Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rezort zahraničia k útokom v Bruseli: Varuje Slovákov, zriadené sú núdzové linky

útoky na bruselskom letisku Zobraziť galériu (5)
útoky na bruselskom letisku (Zdroj: Twitter)

BRATISLAVA - Brutálne explózie, ktoré otriasli dnes ráno letiskom v Bruseli a následne metrom, vyvolali opäť obrovskú vlnu nepokojov a strachu po celom svete. V belgickej metropole sa nachádzajú aj Slováci, rezort zahraničia varuje našich občanov, zasadá aj Bezpečnostná rada SR.

Vyhlásenie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR k teroristickým útokom v Bruseli

Ako uviedlo ministerstvo zahraničia na facebookovej stránke, je šokované teroristickými útokmi v Bruseli. "Vyjadrujeme našu úprimnú sústrasť rodinám obetí a solidaritu belgickej vláde a občanom Belgicka," stojí na sociálnej sieti. Na MZVaEZ SR zasadá krízový štáb a vyhodnocuje situáciu. "Sme v kontakte s belgickými úradmi a zisťujeme, či sú medzi obeťami a zranenými slovenskí občania. Aktualizované informácie zverejňujeme prostredníctvom sociálnych sietí. Odporúčame, aby sa občania momentálne vyhli cestovaniu do Bruselu a ak sa tam nachádzajú, aby sa vyhýbali miestam s vyššou koncentráciou ľudí a verejnej doprave, sledovali a rešpektovali odporúčania miestnych úradov," vyzýva rezort zahraničia. 

Rezort zahraničia k útokom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter)

Doprava v Bruseli je zastavená, miestne úrady odporúčajú občanom ostať na mieste, nepresúvať sa a nepoužívať preťaženú telefónnu sieť, ale komunikovať cez SMS a sociálne siete.

Bruselské letisko Zaventem
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Belgické úrady zriadili tiesňovú linku 1771 v Belgicku, ale aj medzinárodné číslo +32 2 506 47 11 pre rodiny a príbuzných, ktorí chcú získať informácie.

Slovenskí občania môžu kontaktovať aj naše Konzulárne informačné centrum na čísle +421 2 5978 5978.

Rezort zahraničia k útokom
Zobraziť galériu (5)

Rezort zahraničia k útokom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Mimoriadne opatrenia prijíma aj rezort vnútra a polícia

Ministerstvo vnútra SR a Prezídium policajného zboru v súvislosti so situáciou v Belgicku prijíma mimoriadne bezpečnostné opatrenia. "Do ulíc posielame zvýšený počet policajtov, ktorí sa budú sústreďovať najmä na dopravné uzly, letiská, autobusové a vlakové stanice. Posilnené budú aj policajné hliadky tam, kde je zvýšený pohyb ľudí, napríklad obchodné centrá a podobne," informoval Petar Lazarov, hovorca Ministerstva vnútra SR.

Mimoriadne rokovanie na Úrade vlády SR

Predseda vlády SR Robert Fico zvoláva dnes, v utorok 22. marca o 11-tej hodine v priestoroch Úradu vlády SR v Bratislave mimoriadne rokovanie Bezpečnostnej rady SR v súvislosti s udalosťami v Bruseli.

 

Viac o téme: Letiskoútok Brusel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu