Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Odborníčka varuje: V zime sme oveľa viac vystavení nebezpečným alergénom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - V zimnom období, keď ľudia trávia viac času vo svojich obydliach, sú vo vyššej miere vystavovaní inhalačným alergénom, vyskytujúcim sa vo vnútornom prostredí bytov a domov.

Patria medzi ne napríklad exkrementy roztočov, ktoré sa zaraďujú medzi látky ohrozujúce zdravie, pričom schopnosť alergizovať človeka si udržiavajú až jeden rok. Informovala Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia pri Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, ktoré sa venuje laboratórnej diagnostike prítomnosti alergénov roztočov v bytovom prachu.

„Alergény roztočov sú silne hygroskopické a vo vlhkom prostredí prenikajú z exkrementov, uľpievajú na prachových časticiach a spolu s nimi sú vdychované. Alergény jednotlivých druhov roztočov nie sú celkom totožné, ale sú si veľmi blízke a spôsobujú v organizme skrížené reakcie. U alergikov, predovšetkým detí, môžu vyvolať dlhotrvajúce astmatické ťažkosti, zápaly nosnej sliznice, nádchy, prípadne zápaly očných spojiviek,“ upozornila Lafférsová. 

Vo vlhkých starých domoch s lokálnym vykurovaním bol výskyt roztočov podľa jej slov zreteľne častejší a vyšší ako v suchých novostavbách s centrálnym kúrením. „V súčasnosti však so zatepľovaním panelových domov dochádza k zvyšovaniu vnútornej vlhkosti a s tým aj k zvyšovaniu výskytu roztočov a nimi spôsobených alergií predovšetkým u detí,“ podotkla.

V ľudských obydliach sa roztoče živia predovšetkým šupinkami kože, ktoré sú tiež súčasťou prachu. „Do bytov sa dostávajú pasívne s rôznymi predmetmi. Zavlieka ich i sám človek vo vlasoch, na oblečení a podobne,“ dodala Lafférsová.

Viac o téme: RoztočeAlergieRÚVZJanka Lafférsová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu