Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ministerstvo vnútra reaguje na teroristickú hrozbu: Zbytočná panika, takáto je pravda

(Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Slovensku žiadny útok nehrozí, sme v bezpečí. Kaliňákov rezort reaguje na obvinenia, že únik videa zásahu slovenských kukláčov proti Tunisanovi obvinenému z terorizmu môže Slovensku priniesť hrozbu. Pobyt väzňov z Guantanáma je vraj len dočasný a situáciu naše úrady monitorujú.

Včera sme priniesli informáciu, že arabská televízia Al-Džazíra a ďalšie stránky blízke džihádistom zverejnili video, na ktorom vidieť zásah slovenských kukláčov proti Tunisanovi v neznámych priestoroch, ktorý bol na Slovensko prevezený z väznice Guantanámo. Video natočil neznámy muž a zrejme ho poslal arabským médiám. Al-Džazíra ho zverejnila s popiskom, že Slovensko mučí Tunisana Hashim Bin Aliho.

Video sa dostalo do arabského sveta

Na videu je Tunisan Hashim Bin Aali Bin Amor Sliti. "Slovenská polícia zadržala Slitiho, napadla ho, bila a mučila po tom, ako vtrhla do jeho domova bez udania dôvodu," píše Al-Džazíra o videu. Správa sa rýchlo rozšírila do arabského sveta a prebrali ju aj stránky blízke džihádistom z al-Káidy. Medzi nimi aj stránka Islammemo.cc. Naše tajné služby či bezpečnostné zložky ho nezachytili a jeho únik môže znamenať pre Slovensko hrozbu.

Video natočil neznámy muž. Na záberoch je vidieť ako do bytu vtrhne s krikom partia kukláčov. To nakrútil muž oproti v okne. V tom momente ho jeden z policajtov zbadá a upozorní ho, aby zmizol, no muž toto video stihol nakrútiť a zrejme aj poslať do médií.

VIDEO zásahu slovenských kukláčov

Stanovisko ministerstva vnútra

Projekt pomoci USA s uzatvorením väzenia v Guantaname a prijatím väzňov trvá od roku 2008, doteraz sme v súvislosti s ním nezaznamenali žiadne bezpečnostné hrozby ani ohrozenie, ktorého by sa mali obávať obyvatelia Slovenska. Z Guantanama boli väzni prepustení preto, pretože im nebol dokázaný trestný čin terorizmu. Každý občan, aj cudzinec, ktorý je na území SR, však musí dodržiavať zákony, ktoré tu platia, vrátane výziev zasahujúceho policajta. Ak tak niekto neurobí, polícia prijíma adekvátne opatrenia, tak ako to bolo v tomto prípade.

Pobyt väzňov z Guantanama na Slovensku je dočasný, dvaja z ôsmich už nie sú na našom území a pracujeme na tom, aby mohli všetci začať život v tretej krajine. Ministerstvo garantovalo, garantuje a aj bude garantovať bezpečnosť v súvislosti s týmto programom. Rezort vnútra nebude z taktických dôvodov s médiami rozoberať, akým spôsobom s týmto ľuďmi pracuje, ani to akým spôsobom prebieha ich integrácia, pretože by to mohlo ich integráciu zmariť.

Na Slovensku platí najnižší stupeň teroristickej hrozby. Príslušné zložky polície, ale aj ďalšie orgány vrátane SIS, majú zriadené centrum pre monitorovanie teroristických hrozieb 24 hodín denne 7 dní v týždni. Keby malo dôjsť k zvýšenému riziku, sme povinní ho vyhlásiť. Nič v tejto súvislosti nie je zaregistrované ako zvýšená hrozba, alebo nebezpečenstvo.

Viac o téme: TeroristaMinisterstvo vnútraGuantanámo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu