Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Premiér Fico sa pochválil super číslami: Krátko po tom vyšla tabuľka, ktorá mu vyrazí dych

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Robert Fico sa rád chváli dobrými číslami. Na včerajšej tlačovke víťazoslávne ohlásil postupné znižovanie slovenskej nezamestnanosti. Zhodou okolností včera zverejnila čísla o počte nezamestnaných medzi vyspelými krajinami sveta aj organizácia OECD. A tie hovoria jasnou rečou.

"Ak toto tempo bude pokračovať, my už v priebehu leta môžeme atakovať magickú 10-% hranicu. Toto je náš výsledok. Máme najviac voľných pracovných miest v histórii. Dnes sme klesli o ďalšie desatiny na 10,63 %, hovoria súkromné pracovné portály. (pozn red. viď. kariera.sk) Ten trend je veľmi dobrý," vyhlásil včera Fico. No zrejme nie až tak dobrý ako hovorí náš premiér.

Robert Fico sa rád chváli dobrými číslami
Zobraziť galériu (4)
Robert Fico sa rád chváli dobrými číslami  (Zdroj: SITA)

Organizácia pre ekonomický rozvoj a spoluprácu, do ktorej patrí aj Slovensko, zverejnila zhodou okolností rovnako včera rebríček nezamestnanosti všetkých vyspelých krajín na svete. A výsledok Slovákov nepoteší. Menšiu nezamestnanosť ako my majú napríklad aj v Mexiku, Kazachstane, Maďarsku, Poľsku, Maroku alebo Kolumbii.

Tabuľka nezamestnanosti najvyspelejších krajín sveta v roku 2015
Zobraziť galériu (4)
Tabuľka nezamestnanosti najvyspelejších krajín sveta v roku 2015  (Zdroj: Facebook)

Z tohto uhľa pohľadu sme na tom, naopak, dosť zle. Aj po 4 rokoch vlády Smeru tak patríme na chvost rebríčka. Nezamestnaných je u nás oveľa viac ako je priemier krajín OECD. Ten sa nachádza na úrovni 6,7 percenta, zatiaľ čo na Slovensku panuje súčasná miera nezamestnanosti na úrovni 10,6 %. Dáta OECD sú staršieho dátumu, preto tá odchýľka o 0,8 percenta. Horšie od nás sú len krajiny známe pod skratkou PIGS (prasce - Portugalsko, Taliansko, Grécko a Španielsko). Tieto štáty mali a stále majú problémy s verejnými financiami, ktoré zasiahla nedávna finančná kríza.

Premiér Fico sa pochválil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Je pravdou však, že za vlády Roberta Fica sa nezamestnanosť znížila. Z roku 2012, kedy bola na úrovni 14,73, poklesla o 4,1 percenta. Pred voľbami však nie je dobrých správ pre politikov nikdy dosť a preto sa pripravme, že vládna strana nás nimi bude presvediečať až do 5. marca.

Viac o téme: NezamestnanosťRobert FicoSlovenskoOECD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu