Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Európu bičuje víchrica, hrozia povodne: VIDEO Lietadlo sfúklo z dráhy, desivé zvuky v Anglicku

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Európa začína zápasiť so zimným počasím. Vo viacerých krajinách boli zaznamenané škody a museli zasahovať hasiči. Silný vietor bičuje nielen Slovensko, ale aj Anglicko, Rakúsko či Nemecko. Meteorológovia dokonca vydali u nás výstrahy s tým, že na niektorých miestach môžu hroziť povodne.

Slovensko trápi silný vietor

Slovensko dnes opäť potrápi silný vietor, miestami hrozia aj povodne. Mimoriadne silno fúka vietor od skorého rána na hrebeňoch hôr v okrese Brezno, Liptovský Mikuláš a Poprad. V nárazoch tu dosahuje rýchlosť 34 až 40 metrov za sekundu, čo je veľmi nebezpečné pre ľudské aktivity. Vietor by mal ustať večer.

Počasie na Slovensku
Zobraziť galériu (9)
Počasie na Slovensku  (Zdroj: kleinezeitung.at)

Pre tieto okresy platí i výstraha druhého a prvého stupňa. Nad pásmom lesa fúka nárazovo rýchlosťou 23 až 28 metrov za sekundu, v nižších polohách 18 až 23 metrov za sekundu. Situácia by sa mala ustáliť pred 16.00 h.

Na Štrbskom plese je 10 až 30 centimetrov snehu
Zobraziť galériu (9)
Na Štrbskom plese je 10 až 30 centimetrov snehu  (Zdroj: SITA)

Pre Bratislavský, Trenčiansky, Košický, Nitriansky a Trnavský kraj platí výstraha prvého stupňa pred vetrom. Miestami tam bude nárazovo fúkať rýchlosťou 18 až 23 metrov za sekundu. Vietor by sa mal ustáliť poobede.

Hrozia u nás povodne

Povodne hrozia do večera v okrese Ružomberok, Čadca, Námestovo, Tvrdošín a Dolný Kubín. Meteorológovia preto vydali výstrahu prvého stupňa. Pre trvalý dážď tu predpokladajú vzostup vodných hladín na tokoch.

Do našej oblasti prúdi teplý morský vzduch. Premenlivá oblačnosť, na západe miestami prehánky. Teploty 5 až 10 stupňov Celzia. Na západnom Slovensku prevažne oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 7 až 4 a najvyššie denné 7 až 10 stupňov C. Na strednom Slovensku premenlivá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 6 až 1 a najvyššie denné 5 až 9 stupňov C. Na východnom Slovensku premenlivá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 6 až 2 a najvyššie denné 5 až 9 stupňov C.

V Česku strhlo vianočný stromček

Vietor úradoval aj v Českej republike. Najviac pravdepodobne v Znojme, kde strhol vianočný stromček. Ľudia ho mohli vidieť už len polámaný na zemi. Zasiahol aj drevený vyrezávaný Betlehém. Jedľa bola dosattočne pevná, aby víchrici odolala, no vietor ho nadvihol so stojana a následne zvalil na zem. Ľudia si ho teda na začiatku adventného obdobia príliš neužili.

Rakúskom sa prehnala víchrica

Cez dolné Rakúsko a Viedeň sa v noci na dnes prehnala silná búrka. Hasiči museli vyraziť do ulíc, aby odstraňovali neporiadok po silnej víchrici, píšu rakúske médiá. Na niektorých miestach (Feuerkogel) dosiahla rýchlosť vetra až 173 kilometrov za hodinu, pri Salzburgu namerali 133 kilometrov za hodinu, pri Buchbergu 122 kilometrov za hodinu.

Európu bičuje víchrica, hrozia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: kleinezeitung.at)

Počasie komplikovalo aj vlakovú dopravu, preto musia byť hasiči stále v pohotovosti. Tamojší meteorológovia očakávajú ešte dnes silný vietor, no postupne by sa malo počasie utíšiť.

Európu bičuje víchrica, hrozia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: kleinezeitung.at)

V Poľsku tiež zasahovali hasiči

Poliakov tiež zamestnáva silný vietor. Aj u našich severných susedov na určitých miestach strhával strechy a museli byť privolaní hasiči. Napriek tomu, že je december, pomerne príjemné teploty panujú aj v Poľsku.

Nemecko napriek miernym teplotám zasiahli povodne

V Nemecku bol november priniesol dokonca viacero teplotných rekordov, bilancovala tretie ročné obdobie Nemecká meteorologická služba (DWD) so sídlom v Offenbachu. Sever krajiny však zasiahli záplavy. Ešte nikdy od začiatku pravidelných meraní pred viac ako 130 rokmi nebol november v Nemecku tak mierny. Priemerná teplota 7,5 stupňa Celzia je až o 3,5 stupňa vyššia ako priemerná hodnota z troch posledných desaťročí. Pre meteorológov sa začína v utorok zimné obdobie, avšak s prognózou 15 stupňov Celzia na hornom toku Rýna je takisto priveľmi teplo.

Európu bičuje víchrica, hrozia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: kleinezeitung.at)

V Anglicku sa utopil muž, keď zachraňoval psa

Na severe Anglicka robí problémy najmä silný vietor. Na britské ostrovy dorazila búrka Clodagh, ktorá so sebou priniesla silný vietor.Sever Anglicka a Škótska pocítil už aj prvé vločky snehu. V meste Kent dokonca muž prišiel o život po tom, čo chcel zahrániť psa v mori, no na silné vlny už nestačil.

Hovoriť o tom by vedeli najmä cestujúci v lietadle, ktoré kvôli nemu nemohlo ani len pristáť. VIDEO Airbus A320 nemohol na letisku v Manchesteri kvôli pristáť.

 

monarch A320 drifts off the centre line in cross winds at manchester airport and goes around

Posted by Simon James on 29. november 2015

V Manchesteri dokonca budovy kvôli vetru vydávajú takéto zvuky. Beetham Tower je 170 metrová a 47 poschodová sklená budova.

Viac o téme: ZimaHasičiEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu