Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Deň, na ktorý čakali všetci milovníci snehu: Vieme, kedy príde prvá chumelica sezóny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Meteorológovia už nie sú na pochybách. Konečne poriadne nasneží! Ak chcete vedieť, kedy bude ten šťastný deň, čítajte ďalej. Prídu také mrazy, že budeme drkotať zubami.

Viaceré meteorologické stránky sľubujú biely poklad. Na Silvestra by sa malo poriadne ochladiť a denná teplota by mala klesnúť pod bod mrazu. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) sa k nám začal presúvať studený front s arktickým vzduchom, ktorý výraznejšie pocítime už v stredu, 30. decembra, keď bude mrznúť na celom území Slovenska. Silvestrovský ohňostroj teda bez teplej čiapky na hlave vonku nepozorujte.

Klimatológ o dramatických zmenách, ktoré čakajú Slovensko: V lete nám hrozia bleskové povodne

Od Nového roka nás čaká ďalšie prekvapenie v podobe dlho očakávanej snehovej nádielky. Sever Európy už zachvátilo prudké sneženie, ktoré sa bude pomaly presúvať aj k nám. Nórski meteorológovia z Yr.no predpovedajú prvý sneh na našom území už v pondelok 4. januára.

Prvý novoročný sneh v Bratislave. Reprofoto Yr.no
Zobraziť galériu (5)
Prvý novoročný sneh v Bratislave. Reprofoto Yr.no

Ready for take off in these snowy conditions? Taken this afternoon on airport Bergen Flesland Norway. Nice shot! #snow #snø #schnee #sneeuw #neigePhoto by Alexander M. Ellingsen / Dutch aviation FB group

Zveřejnil(a) Meteo Europe dne 27. prosinec 2015

Podľa Accuweather.com bude v pondelok na Slovensku padať dážď so snehom, ktorý bude primŕzať. Už v utorok 5. januára môžeme očakávať prvé výdatné sneženie, ktoré bude v strede týždňa pokračovať až do opätovného víkendového oteplenia. Zo snehovej posýpky sa už včera radovali Poliaci, keď sa ráno pozreli z okna. Aj poľskí meteorológovia sa však zhodujú, že ozajstnú zimu môžeme očakávať až po Novom roku.

Zveřejnil(a) MeteoPolska dne 12. říjen 2015

 

 

Novoročné sneženie v Bratislave. Reprofoto Accuweather.com
Zobraziť galériu (5)
Novoročné sneženie v Bratislave. Reprofoto Accuweather.com

Reprofoto Accuweather.com
Zobraziť galériu (5)
Reprofoto Accuweather.com

V Tatrách hrozia lavíny

Pád lavínových zosuvov hrozí v Tatrách aj dnes. Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách pretrváva v najvyšších polohách malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Na väčšine miest je snehová pokrývka dobre spevnená. „Uvoľnenie lavín je vo všeobecnosti možné v najvyšších polohách od 1900 metrov nad morom, a to zvlášť pri veľkom dodatočnom zaťažení. Nebezpečenstvo môžu predstavovať vysokohorské severne orientované žľaby,“ uviedol. Na južne orientovaných svahoch je sneh stabilný a len ojedinele sa môžu na trávnatých svahoch vyskytnúť spontánne splazy z mokrého snehu.

Výška snehovej pokrývky je aktuálne veľmi nerovnomerná, najmä na záveterných južných, juhovýchodných a východných svahoch v záveroch dolín Vysokých Tatier, úzkych žľaboch a terénnych depresiách sa vo vyšších nadmorských výškach nachádza miestami 20 až 80 centimetrov snehu. V stredných polohách je do 15 centimetrov zrána premrznutého snehu, pričom súvislá snehová pokrývka sa nachádza približne od nadmorskej výšky 1800 metrov vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách.

Deň, na ktorý čakali
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

 

Viac o téme: SnehSneženiePredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu