Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Meteorológovia Slovákov varujú pred veľkou vodou: Hrozia povodne, hasiči sú v pohotovosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Na Gemeri v okresoch Revúca, Rožňava a Rimavská Sobota môže prísť počas sobotňajšieho (17.10.) predpoludnia k povodniam. Vzhľadom na intenzívny dážď, ktorý sa na juhu stredného Slovenska očakáva v priebehu dneška a soboty, vydáva Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) hydrologickú výstrahu 1. stupňa.

Výstraha platí počas soboty od 02.00 h do 12.00 h. Meteorológovia upozorňujú, že intenzívny dážď môže spôsobiť na tokoch vzostup vodných hladín, pričom môže dôjsť aj k prekročeniu vodných stavov, zodpovedajúcich povodňovým aktivitám.

SHMÚ na svojom webe dnes zverejnil výstrahu 1. stupňa pred dažďom, ktorá sa do sobotňajšieho podvečera týka Banskobystrického a časti Košického kraja. Podľa meteorológov môže v týchto lokalitách spadnúť v priebehu 30 hodín 35 až 50 mm zrážok.

Protipovodňová technika bude pomáhať ďalším 55 obciam 

Počasie sa na Slovensku stáva čoraz extrémnejším. Jedno z najčastejších nebezpečenstiev predstavujú prívalové dažde spôsobujúce náhle zvyšovanie hladiny potokov a riek, ktoré je charakteristické najmä po období dlhšie trvajúceho sucha.

Lepšie predchádzať takýmto scenárom už dokáže aj 55 obcí z ôsmich okresov stredného a južného Slovenska, ktoré si od ministerstva vnútra prebrali prívesné vozíky s protipovodňovou technikou. Špeciálna technika je financovaná z eurofondov a jej úlohou je výrazne znížiť škody spôsobené záplavami a ochrániť ľudské životy.

Celkovo 55 starostov z okresov Žiar nad Hronom, Žarnovica, Banská Štiavnica, Krupina, Levice, Komárno, Nové Zámky a Šaľa si v priebehu štvrtka a piatka prebralo kľúče od protipovodňových vozíkov priamo od ministra vnútra.      

"Príslušníci hasičského zboru, ale aj dobrovoľní hasiči každoročne bojujú proti veľkej prírodnej sile. Nielenže zachraňujú ľudí a majetky, ale často ešte niekoľko týždňov pomáhajú obciam spamätať sa z katastrof. Verím, že protipovodňové vozíky uľahčia ich životné poslanie rovnako ako aj životy ľudí z ohrozených oblastí," povedal šéf rezortu Robert Kaliňák.

Špeciálna technika je súčasťou projektu Aktívne protipovodňové opatrenia, ktorý je financovaný z Kohézneho fondu prostredníctvom operačného programu Životné prostredie. Vozíky sa do konca aktuálneho kalendárneho roka dostanú dohromady do 621 obcí.

Väčšine obcí ohrozených povodňami chýbala adekvátna technika umožňujúca hasičom zasiahnuť včas a zabrániť tak väčším škodám na zdraví a majetku ich obyvateľov. Dnes už majú tieto obce k dispozícii prívesný vozík, ktorého súčasťou je kalové čerpadlo, generátor elektrickej energie, osvetľovacie vybavenie, povodňové bariéry, elektrické kalové čerpadlo s vybavením, plávajúce čerpadlo, náradie a príves. Vozíky budú uskladnené priamo v obciach, čo umožní dobrovoľným hasičom zvýšiť rýchlosť a tiež kvalitu protipovodňových zásahov.

Rozsah škôd spôsobených povodňami nie je zanedbateľný. Len v rokoch 2004 až 2013 na území Slovenska záchranné tímy realizovali viac ako 6 400 protipovodňových zásahov. V rovnakom období škody presiahli celkovú sumu 707 miliónov eur. Analýzy dlhodobého vývoja počasia predpokladajú, že v nasledujúcich desaťročiach sa veľkosť priemerných zrážok bude zvyšovať, a to najmä v oblastiach s nadmorskou výškou medzi 800 a 1000 metrami. Preto ministerstvo vnútra v rámci projektu Aktívne protipovodňové opatrenia pripravilo opatrenia, ktoré umožnia vybaviť špeciálnou veľkokapacitnou technikou aj zásahové tímy na regionálnej a tiež národnej úrovni. Vybrané zásahové jednotky tak budú vedieť efektívne pomáhať aj pri rozsiahlych záplavách doma a tiež mimo územia Slovenska.

Viac o téme: PovodneSHMÚGemer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu