Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kľúčové voľby rozhodnú o osude Slovenska: Predpoveď expertov, čo nás čaká

Fico bude čakať na koaličného partnera. Zobraziť galériu (3)
Fico bude čakať na koaličného partnera. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ktosi prehlásil, že predpovedajú iba blázni. My sme sa o to predsa len pokúsili a so slovenskými politológmi sme sa pozreli, ako bud vyzerať rok 2016 v domácej politike po marcových parlamentných voľbách.

Dva možné povolebné scenáre

Politológ Tomáš Koziak vidí po voľbách najpravdepodobnejšie dve alternatívy. Zatiaľ to vyzerá na jednofarebnú vládu Smeru. "Jednu takúto skúsenosť už máme. Má to dve strany mince. Prvá strana je to, že strana, ktorá vládne sama, má obmedzenú moc iba zákonným systémom v rámci štátu. Môže si dosadzovať ľudí do štátnej správy. Z pohľadu demokracie je horšie, pokiaľ má jedna strana koncentrovanú moc. V našom politickom systéme to  nie je najideálnejšie," prognózuje vývoj analytik.

Smer s SNS je však najpravdepodobnejšia varianta. Voľba medzi vládou Smeru alebo Smeru s SNS vidí Koziak ako Sofiinu voľbu. "Aj SNS sa bude snažiť robiť obrovské kompromisy, aby išla do vlády. Bude to pre ňu obrovské pokušenie. Je otázka, ako sa bude prejavovať ďalej. No s obnovenou SNS skúsenosti nemáme. Isté indície tu sú, ale prognózovať jej správanie je extrémne ťažké. Asi to nebude také zlé ako so Slotom. Strana sa síce zdržiava extrémistických či nacionalistických vyjadrení, ale ťažko predpovedať."

Západ alebo Rusko?

Lakmusovým papierikom bude to, ako jej správanie v takomto zložení budú posudzovať zahraniční partneri. Fico sa bude snažiť držať národniarov skrátka. Čo to však bude znamenať pre Slovensko? "Či Smer sám alebo s SNS, veľmi sa smerovanie Slovenska nezmení. Keby mal ústavnú väčšinu Smer spolu s SNS, považoval by som to za problém. Pri tomto štýle vládnutia, ako napríklad prijímanie protiteroristického balíčka, mohli by sme sa posunúť ku kontrolovanej demokracii a toho sa ja obávam," varuje pred možným negatívami dvojkoalície.

Pokiaľ niekto dokáže pohodlne meniť ústavu, mohli by nastať veci, ktoré by obmedzili napríklad ľudské práva. Aj keď by sme neboli nedemokratickým štátom, keďže sme pod dohľadom EÚ. "Ide o to, kam budeme posúvať našu demokraciu - či k západnému liberálnemu konceptu alebo k východnému typu či k tomu, čo vidíme v Maďarsku a Poľsku, nehovoriac o Putinovom rusku," zhodnotil následky Koziak.

S národniarmi alebo sami? Bez zmeny

Podľa Jána Baránka ide v marcových voľbách o to, či bude Smer schopný sám zostaviť vládu. "Pôjde to ďalej tak ako to išlo. Nedá sa očakávať zmena po nijakej strane. Bohužiaľ, neudeje sa zmena ani keď by mal Smer koaličného partnera. Bolo by to jedno, bol by to veľmi nevyvážený, asymetrický stav. SNS by bola veľmi slabá, aby robila nejakého kontrolóra Smeru," povedal pre Topky analytik s tým, že národniarov nepovažuje za prvú smerácku nevestu v poradí.

"Danko sa netvári nadšene ohľadom koalície so Smerom. Radšej chce ísť do parlamentu a zastabilizovať sa. Majú skúsenosť so Smerom, ten by ich požul a hrozilo by, že sa v budúcich voľbách nedostali ani do parlamentu. Skôr to budú strany, ktoré nemajú skúsenosť s vládou Smeru - teda Most a KDH," tvrdí politický expert.

Politológ Ján Baránek
Zobraziť galériu (3)
Politológ Ján Baránek  (Zdroj: glob.sk)

No ani v prípadnej dvojkoaličnej forme s Mostom alebo KDH analytik nevidí zásadný rozdiel a zmenu neočakáva. "Neznamenalo by to nič zásadné. KDH by sa kládlo podmienky pri morálno etických postojovch ktoré by Smer bez váhania splnil. Čo sa týka Mostu, ich podmienky si viem predstaviť v rezorte životného prostredia a pôdohospodárstva, kde je najviac eurofondov. Kontrola opozičných strán by bola vágna a de facto žiadna," dodal.

Pravicová koalícia je neudržateľná

Môže sa však stať, že by so Smerom nikto nechcel ísť do vlády a vznikla by koalícia pravicových strán. "Toto si pri najlepšej vôli pri súčasnom personálnom obsadení strán neviem predstaviť. Najlepšie pre slovenskú pravicu bude pád na hubu a Smer aby zostavil sám vládu. Aby sa tam konečne niečo udialo. Nové vedenia strán by si mali uvedomiť, že trieštenie kresťanskodemokratických strán nikam nevedie, Smer takto nebude mať partnera," uzavrel prognózu Baránek.

Viac o téme: Parlamentné voľbyPrognózaPolitológRok 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu