Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zúfalý dôchodca pocítil silu sociálneho štátu: Zaplať za predčasnú smrť, inak prídeš o všetko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkcstock.com)

BRATISLAVA - Vráť príspevok, inak príde exekúcia! Aj toto sa môže stať na Slovensku vďaka našim zákonom. Dôchodca získal tri tisíc eur na to, aby pre svoju ochrnutú manželku prerobil kúpeľňu. Bohužiaľ, žena mu zomrela skôr, ako to chcel zákon. Muž zažil onedlho ďalší šok!

65-ročný dôchodca Emanuel Kosťa z obce Baškovce pri Sobranciach prežíva ťažké životné chvíle. Po tom, čo mu minulý rok zomrela manželka Magdaléna, sa dostal do problémov kvôli slovenským zákonom, píše denník Sme.

Aby svojej žene uľahčil život, chcel prerobiť kúpeľňu a WC na bezbariérový vstup, keďže pred pár rokmi ochrnula od pása dole. Preto požiadal o dotáciu od Ministerstva práce a sociálnych vecí. Úrady mu vyhoveli a dostal tri tisíc eur. No minulý rok mu žena zomrela a dotáciu teraz musí vrátiť. Dôvod? Prerobenú kúpeľňu nevyužívala jeho žena 7 rokov, ale iba rok.

Nesplnili podmienku

Aby toho nebolo málo, ak pán Emanuel nevráti dotáciu, štát na neho môže poslať exekútora! „Bola tam podmienka, že by mala dožiť sedem rokov, aby sa nevracala žiadna suma,“ povedal novinám dôchodca s tým, že mu úradníci povedali, že ak bude prerobené priestory využívať menej ako sedem rokov, peniaze môže vrátiť v splátkach. Dnes to už neplatí.

Úradníčka ziapala po dôchodcovi

„Prišiel mi papier, že 1887 eur musím zaplatiť do siedmich dní,“ tvrdí Emanuel. Toľko peňazí však dôchodca nemá a preto požiadal o splátky. Dočkal sa však nečakanej reakcie. „Tá jedna, ktorá to vybavuje, po mne ziapala, akoby som ani nebol človek, že nie a nie, musíte to dať, lebo to dá na exekúciu a zoberú mi dom a dôchodok,“ hovorí o šokujúcom prístupe úradníčky z Michaloviec.

Peniaze musí vrátiť

Šéfka kancelárie generálneho riaditeľa ústredia Jana Lukáčová denníku povedala, že podľa zákonov nie je možnosť vymáhania pohľadávok na splátkový kalendár „dostatočne akcentovaná“ a dodala, že jednotlivé úrady upozorní na možnosť splátok. Peniaze však musí dôchodca vrátiť tak či ták. Stanovuje to zákon. Prečo existuje takýto zákon, Lukáčová nevysvetlila.

Viac o téme: DotáciaDôchodcaŠtátMinisterstvo práce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu