Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Chápadlá špionážneho škandálu siahajú na Slovensko: SIS nás údajne chcela špehovať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR, thinkstock.com)

BRATISLAVA - Temný svet digitálnej špionáže! Takýto opis sedí na taliansku firmu Hacking Team, ktorej sa vypomstilo to, čo sama robí. Predmetom jej podnikania je hackerstvo, pretože predáva špehujúci softvér. No prednedávnom sa obeťou hackerov stala ona sama. Vďaka tomu uniklo na verejnosť množstvo tajných dokumentov, vrátane tých, ktoré majú dokazovať, že o služby Talianov sa zaujímala aj slovenská SIS.

Firma Hacking Team, známa predajom spywaru vládam aj súkromným osobám po celom svete, sa sama stala obeťou hackerského útoku. V dôsledku toho uniklo na web množstvo interného materiálu firmy v objeme 400 GB, vrátane hesiel, zdrojových kódov, firemnej komunikácie, databázy klientov či audionahrávok. Neznámy útočník dokonca chvíľu kontroloval aj firemný účet na Twitteri. "Hacking Team sa stal obeťou online útoku. Spoločnosti ukradli dokumenty," uviedol hovorca Eric Rabe denníku Washington Post, pričom nepotvrdil autenticitu spomínaných dokumentov.

Chápadlá špionážneho škandálu siahajú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR, thinkstock.com)

Nepriateľ internetu

Klientela spoločnosti je veľmi rôznorodá a častokrát je na pomedzí morálky. Údajne sem patria spravodajské agentúry, súkromné osoby, ale i vlády jednotlivých štátov. To sa nepáči občianskym aktivistom ani bezpečnostným pracovníkom, ktorí firmu obviňujú z predaja kontrolných nástrojov prakticky komukoľvek, kto zaplatí. Bez ohľadu na ľudské práva. Zo zverejnenej dokumentácie vyplýva, že Hacking Team spolupracovala napríklad s Azerbajdžanom, Etiópiou, Egyptom, Kazachstanom, Južnou Kóreou, Ománom, Sudánom i Saudskou Arábiou, čiže s viacerými autoritárskymi režimami. Firma sa kvôli tomu dostala na zoznam desiatich najväčších nepriateľov internetu.

No a podľa všetkého  s ňou jednalo od augusta 2013 aj Slovensko, konkrétne Slovenská informačná služba. V obsahu zverejnenom na webe sa píše, že s Hacking Team za SIS komunikoval istý Roman Varga, mal však byť do nej zapojený aj jeho kolega Ivo Határ a Jozef Mozolík z firmy Giss, ktorá sa zaoberá predajom bezpečnostných systémov. Z emailov je zrejmé, že SIS oslovila firmu kvôli prípadnej spolupráci, o ktorú mala záujem. Obe strany sa údajne stretli na konferencii ISS World Europe v Prahe a na konci septembra 2013 aj v Bratislave, kde predstavitelia Hacking Team demonštrovali SIS-ke špionážny program Galileo. Ubytovanie aj prevoz z viedenského letiska do Bratislavy im mal zabezpečiť už spomínaný Mozolík a jeho spoločnosť, ktorý v emaile spomína aj fakt, že "GISS je obchodným partnerom Slovenskej informačnej služby".

Chápadlá špionážneho škandálu siahajú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: wikileaks)

Pán Varga koncom minulého roka Massimiliana Luppiho z Hacking Team informoval, že odchádza zo Slovenskej informačnej služby, pričom jeho nová práca bude podobného zamerania.

Chápadlá špionážneho škandálu siahajú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: wikileaks)

SIS všetko popiera

Slovenská informačná služba poprela, že by niekedy mala záujem o služby spoločnosti Hacking Team. "V záume jednoznačného vysvetlenia nezmyselných konštrukcií zdôrazňujeme, že s aktivitami firmy Hacking Team nemá Slovenská informačná služby nič spoločné a ani od tejto firmy žiadne ich produkty nenakupovala," povedal pre Topky hovorca SIS-ky Branislav Zvara. Zároveň poznamenal, že "spravodajská služba sa v rámci zákonom stanovených úloh časťou svojich kapacít venuje témam kyberterorizmu, ako aj vývojovým trendom v oblasti IT a monitorovacej techniky."

Chápadlá špionážneho škandálu siahajú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR, thinkstock.com)

Česká polícia priznala farbu

Viacerí Česi upozornili na to, že v dokumentoch našli prepojenie firmy Hacking Team na tamojšiu políciu. Programátor Michal Špaček vo faktúrach spoločnosti objavil odkazy na Útvar osobitných činností. Nákup softvéru mal českú políciu v roku 2010 podľa informácií portálu iDnes.cz vyjsť na 4,5 milióna českých korún (približne 166 500 eur).

Polícia bez okolkov priznala farbu a potvrdila, že používa špeciálny softvér, pomocou ktorého vie na základe povolenia sudcu prelomiť súkromie. Program vraj kúpila v utajení a za účelom najkvalitnejšieho plnenia svojich úloh pri vyšetrovaní trestných činov.

Viac o téme: ŠkandálŠpionážHackeriSISHacking team
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu