Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Krok USA, na ktorý sa čakalo 7 rokov: Zatriasol svetovou ekonomikou, čo to znamená pre Slovákov?

Šéfka Americkej centrálnej banky Janet Yellenová oznámila zvýšenie úrokových sadzieb. Zobraziť galériu (4)
Šéfka Americkej centrálnej banky Janet Yellenová oznámila zvýšenie úrokových sadzieb. (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americká centrálna banka (Fed) konečne urobila krok, ktorý sa dlho očakával. V stredu ukončila dlhú, 9 rokov trvajúcu politiku nulových úrokových sadzieb, ktorú začala realizovať počas globálnej finančnej krízy. Toto rozhodnutie bude mať vplyv na celý svet. Opýtali sme sa slovenského odborníka Vladimíra Vaňa, čo to bude znamenať pre nás.

Po deviatich rokoch Fed zvýšil úrokové sadzby, čo malo okamžitý vplyv na dianie v ekonomickom sektore. Kľúčový úrok v USA vzrástol z 0 % až 0,25 % na 0,25 % až 0,50 %, do konca roka 2016 sa očakáva dokonca zvýšenie úrokových sadzieb na 1,4 %. Dôvodom je, že situácia na trhu práce v USA sa v tomto roku "výrazne" zlepšila. Miera nezamestnanosti sa z piatich percent dostala na najnižšiu úroveň od februára 2008.

Zvýšenie úrokových sadzieb v USA zasiahlo celý svet.
Zobraziť galériu (4)
Zvýšenie úrokových sadzieb v USA zasiahlo celý svet.  (Zdroj: SITA)

Ďalším predpokladom tohto rozhodnutia bola miera inflácie, ktorá sa hýbe správnym smerom. V programovom vyhlásení šéfka Americkej centrálnej banky Janet Yellenová a jej kolegovia z Federálneho výboru pre otvorený trh vyjadrili optimizmus, že inflácia sa čoskoro dostane k cieľovej sadzbe centrálnej banky, teda tesne pod 2 %.

Očakávaný krok

"Rozhodnutie Americkej centrálnej banky bolo už niekoľko týždňov očakávané, preto bolo z veľkej časti už započítané v trhových očakávaniach. Bezprostredná reakcia finančného trhu priniesla posilnenie kurzu amerického dolára voči euru o viac než percento, no dolár je voči euru stále slabši, než boli jeho maximá na začiatku decembra. Keďže Fed začiatkom sprísňovania menovej politiky potvrdil solídnu kondíciu americkej ekonomiky, americké akciové trhy po tomto rozhodnutí posilnili o takmer pol druha percenta," uviedol na margo zmeny Vladimír Vaňo, hlavný analytik Sberbank.

Kurz spoločnej európskej meny sa niekoľko hodín po zvýšení úrokových sadzieb v USA dostal pod tlak. Naopak, dolár posilňuje. Euro sa dnes ráno predávalo po 1,0860 USD, čo je o pol centa menej ako v stredu večer. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu napoludnie referenčný kurz na 1,0933 USD/EUR.

Hlavný analytik Sberbank Vladimír
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: LinkedIn.com/Vladimír Vaňo)

Zisky dolára však boli obmedzené, nakoľko sa tento krok Fedu očakával. Finančné trhy na budúci rok očakávajú len dve zvýšenia sadzieb v USA, menový výbor Fedu naďalej počíta so štyrmi. To znamená, že sa nepotvrdili prognózy, že Fed bude pri signalizovaní ďalších krokov extrémne opatrný.

Čo to znamená pre nás? "Slovensko je členom eurozóny a pre bežného občana majú oveľa väčší priamy vplyv rozhodnutia našej Európskej centrálnej banky, ktorá pokračuje v mimoriadne uvoľnenej menovej politike aj v budúcom roku. Najdôležitejší nepriamy vplyv pre Slovensko je ten, že zámorskej ekonomike, ktorá je najdôležitejším obchodným partnerom eurozóny, sa darí," vysvetľuje Vaňo.

Krok USA, na ktorý
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Ďalšie nepriame vplyvy

"Ďalší potenciálny nepriamy vplyv by za štandardných okolností mohol byť na dlhodobé úrokové sadzby, dlhšie než 5 rokov. Vzhľadom na diametrálne rozdielne smerovanie menovej politiky Fed-u a našej ECB by však tento nepriamy vplyv mal byť citeľne nižší, než v minulosti, kedy sa spravidla menové politiky na oboch brehoch Atlantiku pohybovali synchronizovanejšie," myslí si hlavný analytik Sberbank.

Celé dianie veľmi pozorne už dlhšiu dobu sledujú držitelia cenných papierov. Rast sadzieb totiž môže negatívne ovplyvniť ceny akcií, ktoré v posledných rokoch profitujú z mimoriadne uvoľnených menových podmienok. Zvýšenie sadzieb však nemusí pre investorov znamenať žiadnu katastrofu, aj keď sa môžu cítiť nepohodlne z dôvodu, že Fed ešte nikdy nedržal sadzby tak nízko a tak dlho.

Viac o téme: Ekonomikaúrokové sadzbyEurópska centrálna bankaFedVladimír Vaňo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu