Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kedysi šlo o udalosť dňa, teraz sa tam schovávame: Vieme, kde trávia Slováci 15 minút denne!

Kto by to to bol povedal, že sú toalety taký starý vynález. Zobraziť galériu (5)
Kto by to to bol povedal, že sú toalety taký starý vynález. (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Toalety. Chodia tam všetci, každý deň. Sú neoddeliteľnou súčasťou života, no napriek tomu sa o nich veľa nehovorí. Keďže sa však blíži Svetový deň toaliet, ktorý si pripomíname 19. novembra, bolo by hriechom nezaspomínať si, ako vyzerali kedysi a dozvedieť sa, čo tam najčastejšie robíme dnes.

Záchod poznáme už viac ako 4000 rokov

Ak by ste tipovali, že toalety sú výdobytkom modernej doby, nie starším ako 200 rokov, nenechajte sa zmiasť. Tak ako ľudia nedokážu prežiť bez jedla a vody, rovnako majú potrebu kultivovane vykonávať aj iné činnosti, aby sa fyziologický kolobeh dokončil. Záchodový systém poznala minojská kultúra už okolo roku 2500 p.n.l., o niečo neskôr sa prvé toalety objavili v Indii, Egypte a v antickom Ríme.

Nešlo však iba o obyčajnú dieru v zemi – indické záchody boli už v tej dobe pomerne moderné – mali dosky a fascinujúcu „kanalizáciu“. Pod doskou sa nachádzal kanálik, ktorým pretekala voda a odnášala všetko okamžite preč. Kanáliky končievali pri rieke - napríklad v starovekom Egypte slúžila ako univerzálna kanalizácia Níl.

Kto by to to
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: topky)

Viac ako 15 minút denne

Viac ako polovica Slovákov strávi na toalete viac ako 15 minút denne. I keď je dnešná doba veľmi rýchla a uponáhľaná, na toalete si, zdá sa, doprajeme potrebný čas. V minulosti sa sedenie na toalete stávalo spoločenskou udalosťou. V Ríme a Egypte sa stavali takzvané latrínové arény - lavice s viacerými otvormi, často zoskupené do kruhu. Nielenže páni na spoločných toaletách posedávali v hojnom osadení, ale uzatvárali tu aj rôzne obchodné transakcie, diskutovali o politickom dianí alebo o počasí. Podobné lavice využívali aj vojaci.

Vášniví čitatelia

Latrínové arény, ktoré slúžili k stretávaniu sa a debatovaniu, vystriedali v stredoveku nočné vázy, ktorým sa začalo hovoriť nočníky. Inou variantou boli drevené stolice v tvare truhly či kresla s kruhovým výrezom v sedadle a pod ním umiestnenou nádobou na telesný odpad. Ľudia sa tak naučili vykonávať svoju potrebu výhradne osamote. Aj dnes si Slováci najčastejšie na toalete radi v pokoji a tichu čítajú.

Kto by to to
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: topky)

V poslednej dobe nám počas návštevy WC robia spoločnosť aj smartfóny či tablety, na ktorých si krátime čas hraním hier alebo surfovaním na internete. Napriek tomu, že málokedy vieme v bežnom živote od telefónov odtrhnúť ruky, telefonovaniu na toalete neholdujeme a ešte menej počúvame hudbu. Máme radi ticho a pokoj, ktorý je v nás zakorenený už od stredoveku.

Úsmevné je, že až 29 percent opýtaných Slovákov údajne na toalete netrávi čas ani jednou zo spomínaných činností. Čo teda robia popri čase strávenom na toalete, zostáva zahalené rúškom tajomstva.

Návrat ku koreňom

Po „nočníkovej“ ére sa na dedinách začali v blízkosti hnojísk stavať suché záchody, ktoré poznáme dodnes v podobe kadibúdok. Na hradoch boli populárne prevéty – suché kamenné záchody vstavané priamo do hradieb, kedy nepotrebný obsah padal zemskou príťažlivosťou do hradnej priekopy. Mestá však boli pre zlú hygienu sužované morom a cholerou a ľudia si začali uvedomovať, že potrebujú svoje „toalety“ vylepšiť.

Kto by to to
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: topky)

Objavili tak niečo, čo ich predkovia v Egypte či antickom Ríme už dobre poznali, a to kanalizáciu. Začali používať latríny, pod ktorými pretekala voda a tvorili sa obvodné kanály ústiace do rieky. Vývoj záchodov napredoval a prvá splachovacia toaleta uzrela svetlo sveta v roku 1597, kedy ju pre kráľovnú Alžbetu I. vynašiel sir John Harrington. Za evolúciu poslednej doby sa dá označiť prechod od externých nádržiek na vodu k zabudovaným splachovacím systémom, ktoré sú ukryté priamo v stene, a dnes už tvoria moderný štandard takmer každej toalety.

Inovatívne 21. storočie

Ak si myslíte, že splachovacou toaletou sa evolúcia záchodov končí, mýlite sa. Vzhľadom k tomu, že osobná hygiena je pre nás čím ďalej tým dôležitejšia, na trh prichádzajú toalety, ktoré vás vodou priamo očistia. Ide totiž o najprirodzenejší a najefektívnejší spôsob ako docieliť dokonalú čistotu a nový pocit pohody. A práve pohodlie na toalete je dnes pre 95 percent Slovákov dôležité.

Kto by to to
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: topky)

Ani ruky, vlasy či dokonca auto nečistíme papierom či suchým uterákom, ale vodou. Možno sa pýtate, ako ma takáto toaleta dokáže umyť? Nie je to žiadny sci-fi výmysel, ide o dômyselnú kombináciu funkcií toalety a bidetu, ktorá prináša v porovnaní s klasickým toaletným papierom jemnú, a napriek tomu účinnú hygienu.

Priamo v toaletnej mise je zabudovaná sprcha, ktorej sprchovacie rameno sa podľa potrieb posúva a očistí vaše intímne partie vodou telesnej teploty. Ťažko si však uvedomiť rozdiely medzi klasickým toaletným papierom a vodou, pokiaľ to nevyskúšate na vlastnej koži. Napríklad toalety AquaClean s integrovanou sprchou je možné vyskúšať hneď na niekoľkých miestach na Slovensku. Tak do toho, nech teda Svetový deň toaliet stojí za to!

Prieskum tento rok realizovala spoločnosť Geberit v Slovenskej republike v spolupráci so spoločnosťou GfK na vzorke 1000 respondentov vo veku 35-55 rokov, pri rovnomernom zastúpení mužov a žien. 

Viac o téme: WcToaletySvetový deň toaliet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu