Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vláda rozdávala protipovodňové balíky: Dostane ich 621 obcí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zvýšiť pripravenosť Slovenska na povodne, zmierniť ich následky a zároveň zlepšiť a zefektívniť prácu a technickú vybavenosť záchranárskych zložiek je cieľom projektu Aktívne protipovodňové opatrenia s rozpočtom vyše 63 miliónov eur.

"Za posledných desať rokov vznikli na Slovensku v dôsledku povodní škody za viac ako 702 miliónov eur, preto sa vláda so všetkými jednotkami záchranných systémov snaží eliminovať povodňové udalosti a čo najrýchlejšie zmierniť ich následky," povedal dnes novinárom prezident Hasičského záchranného zboru (HaZZ) Alexander Nejedlý.

Projekt, ktorý sa končí tento rok, zahŕňa v prvom rade poskytovanie protipovodňovej techniky hasičským zborom a obciam. Protipovodňový balík dostane celkovo 621 obcí, ktoré vybrali na základe analýzy povodí, povodňových rizík a zásahov za posledné obdobie. Protipovodňové prívesné vozíky sú podľa neho určené najmä pre dobrovoľných hasičov, ktorí sú takto schopní okamžite zasiahnuť, kým dorazí profesionálna pomoc. "Obec vie zasiahnuť oveľa rýchlejšie a efektívnejšie," povedal Nejedlý.

Vozíky obsahujú rôzne druhy čerpadiel, zábrany a bariéry, osvetľovacie agregáty a náradie. Celkovo sa na Slovensku v rámci projektu rozdelí takmer desať kilometrov protipovodňových bariér, 650 člnov, stovky kalových, ponorných a plávajúcich čerpadiel, desať autobusov na evakuáciu obyvateľstva, štábne automobily či ochranné prostriedky pre hasičov.

"Spomenul by som aj špeciálny čerpací systém, ktorý má výkon viac ako 20 000 litrov za minútu, čo je svetový unikát. Zabezpečili sme desať kusov. V prípade mimoriadnych udalostí bude tento systém podstatne efektívnejšie odčerpávať vodu z postihnutých oblastí," povedal Nejedlý. 

HaZZ pripravil aj projekt rozšírenia spolupráce s dobrovoľnými hasičskými zbormi, čo umožňuje nový zákon o dobrovoľnej hasičskej ochrane, ktorý parlament schválil v lete tohto roku. Na Slovensku je v súčasnosti asi 300-tisíc dobrovoľných hasičov, pričom približne 20-tisíc z nich je už profesionálne pripravených zasiahnuť pri mimoriadnych situáciách vrátane povodní. Združení sú v 2 427 dobrovoľných zboroch v obciach, ktoré sú podľa profesionálnej úrovne rozdelené do troch kategórií, od čoho sa odvíja aj poskytovaná pomoc a výcvik. 

Za posledné tri mesiace podľa Nejedlého odborne vyškolili vyše 620 dobrovoľných hasičov, pričom výcvik a dotácie budú pokračovať aj v budúcom roku. "V tomto roku štát poskytol na dobrovoľné jednotky dotácie v sume viac ako 2,7 milióna eur," informoval.

Poskytnuté financie môžu obce podľa neho využiť na nákup ďalšej protipožiarnej techniky, ochranných prostriedkov i na opravu a úpravu hasičských zbrojníc. "Od začiatku tohto projektu sa dobrovoľné hasičské jednotky viditeľne zaktivizovali," konštatoval Nejedlý a dodal, že spoločné zásahy profesionálnych a dobrovoľných hasičov vzrástli tento rok o 36 percent. 

Projekt Aktívne protipovodňové opatrenia je financovaný z Kohézneho fondu EÚ prostredníctvom operačného programu Životného prostredia.

Viac o téme: BratislavaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu