Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Vodiči, pozor na zlé podmienky: Toto vám skomplikuje jazdu na celom Slovensku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vodičov na celom území Slovenska môže dnes na cestách potrápiť hmla. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý zároveň vydal výstrahu prvého stupňa.

Meteorológovia očakávajú na celom Slovensku možný výskyt hmiel s dohľadnosťou prevažne od 50 do 200 metrov. Na niektorých miestach sa k hmlám môže pridať aj poľadovica či vietor. SHMÚ upozorňuje, že výskyt hmiel s takouto dohľadnosťou je v danom ročnom období i oblasti bežný, avšak môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Na horách bude fúkať silný vietor

Vo vysokohorskom prostredí všetkých slovenských pohorí trvá aj dnes len malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Uvoľnenie lavíny je možné najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení. Okolo poludnia ojedinele na slnkom osvietených orientáciách s možnosťou samovoľného pohybu snehu vo forme splazov. Vplyvom striedania kladných a záporných teplôt vzduchu v posledných dňoch sa však všeobecne snehová pokrývka stabilizuje.

Dnes ráno bolo na horách jasno, s inverzným charakterom počasia, v dolinách s hmlou. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus 3,9 stupňa Celzia na Lomnickom štíte do mínus jedného stupňa. Vietor fúkal rýchlosťou do 25 kilometrov za hodinu, v priebehu dňa sa bude dvíhať až na úroveň víchrice.

Za posledných 24 hodín nepripadol žiadny nový sneh. Na južných, juhovýchodných a východných svahoch v záveroch dolín a v žľaboch sa nad hranicou 1800 metrov nachádza 40 až 100 centimetrov snehu. V stredných polohách je do 20 centimetrov, pričom súvislá snehová pokrývka sa nachádza od výšky približne 1200 metrov. Povrch snehovej pokrývky je veľmi rôznorodý, strieda sa tvrdý, vetrom ubitý sneh s kôrou na povrchu, ktorá nie je nosná. Na poludnie je sneh väčšinou vlhký, vo vysokých polohách severných orientácii je ešte stále suchý a doskovitý.

Viac o téme: SHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu