Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Potravinári: Zníženie DPH na vybrané potraviny je správne rozhodnutie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

BRATISLAVA – Potravinárska komora Slovenska (PKS) považuje zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané kategórie potravín z 20 % na úroveň 10 % za rozhodnutie vlády SR správnym smerom, ktoré môže pozitívne ovplyvniť správanie spotrebiteľov. Uviedla to dnes výkonná riaditeľka PKS Jarmila Halgašová v reakcii na štvrtkové (1. 10.) schválenie zníženia sadzby DPH v parlamente.

Napriek tomu, že PKS očakávala ambicióznejší návrh a širší okruh potravín v zníženej sadzbe, zníženie sadzby DPH na vybrané potraviny vníma ako čiastkové opatrenie na pomoc domácim potravinárom. PKS verí, že zníženie sadzby DPH môže mať pozitívny vplyv na správanie spotrebiteľov a pomôže tak znížiť nákupy v zahraničí, keďže mnohé potraviny v Rakúsku sú lacnejšie len v dôsledku nižšej sadzby DPH.

"Zníženie DPH celoplošne na všetky potraviny by nemalo byť cieľom len PKS, ale tento cieľ by mala mať aj vláda SR. Podpora domácej ekonomiky, zabezpečenie rastu nových pracovných miest a zlepšenie životných podmienok obyvateľom s nižšími príjmami by v dôsledku takéhoto opatrenia znamenali v krátkom časovom horizonte pre štátny rozpočet pozitívny prínos," povedal prezident PKS Daniel Poturnay.

PKS hodnotí výber potravín, na ktoré sa znížená sadzba DPH bude uplatňovať, ako nedostatočný. V zozname chýba celý rad tzv. základných potravín, ktoré majú na Slovensku dlhodobú tradíciu. Rovnako nezaradenie čerstvého ovocia a zeleniny a ďalších druhov potravín je zmarenou príležitosťou vlády SR podporiť zdravšie stravovanie obyvateľstva.  Komora očakáva, že obchodníci premietnu zníženie dane do konečných cien potravín. Výrobcovia potravín sú taktiež pripravení upraviť svoje ceny o zníženú sadzbu DPH. "Nižšie ceny potravín vďaka zníženiu DPH však bude možné udržať iba vtedy, ak vláda prispeje k cenovej stabilite tým, že sa zaviaže nezvyšovať ostatné administratívne a daňovo-odvodové povinnosti podnikateľov," dodal Poturnay.

Viac o téme: PKS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu