Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zima komplikuje dopravu na Slovensku: Prvá obeť sneženia na východe!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PREŠOV/ BANSKÁ BYSTRICA – Husté sneženie dnes skomplikovalo dopravu na viacerých miestach Prešovského kraja. Došlo tu k niekoľkým škodovým udalostiam a dopravným nehodám. Pri jednej z nich vyhasol ľudský život.

Padá u vás sneh? Svoje fotografie či videá nám pošlite na tipy@topky.sk.

Na území Prešovského kraja začalo husto snežiť ešte predpoludním. Počas dňa tu zaznamenali približne 20 škodových udalostí a dopravných nehôd. Informoval krajský policajný hovorca Daniel Džobanik. Pri udalostiach zasahovali aj hasiči, doteraz približne na 17 miestach.

 Najvážnejšou bola dopravná nehoda v Bardejovskom okrese. Pri Lenartove narazilo popoludní do stromu osobné auto. Jeden z pasažierov, muž z obce Mokroluh (rok narodenia 1943), utrpel zranenia, ktorým na mieste podľahol.  

Podľa informácií Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja sú všetky tamojšie cesty momentálne zjazdné. Na viacerých úsekoch však komplikuje dopravu kašovitý sneh. Väčšie množstvo snehu evidujú v lokalite Pusté Pole za Lipanmi. Prešovskí cestári majú aktuálne v teréne všetky vozidlá. Vozovky ošetrujú posypom a pluhovaním.  

Na Slovensko sa sype sneh: Prvá nádielka aj v B. Bystrici, pozor na poľadovicu!

O tom, že kalendárna zima sa k nám nezadržateľne blíži, svedčí aj počasie vo viacerých regiónoch Slovenska. Napriek teplote tesne nad nulou sa rozsnežilo, a postupne s nočnými mrazmi treba rátať aj poľadovicou.

 

Sneh padá v strednej a východnej časti Slovenska.
Zobraziť galériu (3)
Sneh padá v strednej a východnej časti Slovenska.  (Zdroj: SHMÚ)

V Banskej Bystrici prvýkrát nasnežilo

V meste pod Urpínom dnes začal padať prvý sneh, na cestách sa však dlho neudržal. Snežilo aj na horských priechodoch Donovaly a Šturec. Podľa informácií z dispečingu Banskobystrickej regionálnej správy ciest (BBRSC) situácia na cestách bola do 16.00 h pokojná, až na poľadovicu, ktorá trápila vodičov na horských priechodoch Čertovica a Pusté Pole.

Ako informoval predseda predstavenstva BBRSC Rastislav Schlosár v propagačno-informačnom materiáli Banskobystrického samosprávneho kraja, v uplynulých dňoch už cestári zasahovali na zasnežených cestách na horských priechodoch Donovaly, Šturec, Čertovica, Muránska Huta a Zbojská.

Najchladnejšia zima storočia: Experti varujú, že zamrzne všetko živé, 50-tisíc ľuďom hrozí smrť!

Podľa neho 485 pracovníkov je na tohtoročnú zimu plne pripravených. Zimnú údržbu v kraji vykonáva 123 sypačov, 22 nákladných vozidiel s pluhom, 24 traktorov a 53 nakladačov s osádkami. BBRSC sa stará o zjazdnosť celkom 3041 kilometrov ciest.BBRSC spravuje a udržiava cesty II. a III. triedy a na základe zmluvy aj cesty I. triedy, ktoré má v správe Slovenská správa ciest.

Viac o téme: SnehSneženie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu