Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

ONLINE Sloboda versus bezpečnosť: Búrlivá debata, vláda chce meniť Ústavu kvôli teroristom

Ilustračné foto z parlamentu Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto z parlamentu (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Parlament začal rokovať o protiteroristických zákonoch, ktoré vláda schválila v piatok. V balíku zákonov, ktoré sa majú meniť, je aj návrh na novelizáciu ústavy. Upraviť by sa v ústave mali maximálne možné lehoty na zadržanie v prípade podozrivých z trestných činov terorizmu. Národná rada právne normy prerokuje v skrátenom legislatívnom konaní. To kritizujú viacerí opoziční poslanci, ktorí upozorňujú aj na zneužitie strachu s cieľom znížiť slobody občanov.

Situáciu sledujeme ONLINE

19:20 „Dnes už hovorí o ochrane vlasti takmer každá politická strana, lebo cítia, že vlastenectvo je nutná DPH pre každú politickú stranu. A keďže idú voľby, je strašne veľa vlastencov. Otázkou je, či to tak bude aj po voľbách,“ povedal predseda SNS Andrej Danko.

18:40 Obvinenia opozície, že straší ľudí pri téme migrantov a terorizmu, sú jej názor. Vyhlásil to dnes v pléne minister spravodlivosti Tomáš Borec. "Dnes tu možno nie je žiaden terorista, zajtra ich tu môže byť 100."

17:30 Slovenská republika sa zapojí do vojenskej operácie Európskej únie v africkej krajine Mali. Podporí takto Francúzsko pri riešení aktuálnej zložitej bezpečnostnej situácie. 

15:59 Pri mikrofóne sa streidajú opoziční poslanci. V sále je kľud.

15:42 Hlina v pléne povedal, že smeráci majú akéhosi komunistického Boha, ktorý im zošle, keď klesajú percentá, nejakú katastrofu.

15:41 Miroslav Kadúc sa obul do smerákov. Tento zákon sa im môže vrátiť ako bumerang.

15:30 Číž privítal na balkóne aj stredoškolákov z Prievidze.

15:27 Alojz Hlina (KDH)

"Kto by už len bol proti, keď je tu vytvorená atmosféra hystérie," vyhlásil Hlina.

15:25 Aj podľa Jozefa Visupiča z Oľano Smer nerokoval o návrhoch zákonoch s opozíciou.

15:20 Predsedajúci parlamentu Miroslav Číž privítal na balkóne dôchodcov z Rožňavy.

15:15 Lipšic vyčíta Smeru, že nerokoval o protiteroristických zákonoch s opozíciou.

15:12 Terorizmus tu bol a vždy aj bude

Terorizmus je jav, ktorý je na svete neustále prítomný a je len na štátoch a ich obyvateľoch, ako sa s touto hrozbou vyrovnajú. Zhodli sa na tom dnes viacerí účastníci konferencie nazvanej Potenciál spravodajských služieb proti medzinárodnému terorizmu.

15:05 Lipšic kritizuje smerácke strašenie

"Smer tu nerieši problém, ale vytvára nový. My sme na Slovensku mali jeden jediný prípad odsúdeného teroristu. Bola niekedy nejaká obava, že nepôjde do väzby? Akú obavu rieši Smer?," vyhlásil bývalý minister vnútra a spravodlivosti.

"Tak pre oligarchov by som to ešte chápal. Pre islamských džihádistov nie je problém s väzbou, preto to evokuje, že neriešime problém ale riešime marketing. Je to nebezpečné v prípade ak sa bavíme o bezpečnosti krajiny," dodal.

14:55 Príhovor má Daniel Lipšic

14:45 Anton Martvoň (Smer)  

Tvrdo zaútočil na Brocku s tým, že o akom marketingu strachu tu hovorí. Teroristi sú v Európe. Nikto už o tom nepochybuje, možno len KDH. Martvoň dodal, že zneužiť moc ako za Mečiara za vlády Smeru nehrozí.

14:44 Jana Šípošová (OĽANO)

Vyjadrila súhlas s Brockom s tým, že ľudia sa pod vyhrážkami strachu vzdajú dobrovoľne svoju slobodu. Pripomenula aj príbez z dnešného dňa, keď sa jej dôchodkyňa pýtala na ulici, či bude vojna. "Toto ste urobili z ľudí vy," obvinila smerákov.

14:40 Július Brocka z KDH

Najväčším ohrozením pre Slovensko je Smer. Strach šíria teroristi aj Robert Fico. Robert Fico, ale ohrozuje našu slobodu. Poslanec KDH navyše hovoril o tom, že hrozí, že Smer zneužije zákony vo svoj prospech a to je hrozba pre spoločnosť.

14:32 Most smerácke zmeny v zákonoch nepodporí. Podľa strany Most-Híd je dôležité zachovať rovnováhu medzi bezpečnosťou na jednej strane a slobodou a ochranou súkromia jednotlivca na strane druhej, čo niektoré vládne návrhy nerešpektujú.

14:30 Agenti budú môcť drogovať, nosiť výbušniny a kšeftovať s falzifikátmi Picasa.

Ak je to nevyhnutné, Vojenské spravodajstvo je na účely plnenia úloh podľa § 2 ods. 1 a 2, spolupráce podľa § 1 ods. 2 a § 16 a zaisťovania bezpečnosti a ochrany osôb, objektov a priestorov uvedených v § 9 ods. 1 písm. b) a § 14 oprávnené držať nebezpečné látky a zakázané veci.

(2) Nebezpečnými látkami podľa odseku 1 sú najmä omamné látky, psychotropné látky a iné návykové látky, prekurzory, výbušniny, výbušné predmety a jedy.

(3) Zakázanými vecami podľa odseku 1 sú najmä zakázané zbrane, zakázané strelivo, zakázané doplnky zbrane a falzifikáty peňazí, známok a cenných papierov.“.

14:20 Galko upozorňuje na ohrozenie slobody

Galkovi prekáža napríklad navrhované rozšírenie kompetencií polície pri prehliadke batožiny a vecí v aute. "Už dnes je dostatočný priestor na to, aby policajti vedeli skontrolovať podozrivé vozidlo. To, čo sa má schváliť, bude zasahovať do osobných slobôd," myslí si exminister obrany.

"Je to ohrozenie slobody internetu tajnou službou, je to mimoriadne vágne definované," odkázal. Do tretice sa Galkovi nepáči možné odpočúvanie nielen odsúdených, ale aj ľudí vo vyšetrovacej väzbe, a to nie iba pri trestných činoch z terorizmu, ale aj vtedy, ak bude polícia predpokladať, že informácie z hovoru ju môžu priviesť ku skutočnostiam súvisiacim s bojom proti terorizmu.

Viac o téme: ParlamentIslamský štátProtiteroristické zákony
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu