Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slováci dnes môžu prispieť na boj proti rakovine: Po roku je tu opäť Deň narcisov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slováci dnes môžu prispieť do finančnej zbierky Deň narcisov. V uliciach miest bude takmer 16.000 označených dobrovoľníkov s originálnou pokladničkou. Zbierku organizuje Liga proti rakovine (LPR). Ide o jej 20. ročník.

"Výnosy zo zbierky pomáhajú dlhé roky onkologicky chorým pacientom a ich rodinám," povedala prezidentka LPR Eva Siracká. Za predchádzajúcich 19 rokov sa takto podarilo vyzbierať vyše 10 miliónov eur. Dobrovoľníci v uliciach budú mať na sebe zelenú rozetu s nápismi "20. ročník – Deň narcisov2016", "Dobrovoľník" a označenie s číslom. Na sebe budú mať zelené tričká s logom LPR na chrbte. V rukách budú držať papierovú pokladničku zelenej farby so slovom "Ďakujeme". Pokladnička bude prelepená ochrannými prvkami a bude mať číslo registrácie zbierky vydané ministerstvom vnútra. Narcisy budú žltej farby so zeleným lístkom alebo s papierovým štítkom.

Počas Dňa narcisov bude od 15.00 do 18.00 h jazdiť po okruhu Starého Mesta historická električka vyzdobená živými narcismi, ktorou sa možno zadarmo previezť. V mestskom divadle P. O. Hviezdoslava zahrá o 18.00 h cappella Fragile v rámci "Bratislava Narcis Tour". V Košiciach pripravila LPR benefičný koncert na Hlavnej ulici, ktorý odštartuje o 15.00 h. Hlavným účinkujúcim bude hudobné zoskupenie Free Voices. Po koncerte sa ulica zaplní športovcami zapojenými do "Narcisového behu" so začiatkom o 18.00 h.

Zbierku je možné podporiť aj inak než v uliciach. Do 22. apríla môže záujemca poslať peniaze na účet zbierky SK40 1100 0000 0026 2974 0400 či SMS na číslo 848 v sieti všetkých mobilných operátorov. Cena jednej SMS je dve eurá. Operátori odvedú na zbierku celú túto sumu a samotné zaslanie SMS zákazníkovi nespoplatňujú. Z vyzbieraných peňazí vie liga organizovať bezplatné relaxačné týždňové pobyty pre pacientov či tábory pre onkologicky choré deti. Vďaka finančnej podpore pomáha aj rodinám s takto chorým človekom v núdzi.

Z peňazí nakupuje aj zdravotné pomôcky a prístroje. Za 19 rokov sa z vyzbieraných peňazí vybudovali i tri centrá pomoci či sedem bytových jednotiek pre rodiny s hospitalizovaným dieťaťom. Liga prispela i na činnosť mobilných hospicov, pravidelne dáva peniaze na preventívnu činnosť – vo forme onkologickej výchovy na školách.

Bratislavská električka sa oblečie do narcisov

Dnešný Deň narcisov bude v uliciach hlavného mesta propagovať i historická električka. Dopravný podnik Bratislava (DPB) sa aj týmto spôsobom pripojil k humanitárnemu projektu Ligy proti rakovine, ktorý v tomto roku oslavuje 20. výročie. "Električka vyzdobená narcismi vyrazí o 15.00 h a počas svojej trojhodinovej jazdy bude premávať na trase Vazovova – Krížna – Špitálska - Nám. SNP – Tunel – Nábr. arm. gen. L. Svobodu – Mostová – Jesenského – Nám. SNP – Obchodná – Radlinského – Vazovova," informovala hovorkyňa DPB Adriana Volfová. Ku Dňu narcisov a k spolupatričnosti s pacientmi s onkologickým ochorením sa dnes, pripnutím si žltých narcisov, pripojili aj zamestnanci DPB.

KISKA: Deň narcisov je najmä o spolupatričnosti s chorými

Prijatím u prezidenta Andreja Kisku predstavitelia Ligy proti rakovine (LPR) dnes slávnostne odštartovali jubilejný 20. ročník celoslovenskej finančnej zbierky na podporu onkologických pacientov a ich rodín Deň narcisov. "Toto vzácne pozvanie považujeme za otvorenie tradičného dňa narcisov. Sme radi, že s pomocou širokej verejnosti sa Slovensko zaradilo do celosvetového programu kontroly rakoviny," povedala v Prezidentskom paláci prezidentka ligy Eva Siracká. Kiska v príhovore vyzdvihol dôležitosť tohto podujatia, ktoré je už podľa neho zžité so Slovenskom.

"Dvadsať rokov, viac ako desať miliónov eur, niekoľko stotisíc dobrovoľníkov a obrovské množstvo pomoci chorým či v prevencii," povedal. Kiska v tejto súvislosti spomenul problémy slovenského zdravotníctva a ich nedostatočné riešenie a znovu zdôraznil, že zdravotníctvo musí byť prioritou slovenskej vlády. Spomenul tiež štatistiku, podľa ktorej na rakovinu ochorie každý tretí človek a každý štvrtý na toto ochorenie aj zomrie. Práve preto je podľa neho Deň narcisov dôležitý, lebo nejde len o finančnú pomoc, ale najmä o prejav spolupatričnosti s onkologickými pacientmi. "Dúfam, že ten narcis bude dnes svietiť po celom Slovensku, aby každý jeden chorý vedel, že v tom boji nie je sám a že na neho myslíme," vyhlásil prezident.

Dobrovoľníci v zelených tričkách dnes zaplnili ulice väčšiny slovenských miest. Budú vyberať príspevky a odmeňovať darcov odznakmi v podobe žltých narcisov, ktoré symbolizujú nádej a spolupatričnosť s tými, ktorí bojujú s rakovinou. Lige proti rakovine každoročne pomáhajú organizovať Deň narcisov stovky spoluorganizátorov po celom Slovensku. Sú to partneri, pobočky LPR, školy, spolky, mestá, skautské oddiely, kluby dôchodcov, združenia Červeného kríža a ďalší. Financie vyzbierané v Deň narcisov prerozdeľuje liga do projektov, ktorými priamo poskytuje služby a pomáha tým, ktorí bojujú s rakovinou.

Nemocnice, hospice, občianske združenia či neziskové organizácie môžu financie pridelené zo zbierky použiť napríklad na bezplatné rehabilitačné pobyty, finančné zabezpečenie táborov pre detských onkologických pacientov, služby psychológov a psychoterapeutov po celom Slovensku, na jednorazovú finančnú pomoc pre onkologických pacientov v hmotnej núdzi. Minulý rok sa počas Dňa narcisov vyzbieralo vyše 835 000 eur.

Viac o téme: Deň narcisov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu