Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Horskí záchranári mali plné ruky práce: Zranení lyžiari, ale aj uviaznutí horolezci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

CHOPOK - Záchranári Horskej zdravotnej služby (HZS) zasahovali v piatok krátko po sebe v oblasti Chopku zranených lyžiarov, ktorá lyžovali vo voľnom teréne. Ako informovala Horská záchranná služba, v Lukovom kotli spadol 26-ročný slovenský lyžiar a nárazom o skaly si poranil nohu a spôsobil si tržné poranenie v oblasti tváre.

Záchranári HZS ho na mieste ošetrili a na kanadských saniach transportovali na Lúčky, kde ho odovzdali posádke Rýchlej zdravotnej pomoci (RZP).

V Derešskom kotli si počas lyžovania spôsobil úraz ramena slovenský freeridista, ktorého musela z miesta nehody pomocou navijaka transportovať Vrtuľníková záchranná zdravotná služba (VZZS). Zraneného freeridistu následne vysadili na Chopku, kde ho ošetrili a lekári a znova letecky previezli do nemocnice v Banskej Bystrici. 

V Nízkych Tatrách počas dňa záchranári HZS ošetrili ešte šesť zranených lyžiarov. V piatok sa uskutočnil aj tréning pred pretekmi Svetového pohára žien, ktorý zabezpečovali záchranári HZS spolu s lekármi.

Uviaznutých horolezcov zachraňovali vrtuľníkom aj lanami

Slovenskí horolezci uviazli v piatok 4. marca v komplikovanom teréne pri výstupe na Veľký Mlynárov žľab vo Vysokých Tatrách, na pomoc im prišli záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) a posádka Vrtuľníkovej zdravotnej služby (VZZS).

Informovala o tom Horská záchranná služba s tým, že horolezcov nakoniec vyslobodili až za pomoci lanovej techniky v neskorých nočných hodinách. V rýchlej záchrane horolezcov im bránili poveternostné podmienky, pre ktoré vrtuľníkom nemohli vysadiť záchranárov priamo pri uviaznutých horolezcoch.

Záchranári HZS zasahovali v piatok aj pri Gálfyho rebre vo Vysokých Tatrách, kde si 35-ročná maďarská horolezkyňa pri páde poranila nohu. Tá prostredníctvom aplikácie HZS poslala záchranárom tiesňovú správu. Záchranári zo Starého Smokovca poskytli zranenej žene prvú pomoc, nohu jej zafixovali a na nosidlách ju preniesli k Chate pri Popradskom plese. Posádka Rýchlej zdravotnej pomoci (RZP) ju previezla do nemocnice v Poprade.

Viac o téme: Vysoké TatryChopok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu