Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Starosta chce v centre Bratislavy prevrátiť nočný život hore nohami: Otvorené len do dvanástej

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: feminity.sk)

BRATISLAVA - Nočnému životu v bratislavskom centre hrozí likvidácia. Starosta mestskej časti Staré mesto totiž navrhuje zmeny zákonov, ktoré chcú zmeniť otváracie hodiny a taktiež zvyšovať dane. Viacerí prevádzkovatelia sa už vzbúrili, považujú to za neprípustné!

Diskotéky, bary a prevádzky, zbystrite pozornosť. Nové návrhy starostu mestskej časti Staré mesto Radoslava Števčíka môže ohroziť známe bratislavské podniky. Medzi zmenami, ktoré by vstúpili do platnosti od začiatku budúceho roka, je zmena otváracích hodín a zavedenie vyšších daní pre letné terasy.

Zástupcovia prevádzkovateľov pohostinských zariadení v Mestskej časti Bratislava sa proti týmto návrho vzbúrili a vyzvali starostu, aby ich stiahol. Podľa nich ide o diskrimináciu či dokonca likvidáciu ich činnosti.

Mestské časti nový návrh delí do 4 zón, kde by platili tieto otváracie hodiny:

ZÓNA 1

Ulica: Biela, Hurbanovo námestie, Hviezdoslavovo námestie, Laurinská, Michalská, Námestie SNP, Obchodná, Panská, Rigeleho, Rybárska brána, Rybné námestie, Sedlárska, Strakova, Šafárikovo námestie, Štúrova, Ventúrska, Zelená.

Otváracie hodiny po novom:

Nedeľa - Štvrtok: 08:00 – 24:00

Piatok - Sobota: 08:00 – 02:00 (po polnoci bez hudby)

ZÓNA 2

Ulice (vybrané ulice, nie všetky): Brnianska, Búdková, Čulenova, Dostojevského, Dunajská, Františkánske námestie, Gorkého, Hlavné námestie, Hroboňova, Jánska, Jesenského, Kamenné námestie, Kapucínska, Karadžičova, Ulica 29. augusta, Vajanského nábrežie, Vazovova, Vysoká, Záhradnícka, Zámocká, Zámočnícka, Žabotova, Židovská, Žilinská, Župné námestie.

Otváracie hodiny po novom:

Nedeľa - Štvrtok: 08:00 – 23:00

Piatok - Sobota: 08:00 – 24:00

ZÓNA 3

Všetky ostatné ulice, námestia a nábrežia, ktoré nepatria do zóny 1 a 2.

Otváracie hodiny po novom:

Pondelok - Nedeľa: 08:00 – 22:00

Osobitná zóna

Prevádzkarne pohostinskej činnosti nachádzajúce sa na podzemných podlažiach na južnej časti Hurbanovho námestia od Michalskej ulice smerom k Hlavnej pošte, severnej časti Hviezdoslavovho námestia, južnej časti Námestia SNP od Špitálskej ulice smerom k Hurbanovmu námestiu, západnej časti Námestia SNP od Špitálskej ulice smerom k Štúrovej ulici, západnej časti Šafárikovho námestia, Štúrovej a prevádzkarne pohostinskej činnosti nachádzajúce sa na lodiach kotviacich pri nábreží Dunaja.

Pondelok - Nedeľa: 08:00 – 05:00

Nové otváracia hodiny by ovplyvnili aj podnik Nu Spirit
Zobraziť galériu (5)
Nové otváracia hodiny by ovplyvnili aj podnik Nu Spirit  (Zdroj: Facebook)

Vyššie dane pre letné terasy

Starosta chce tiež dvíhnúť dane pre letné terasy. Kým doteraz sa platilo 1 euro za meter štvorcový denne, po novom by platili už 2 eurá. A to rovnako fajčiari aj nefajčiari.

Sťažujú sa aj prevádzkovatelia herní. Tí sú v hlavnom meste konfrontovaní so snahou obmedziť otváraciu dobu na likvidačnú hranicu. Už niekoľkokrát upozorňovali na nezákonnosť takýchto krokov a dokonca pohrozili aj žalobami na mestské časti.

Chcú zmeniť zákon, inak hrozí súd

Súčasné platné zákony o prevádzkových hodinách sú podľa okresného súdu v rozpore so zákonmi, tvrdí mestská časť Staré mesto. Preto sa nimi musí zastupiteľstvo zaoberať. Nový návrh by to mal zmeniť. "Návrh nového nariadenia zavádza férový a transparentný systém, pričom rozdeľuje centrum mesta do troch zón," tvrdí vedenie Starého mesta a zároveň dodáva, že ak by sa situácia nevyriešila, súd nariadi súčasné nariadenie zrušiť. Tak by hrozilo celoplošné nastavenie otváracích hodín všetkých prevádzok len do 22.00 hodiny.

Fotka z podniku Rio Grande
Zobraziť galériu (5)
Fotka z podniku Rio Grande  (Zdroj: Facebook)

Poslanci starostove návrhy skritizovali

Návrhy starostu mestskej časti kritizovalo viacero poslancov v zastupiteľstve. Medzi nimi aj Ondrej Dostál (OKS).  "Vo vzťahu k prevádzkovej dobe som dlhodobo presvedčený, že prevádzkovú dobu by si mali určovať samotní prevádzkovatelia. Zásah zo strany samosprávy, či štátu je oprávnený len tam, kde dochádza k rušeniu nočného kľudu a obťažovaniu obyvateľstva nadmerným hlukom," zareagoval pre Topky Dostál, ktorý je aj proti dvíhaniu daní.

"Nepodporujem ani jeden z týchto návrhov. Som proti plošnému zvyšovaniu daní. A je jedno, či je to daň z príjmov na celoštátnej úrovni, daň z nehnuteľností na úrovni mesta alebo daň za užívanie verejného priestranstva na úrovni mestskej časti," tvrdí poslanec za Staré mesto.

Akékoľvek reštrikčné opatrenia, ktoré smerujú k obmedzeniu možnosti podnikať sú podľa ďalšej poslankyni Barbory Oráčovej (SDKÚ) zlými opatreniami. "Je zrejmé, že Staré Mesto je centrom zábavy a cieľom návštevy tak pre domácich, ale aj turistov a preto je zvýšená miera hluku v našej mestskej časti daňou, ktorú platia všetci Staromešťania. Je smutné, že návštevníci týchto barov sa nevedia správať a tým pádom musia trpieť podnikatelia. Namiesto obmedzenia prevádzkových hodín by bolo vhodné, aby mestská polícia pracovala tam, kde má, a nielen dávala papuče," myslí si Oráčová.

Návrhy skritizoval aj poslanec zastupiteľstva Vladimír Palko. Zvýšené dane pre terasy vníma "ako reštrikčný zásah Števčíkovho úradu voči podnikateľom a prevádzkarom v centre Starého Mesta. Terasy sú pre mnohé podniky zdrojom príjmov, ktorými musia vykryť slabšie časti sezóny," vyjadril sa pre Topky.

Rovnako je nezmyselná podľa neho aj zonácia. "Nevidím zmysel v obmedzovaní otváracích hodín a hudobnej produkcie napríklad v podnikoch nachádzajúcich sa v administratívnych budovách. Prísnejšia regulácia hudobnej produkcie je v niektorých prípadoch vhodnejšia skôr pre prevádzky v bytových domoch, kde reálne bývajú ľudia," dodal.

Do návrhov sa obula aj poslankyňa Veronika Remišová. "Pri otváracích hodinách prevádzok je hlavný problém na strane štátu. Mestská časť nemá právomoci kontrolovať hluk z jednotlivých prevádzok, to je kompetenciou štátu, konkrétne Úradu verejného zdravotníctva. Ten ale problémy rieši veľmi zdĺhavo, alebo vôbec nie. Sama som v lete riešila sťažnosti obyvateľov na hluk a vibrácie zo stavby komplexu TwinCity. Miestny úrad Staré Mesto ma odkázal na Úrad verejného zdravotníctva. Vedenie úradu ma po niekoľkých dňoch odkázalo na Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava. A ten zase na miestny úrad Staré Mesto. Na jednej ulici môže byť 10 prevádzok, ktoré normálne fungujú a vo večerných hodinách hluk na ulici nie je. No stačí jeden podnik, ktorý nerešpektuje rozumnú mieru a obyvatelia celej ulice nemôžu spať. Bez účinnej možnosti riešenia jedného hlučného podniku môže mestská časť reagovať iba obmedzením všetkých podnikov v danej lokalite. V každom prípade budeme o návrhu s kolegami diskutovať a verím, že nájdeme uspokojivé riešenie pre obyvateľov i návštevníkov Starého Mesta," povedala pre Topky.

Nevoňajú jej ani poplatky za terasy. "Pri poplatkoch za užívanie verejného priestranstva som za zachovanie zľavy pre nefajčiarske terasy, keďže v meste chýbajú. Zvýšenie poplatku o 100 % nepodporujem. Podobne ako pri dani z bytov a nebytových priestorov by malo byť zvyšovanie postupné, podľa inflácie a potrieb mesta. Zdvojnásobenie sadzby zo dňa na deň negatívne zasiahne obyvateľov i podnikateľov. Na druhej strane je ulica majetkom obyvateľov mestskej časti a prevádzkovatelia reštaurácií nemôžu očakávať, že im ho mesto bude poskytovať zadarmo," dodala Remišová.

V centre Bratislavy je aj KC Dunaj
Zobraziť galériu (5)
V centre Bratislavy je aj KC Dunaj  (Zdroj: Facebook)

Starosta nechce zatvárať prevádzky

Starosta Radoslav Števčík sa však bráni. „Nechceme zatvárať prevádzky, snažíme sa nájsť prijateľné riešenie pre všetkých – podnikateľov, obyvateľov aj samosprávu mestskej časti. Uvedomujeme si, že podniky priťahujú do centra mesta život a vôbec nie je v našom záujme brať návštevníkom centra to, čo v ňom majú radi,“ vyjadril sa pre Topky s tým, že treba myslieť pritom aj na rezidentov.

Podľa Nicholsonovej (SAS) je to scestný návrh, ktorý mylne uveril, že kvôli predvolebným sľubom zopár dôchodcom, môže uspať srdce mesta. "Jeho návrh je likvidačný pre množstvo kvalitných prevádzok a pre centrum mesta, ktoré sa v posledných rokoch podarilo oživiť. Jeho návrh nepodporím," zareagovala pre Topky Lucia Nicholsonová.

Definitíva padne onedlho

Aj preto sa zajtra o druhej poobede v Staromestskej sieni miestneho úradu zídu predstavitelia úradu s prevádzkarmi a vlastníkmi reštauračných zariadení na území Staré Mesto. Vedenie mestskej časti chce s nimi prediskutovať návrh nového nariadenia o prevádzkových hodinách, kde bude odvracať útoky, ktoré ich obviňujú z diskriminácie. O definitívnej podobe návrhu nového nariadenia rozhodnú poslanci miestneho zastupiteľstva 8. decembra 2015.

Viac o téme: StarostaBaryPodnikyBratislavaOtváracia hodiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu