Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Na Slovensku stále platia mimoriadne opatrenia: Počet elitných kukláčov sa zvýši

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Po útoku v Paríži sú na Slovensku stále v platnosti mimoriadne bezpečnostné opatrenia. V uliciach je 1200 policajných hliadok, teda 2400 policajtov. Bežný výkon služby pritom predstavuje 450 hliadok. V súvislosti s novou protiteroristickou legislatívou bude Ministerstvo vnútra (MV) SR požadovať navýšenie počtu strážcov zákona nielen u poriadkovej polície, ale aj pri špecializovanom Útvare osobitného určenia (ÚOU) – Lynx Comande. Informoval Ivan Netík, riaditeľ Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra.

"K navýšeniu by malo dôjsť v horizonte dvoch rokov," doplnil Netík. Podľa informácií v prípade ÚOU pôjde o navýšenie o 40 mužov tohto elitného policajného útvaru. "O tom, že naše protiteroristické komando Lynx patrí k najlepším v Európe, svedčí ponuka zo strany Bernharda Treibenreifa, nového predsedu ATLASu, čo je združenie, ktoré zastrešuje elitné jednotky v Európe. Slovensko dostalo ponuku na post predsedu expertnej skupiny Building. V tejto expertnej skupine sa tvorí takzvaná čierna taktika, ktorá sa striktne uplatňuje v prípade, ak sa vysokoprofilový incident odohráva v zastavaných oblastiach, najmä v objektoch," vysvetlil Netík.

Na základe analýzy teroristických útokov posledných rokov, jednotky ATLASu podľa neho dospeli k záveru, že prevažná väčšina incidentov v rámci Európy sa odohrala práve v tomto priestore, čo v praxi viedlo k enormnému zvýšeniu záujmu jednotiek ATLASu o členstvo v expertnej skupine Building. "ÚOU je dlhoročným členom tejto expertnej skupiny, kde sme si zodpovedným a profesionálnym prístupom postupne získali uznanie a rešpekt našich zahraničných partnerov," uzavrel Netík.

Vláda schválila protiteroristický balík zákonov

Vláda schválila protiteroristickú legislatívu. V balíku návrhu zákonov, ktoré sa majú meniť, je aj návrh na novelizáciu ústavy. V ústave by sa mali meniť maximálne možné lehoty na zadržanie v prípade podozrivých z trestných činov terorizmu. Premiér v tejto súvislosti privítal podporu opozičných predstaviteľov. Zákony vláda do parlamentu predloží v skrátenom legislatívnom konaní, a tak by už budúci týždeň mohli byť navrhované zmeny definitívne schválené.

Návrhy zmien vychádzajú z predpokladu, že úspešnosť boja proti terorizmu je podmienená včasnou identifikáciou podozrivých aktivít a efektívnou a flexibilnou spoluprácou medzi bezpečnostnými zložkami v krajine, ako aj medzinárodnou spoluprácou spočívajúcou z veľkej časti v rýchlej výmene spravodajských informácií. Zmeny sa budú týkať predĺženia lehôt pri obmedzovaní slobôd.

Táto lehota sa pre orgány činné v trestnom konaní a súdy predĺžila z maximálne päť dní na 10 dní. Navrhujeme v ústave zdvojnásobiť lehoty, keď môžu orgány činné v trestnom konaní a súdy zadržať podozrivého z terorizmu, vysvetlil premiér. Upozornil aj na zavedenie obligatórnej väzby, keď súd bude môcť zobrať osobu obvinenú z trestného činu súvisiaceho z terorizmom bez uvedenia dôvodov, dodal. Prijímajú sa aj viaceré opatrenia na ochranu svedkov. 

Vláda schválila aj novely upravujúce právomoci polície a spravodajských služieb. V prípade polície sa rozšíria dôvody na zaistenie osôb, predĺži sa lehota na ich zaistenie a rozšíria sa oprávnenia na prehliadky dopravných prostriedkov.

Rozšíria sa aj opatrenia na zabezpečenie bezpečnosti v hromadnej doprave a pri uzatváraní verejne prístupných miest, keď dôjde k ohrozeniu teroristickým trestným činom. Navrhujú aj úpravu použitia špeciálnych technických vecí pri zásahoch. Vojenské spravodajstvo dostane vo vzťahu k boju proti terorizmu také opatrenia, aké má SIS. 

Premiér odkázal všetkým, ktorí doteraz pochybovali, že je jasný súvis medzi migráciou a hrozbami, ktoré prináša terorizmu. Je evidentné, že spravodajské služby všetkých štátov varujú pred podobnými útokmi, ako sa stali v Paríži 13. novembra. Pri migrácii prišli do Európy státisíce ľudí bez kontroly.

„Je možné, že na území Európy je veľké množstvo bojovníkov Islamského štátu. Aj vybavených, aj schopných spáchať podobné teroristické útoky,“ tvrdí Fico. Naďalej podľa premiéra platí, že bezpečnosť SR je pre vládu prioritou a s tým súvisí aj prijímaná protiteroristická legislatíva. 

Viac o téme: Ivan NetíkLynx ComandeProtiteroristický balík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu