Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Vážny: Diaľnica s Poľskom do roku 2014

Minister dopravy Ľubomír Vážny
Minister dopravy Ľubomír Vážny

STARÁ LESNÁ - Slovensko by malo mať do roku 2014 diaľničné spojenie s Poľskom. Uviedol to dnes minister dopravy Ľubomír Vážny po stretnutí ministrov dopravy krajín Vyšehradskej štvorky vo Vysokých Tatrách.

"Dodržíme medzištátnu dohodu medzi Poľskom a Slovenskom, úsek Čadca - Svrčinovec - Skalité dokončíme do konca roku 2011," uviedol Vážny. Prepojenie by malo byť hotové o tri roky neskôr. Podľa ministra sa dohodu o spoločnom budovaní diaľničných úsekov zaviazala dodržať aj poľská strana.

Slovensko pripravuje tiež dokončenie rýchlostnej cesty R4, ktorá by mala spojiť maďarskú a poľskú hranicu na východnom Slovensku. Náklady na oba koridory odhadol minister na 15 miliárd korún.

Vážny upozornil, že Slovensko musí posilniť aj cestné prepojenie na Česko. Na Slovensku ide o takmer trojkilometrový úsek za Svrčinovcom na českú hranicu. "Očakávame, že výrazne narastie doprava medzi priemyselnými parkami pri Žiline a v Nošoviciach v Česku," povedal Vážny. Pri Žiline má závod juhokórejský automobilka Kia Motors, v susednom Česku buduje továreň výrobca vozidiel Hyundai. Minister však nespresnil, kedy by výstavba tohto úseku mohla začať.

Podľa ministrov dopravy krajín V4 bude jednou z priorít aj zjednotenie noriem v železničnej doprave. "Zjednotenie by malo prísť najmä v oblasti elektronických zabezpečovacích systémov, kde by sme spoločným postupom dokázali výrazne ušetriť," uviedol Vážny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu