Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Svet čakajú významné astronomické udalosti: Už o pár hodín to vypukne aj u nás

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkcstock.com)

BRATISLAVA - Apríl a máj bude pre zamilovaných v znamení hviezd a to doslova. Astrológovia totiž očakávajú hneď niekoľko nádherných úkazov, ktoré rozžiaria nočnú oblohu.

Lyridy

Tí, ktorí sa budú od 16. do 25 apríla častejšie pozerať na oblohu, môžu mať šťastie a uvidieť, ľudovo povedané, padať hviezdy. Podľa astrológov vtedy začne aktivita meteorického roja Lyríd. „Tento rok sa maximum predpovedá na noc až ráno medzi 22. - 23. aprílom s produkciou priemerne 20 meteorov za hodinu. Tie pochádzajú z kométy C/1861 G1 Thatcher, ktorej doba obehu okolo Slnka je 415 rokov,“ ozrejmil Marek Husárik z Astronomického ústavu SAV.

Rok 2016 bude bohatý na astronomické úkazy: Na oblohe uvidíme tieto krásy

Roj Lyríd je pomenovaný po súhvezdí Lýra, v ktorom sa nachádza aj tzv. radiant. Ide o pomyselný bod na oblohe, z ktorého akoby meteory vylietavajú a nachádza sa napravo od blízkej hviezdy Vega. Ako však zdôraznil Husárik, práve v čase, keď bude aktivita roja najintenzívnejšia, Mesiac dosiahne fázu splnu a prakticky znemožní pozorovanie Lyríd.

Eta Akvaridy

Nebeská šou však bude pokračovať aj v máji, keď oblohu vyfarbia padajúce Eta Akvaridy - prevažne v období od 5. do 6. mája. Ich aktivita sa však bude prejavovať už od 19. apríla do 28. mája.

Marek nasnímal vesmírne divadlo: Obrovské množstvo meteorov v jednom VIDEU!

Maximum je tento rok predpovedané na noc medzi 5. – 6. májom, presnejšie prvú polovicu noci. Ide o meteorický roj s produkciou priemerne 40 meteorov za hodinu v čase maxima,“ vysvetlil Husárik a dodal, že ich meno je odvodené z miesta na oblohe pri hviezde Eta Aquarii v súhvezdí Vodnár.

Svet čakajú významné astronomické
Zobraziť galériu (3)

 „Z tohto dôvodu je roj lepšie viditeľný z viac južnejších krajín než Slovensko, na ktorého území vidíme meteory akoby vyletujúce spod obzoru. Materským telesom roja je kométa 1P/Halley, ktorá je zároveň materským telesom aj ďalšieho známeho roja Orioníd. Keď Zem prechádza tzv. zostupným uzlom dráhy kométy, pozorujeme Eta Akvaridy a pri prechádzaní výstupným uzlom sa na oblohe objaví meteorický roj Orioníd,“ opísal astronóm.

Husárik súčasne doplnil, že Halleyho kométa obieha okolo Slnka retrográdne (pod uhlom až 162 stupňov voči dráhe Zeme okolo Slnka). Meteory sa pohybujú v protismere obehu Zeme a vnikajú do jej atmosféry veľkými rýchlosťami - až 66 kilometrov za sekundu. „Mesiac bude v čase maxima roja v nove, takže na pozorovanie Eta Akvaríd budú z tohto hľadiska ideálne podmienky,“ uzavrel.

Svet čakajú významné astronomické
Zobraziť galériu (3)

Viac o téme: Padajúce hviezdyMeteorický roj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu