Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

BIZNIS ROKA JE TU Časť Slovenských elektrární ovládnu český miliardár a finančníci z J&T

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: wikimedia.org)

BRATISLAVA - Biznis roka je tu. Časť slovenských elektrární, ktoré vlastní talianska skupina Enel, by mala kúpiť finančná skupiny J&T a česká skupina EPH na čele s Danielom Křetinským.

Talianska energetická spoločnosť Enel dosiahla rámcovú dohodu s českým Energetickým a průmyslovým holdingom (EPH) o predaji svojho podielu v Slovenských elektrárňach (SE).

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa spoločnosti Enel, rokovania sa mali podľa neho skončiť 16. októbra. Hoci sa podarilo dosiahnuť rámcovú dohodu, účastníci rokovania sa rozhodli predĺžiť rozhovory o mesiac, aby vyriešili detaily, uviedol ďalej predstaviteľ Enelu. Talianska firma chce predávať svoj 66-percetný podiel v SE v dvoch fázach. V prvej fáze by Enel mohol predať približne 30 % akcií.

BIZNIS ROKA JE TU
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Talianska energetická skupina Enel začala exkluzívne rokovania s českým Energetickým a průmyslovým holdingom, ktorý vlastnia český podnikateľ Daniel Křetinský, slovenský Patrik Tkáč a finančná skupina J&T, v auguste. O akcie Slovenských elektrární mala pôvodne záujem aj bratislavská spoločnosť Slovnaft spoločne s maďarskou skupinou MVM Group, tá však nedávno oznámila, že zo súťaže odstupuje.

Generálny riaditeľ SE Paulo Ruzzini
Zobraziť galériu (5)
Generálny riaditeľ SE Paulo Ruzzini  (Zdroj: TASR)

Vlastníkmi akcií Slovenských elektrární sú Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré kontroluje 34-percentný podiel a talianska spoločnosť EnelSpA, ktorá má 66 % akcií. Taliansky investor vstúpil do Slovenských elektrární v apríli 2006. Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a druhým najväčším výrobcom elektriny v strednej a východnej Európe. Prevádzkujú viac ako päťtisíc megawattov inštalovaného výkonu.

BIZNIS ROKA JE TU
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

EPH zatiaľ oficiálne kúpu nepotvrdila

"Nemôžeme potvrdiť správu niektorých médií, že bola dosiahnutá dohoda medzi EPH a Enelom o predaji podielu, ktorý talianska spoločnosť drží v Slovenských elektrárňach. Rokovania stále pokračujú. Keď dôjde k podpisu dohody, budeme verejnosť a médiá informovať," uviedol v reakcii na informácie Reuters riaditeľ marketingu a komunikácie EPH Daniel Častvaj.

Danko chce v elektrárňach vidieť štát

Štát by mal získať nielen časť 66-% podielu zahraničného vlastníka Slovenských elektrární, ale celý tento podiel. Myslí si to mimoparlamentná Slovenská národná strana (SNS). "SNS dlhodobo žiada, aby boli strategické podniky stopercentne v rukách štátu a toto vlastníctvo bolo podporené ústavným zákonom o ochrane strategických spoločností," uviedol v stanovisku predseda SNS Andrej Danko.

BIZNIS ROKA JE TU
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Reagoval tak na tohtotýždňové vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD), že sa vláda pokúsi pri SE získať "nejaký podiel" naspäť do rúk štátu a posilniť tak postavenie v elektrárňach. "Podľa SNS však za vyhláseniami musia nasledovať aj činy. Verejnosť sa stále nedozvedá, aké konkrétne kroky vláda prijala, aké konkrétne úsilie vyvinula, aby mohla odkúpiť akcie Slovenských elektrární, ktoré vlastní taliansky Enel," myslí si Danko.

Štát chce mať v SE silnejšie slovo

Štát chce mať v Slovenských elektrárňach (SE), kde teraz vlastní menšinový 34-% podiel, silnejšie slovo. Akým spôsobom to dosiahnuť je zatiaľ otvorené, uviedol po včerajšom rokovaní vlády minister hospodárstva Vazil Hudák (nominant Smeru-SD).  "Nechcem predbiehať udalosti, čakáme na analýzu, ktorú pripravuje skupina odborníkov pod záštitou Slovenského plynárenského priemyslu," pripomenul šéf rezortu hospodárstva.

Jednoznačne preto neodpovedal ani na otázku, či existuje reálna možnosť, že sa Slovensko nebude uchádzať o akcie patriace v súčasnosti Enelu, ak sa štátu podarí vyrokovať takú zmenu v akcionárskej zmluve, ktorá by napríklad zabezpečila právo veta v niektorých kľúčových otázkach.

"Podľa toho, aké budú tie alternatívy, môže ich byť niekoľko. Pôjde nám o to, aby sme mali silnejšie slovo v rámci Slovenských elektrární. Akým spôsobom to bude, nechám zatiaľ na výber podľa tých alternatív," reagoval Hudák.

Viac o téme: SlovenskoJ&TENELElektrárne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu