Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

ROZHOVOR Už viac ako 30 rokov vymýšľa alkohol: Pani Janka aj o tom, kedy ju kope múza

Janka má netradičné zamestnanie, o ktorom nám porozprávala. Zobraziť galériu (4)
Janka má netradičné zamestnanie, o ktorom nám porozprávala. (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Na Slovensku žije veľa zaujímavých ľudí, ktorí majú netradičné povolanie. Na prvý pohľad nenápadná dáma menom Janka Ivanková pracuje v odvetví, ktoré je Slovákom veľmi blízke, no málo známe. Zaoberá sa totiž vývojom tvrdého alkoholu, pre spoločnosť st. Nicolaus pracuje už viac ako 30 rokov! Opýtali sme sa, ako sa k tomu dostala a kde hľadá inšpiráciu pri tvorbe nových chutí.

Alkohol je určite súčasťou bežného života na Slovensku, avšak k tvrdému alkoholu inklinujú skôr muži. Ako ste sa Vy dostali k jeho vyvíjaniu?

Náhoda? Osud? Jednoducho som bola v správnom čase na správnom mieste. V roku 1993 som po materskej dovolenke nastúpila opäť do práce a keďže bolo potrebné posilniť pozície na vtedajšom vývojovom oddelení, navrhli mňa, pretože som mala požadované chemicko-potravinárske vzdelanie.

Bola cesta k lukratívnej pozícii vývojárky tŕnistá? Nestretávali ste sa napríklad nevôľou zo strany kolegov? Alebo je to naopak práca, pri ktorej skôr zavážia skúsenosti ako pohlavie či čokoľvek iné?

Nepovedala by som, že tŕnistá. Tých 22 rokov ušlo ako voda, pretože na vývoji sú veci v pohybe a čas popri tom beží akosi nenápadnejšie ako na iných pracovných pozíciách. O nevôli kolegov nemôže byť ani reč alebo aspoň o tom neviem. V mojom prípade zavážilo to, že som začiatky vývojárskej kariéry absolvovala popri skúsenej kolegyni, tiež žene vývojárke Ing. Milote Jaloveckej. Pracovali sme spolu šesť rokov. Pre prácu budúcej samostatnej vývojárky (od r. 1999), to pre mňa boli veľmi dôležité roky.

Janka má netradičné zamestnanie,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Čo konkrétne počas vášho štúdia na dnešnej Slovenskej technickej univerzite rozhodlo, že sa budete venovať práve liehovarníctvu?

Na STU (vtedajšej SVŠT, CHTF) som vyštudovala odbor „Konzervácia potravín a technológia mäsa“. Do vtedajších SKL (Stredoslovenské Konzervárne a liehovary), závodu v Liptovskom Mikuláši, som nastúpila ako mladá absolventka vysokej školy na povinnú absolventskú 1- ročnú podnikovú prax. Až po návrate z materskej dovolenky v roku 1992, resp. o rok neskôr, prišla ponuka a výzva na nové pracovné zaradenie – vývojový pracovník, ktorej som sa s radosťou, ale aj rešpektom chopila.

Kde hľadáte inšpiráciu pri vytváraní nových druhov či chutí? Po 31 rokoch v spoločnosti st. Nicolaus už zrejme presne viete, čo bude ľuďom chutiť alebo vás snáď ešte stále dokážu prekvapiť?

Inšpirácia je všade okolo nás – v domácnosti, v obchode, pri zábave, večierkoch a dokonca aj pri potulkách prírodou. Je dôležité správne naladenie sa a videnie, alebo aspoň vytušenie súvislostí. Samozrejme, že základné fakty o tom, čo ľuďom chutí, resp. aké vlastnosti má mať dobrý destilát, vodka, likér, bitter alebo jednoducho liehovina, sú vo všeobecnosti známe. Avšak, podobne ako sa  napríklad móda obohacuje o nové prvky, tak aj do sveta liehovín prichádzajú nové variácie. Tie vyplývajú aj z požiadaviek zákazníka a treba na ne včas a s najväčšou zodpovednosťou reagovať.  Čo sa týka prekvapení, tie sú pre mňa hybnou silou už od detstva.

Janka má netradičné zamestnanie,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

A čo doma, ako vaša práca vplýva na vaše súkromie? Súvisia vaše koníčky s netradičným pracovným zaradením?

Ako sa to vezme. Nápady prichádzajú aj mimo pracovného času, ale určite ma neobmedzujú a ak múza vývojára „kopne“, potom si ju zaznamená na kúsok papiera, aby na ňu nezabudol... 

Je nejaký cieľ, respektíve ocenenie, ktoré by ste chceli vo svojej profesii dosiahnuť?

Za ocenenie považujem každý nový výrobok, ktorý uzrie svetlo sveta na trhu a o ktorý má spotrebiteľ záujem. Znamená to, že mu chutí a kúpi si ho znova a znova.

Keď už sme pri tých nápojoch... Prezradíte, aký je Váš najobľúbenejší?

Určite Demänovka Brusnica. A dôvod je prozaický. Okrem toho, že Demänovku považujeme za akési „rodinné striebro“, s jej vývojom sme mali naozaj množstvo práce. S výsledkom som však veľmi spokojná. Je to nápoj, ktorý stojí za to vo všetkých parametroch. Medzi mojich favoritov by som zaradila aj Old Tower Dry Gin. Ten je vhodný na konzumáciu ako čistý, ale aj ako súčasť známych miešaných nápojov.

Janka má netradičné zamestnanie,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Na záver možno otázka pre študentov, čo vám Vaše zamestnanie dáva? Čo by ste odporučili mladým potravinárom, respektíve liehovarníkom, ktorí by sa chceli v tejto oblasti presadiť?

Práca vývojárky mi dáva možnosť neustále niečo tvoriť, skúšať, inovovať, prijímať výzvy, čo ma posúva ďalej v poznaní vo všeobecnej rovine. Zamestnanie je služba a tá mi zároveň dáva pocit, že to, čo robím, je žiadané. Veď alkohol, destiláty s mierou užívané, sú taktiež súčasťou potravinového reťazca, ktorý sa týka každého dospelého človeka. 

A odporúčanie? Dnešným mladým ľuďom a nielen stávajúcim, študujúcim potravinárom, liehovarníkom, by som odkázala, aby sa riadili srdcom a zdravým rozumom. Aby boli bezúhonní a zodpovední rovnako k sebe, k práci, ku spolupracovníkom, s ktorými tvoria na pracovisku neodmysliteľný celok a popriala by som im, aby ich práca napĺňala a bavila zároveň. Aby dokázali prijímať výzvy života nielen v pracovnom, ale aj osobnom živote, a aby mali to šťastie byť vždy v správnom čase na správnom mieste.

Viac o téme: AlkoholJana IvankováVývojárSt. Nicolaus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu