Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

MIMORIADNA SPRÁVA Slovensko zasiahlo zemetrasenie o sile 4,1: Epicentrum pri Viedni!

epicentrum bolo blízko Viedne Zobraziť galériu (9)
epicentrum bolo blízko Viedne (Zdroj: zamg.ac.at)

VIEDEŇ - Nezvyčajne silné zemetrasenie zasiahlo územie strednej Európy s epicentrom pri Viedni. Ostrasy o sile 4,1 stupňa dnes zasiahli východ Rakúska. Otrasy zasiahli aj viaceré časti Slovenska.

Otrasy boli citeľné v oblasti mesta Alland, ktoré sa nachádza neďaleko Viedne. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na Rakúsky meteorologický inštitút (ZAMG).

MIMORIADNA SPRÁVA Slovensko zasiahlo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Foto: emsc-csem.org)

"Ľahké škody, ako napríklad praskliny v omietke, sú pri tejto sile možné," uviedla seizmologička Rita Meurersová. Podľa nej je tiež nutné počítať s následnými otrasmi.

Seizmograf ma Železnej studienke zaznamenal otrasy
Zobraziť galériu (9)
Seizmograf ma Železnej studienke zaznamenal otrasy  (Zdroj: seismology.sk)

Otrasy zaznamenané v Liptovskej Anne
Zobraziť galériu (9)
Otrasy zaznamenané v Liptovskej Anne  (Zdroj: Foto: seismology.sk)

Otrasy zaznamenané v Modre
Zobraziť galériu (9)
Otrasy zaznamenané v Modre  (Zdroj: Foto: seismology.sk)

Otrasy boli zaznamenané krátko pred 12:28 SEČ. Epicentrum mali zhruba 20 kilometrov juhozápadne od Viedne a citeľné boli aj v rakúskej metropole, napísala agentúra APA.

MIMORIADNA SPRÁVA Slovensko zasiahlo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky.sk)

Otrasy cítili aj ľudia žijúci mimo Viedne či za hranicami Rakúska. Chvenie zaznamenali predovšetkým obyvatelia Dolného Rakúska, ale pocítili ho aj Česi a Slováci. K podobnému zemetraseniu došlo podľa Thelocal.at v Dolnom Rakúsku aj v roku 2013. Svedkovia opísali, že sa pri zemetrasení chvel strop aj podlaha a nábytok sa posúval o niekoľko centimetrov.

MIMORIADNA SPRÁVA Slovensko zasiahlo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: zamg.ac.at)

Otrasy zaznamenané na tom istom mieste o dvadsať minút neskôr
Zobraziť galériu (9)
Otrasy zaznamenané na tom istom mieste o dvadsať minút neskôr  (Zdroj: Foto: seismology.sk)

Geológovia už v decembri varovali, že región okolo Viedne bude v budúcnosti zasiahnutý silným zemetrasením kvôli aktívnej seizmickej poruche, ktorá leží hlboko pod Viedenskou panvou. Mnohé z nebezpečných zlomových línií boli posledné storočia neaktívne, ale geológ Kurt Decker z Viedenskej univerzity uviedol, že riziko zemetrasenia okolo Viedne bolo podceňované a vedci by mali podrobnejšie preskúmať historické záznamy. Decker dodal, že existuje asi pol tucta známych poruchových línií v oblasti Viedenskej panvy, ktoré sa pohybujú veľmi pomaly a približne každých 20-tisíc rokov sú schopné spôsobiť zemetrasenie v rozsahu šiesteho až siedmeho stupňa Richterovej stupnice.

Pocítili ste dnešné otrasy? Napíšte nám detaily na tipy@topky.sk a podeľte sa o svoj zážitok s ďalšími čitateľmi.

Zemetrasenie v Maďarsku

Nikto sa nezranil a nevznikli ani materiálne škody pri menšom zemetrasení, ktoré zaznamenali dnes v Zalianskej župe na západe Maďarska. Podľa agentúry seizmologického observatória Maďarskej akadémie vied (MTA) v Kövesligete išlo o zemetrasenie s magnitúdou 2,8.

Miesto vzniku otrasu o 7.54 hodine lokalizovali sedem kilometrov hlboko v katastri obce Sand. Jeden z obyvateľov tejto obce počul hukot z hĺbky zeme, ktorý trval iba pár sekúnd. Ostatní si zemetrasenie nevšimli, píše agentúra MTI.

V Rakúsku hlásia malé škody na budovách

Východnú časť Rakúska zasiahlo dnes zemetrasenie s magnitúdou 4,1, ktoré výrazne pocítili tamojší obyvatelia, spôsobilo však iba ľahšie škody na budovách. Agentúra APA o tom informuje s odvolaním sa na rakúsky Centrálny ústav pre meteorológiu a geodynamiku (ZAMG).

Epicentrum zemetrasenia zaznamenaného o 12.28 h sa nachádzalo pri dolnorakúskej obci Alland ležiacej necelých 30 kilometrov juhozápadne od Viedne. Otrasy vychádzajúce z hĺbky deviatich kilometrov pocítili ľudia v dolnorakúskych mestách Melk a Hollabrun, ako aj vo Viedni alebo v priesmyku Semmering. 

Podľa vyjadrenia seizmologičky ZAMG Rity Meurersovej pre APA môžu zemetrasenia tejto intenzity spôsobiť "ľahké škody, ako napríklad trhliny v omietke". Doplnila, že kolegovia už dnes dostali takéto hlásenia, ako i najmenej 1800 hlásení od občanov, ktorí zemetrasenie pocítili.

Okrem Dolného Rakúska a Viedne podľa nej hlásenia prichádzajú ojedinele aj zo spolkových krajín Horné Rakúsko a Burgenland. Murersová upozornila na možnosť následných otrasov, z ktorých prvý zaznamenali o 12.49 h, pričom dosiahol magnitúdu 2,4. Slabšie zemetrasenie zaznamenali dnes aj v západnej časti Maďarska, odkiaľ nehlásili žiadne materiálne škody alebo zranenia. 

Vaše postrehy

"Aj vo Viedni sme ho mali. Akurát som mala ústnu skúšku, zemetrasenie mohlo byt tak okolo 12:30 a trvalo asi 8 sekund, všetko sa chvelo," napísala nám čitateľka Zuzana. 

 

S pozdravom Zuzana 

 

 

Viac o téme: ZemetraseniViedeň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu