Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO vojakov z havarovaného vojenského vrtuľníka: Boli skúsení a mali moderný stroj!

nebohý Richard Sépi, Peter Pavlinský aTibor Šoltés Zobraziť galériu (20)
nebohý Richard Sépi, Peter Pavlinský aTibor Šoltés (Zdroj: topky)

HRADISKO – Ďalšia tragédia otriasla včera Slovenskom. Po tom, čo sme sa ešte nespamätali z havárie záchranárskeho vrtuľníka spred takmer dvoch týždňov, spadol na východe vojenský vrtuľník Mi-17. Prinášame vám fotografie členov posádky. Leteckú katastrofu, žiaľ, neprežil 40-ročný skúsený pilot Richard Sépi. Ďalši dvaja členovia posádky Peter Pavlinský a Tibor Šoltés skončili v prešovskej a košickej nemocnici, kde sa podrobujú liečbe. Príčiny nešťastia zatiaľ nie sú známe, posádka nehlásila technický problém a nepokúšala sa núdzovo pristáť.

Pád vojenského vrtuľníka v utorok neprežil kpt. Richard Sépi. Oficiálne to potvrdili z tlačového odboru ministerstva obrany. Išlo o druhého pilota vrtuľníka. Mal 40 rokov. Zostala po ňom žena a dieťa. Zomrel pri pokuse o oživovanie.

Desivý pád neprežil kpt. Richard Sépi
Zobraziť galériu (20)
Desivý pád neprežil kpt. Richard Sépi  (Zdroj: mosr.sk)

Prezident Andrej Kiska vyjadril úprimnú sústrasť rodine zosnulého Richarda

"Vojaci majú ako jediní v popise práce nebáť sa položiť svoj život za nás a za našu krajinu. Ich práca a výcvik sú náročné a často, žiaľ, aj rizikové.

Dnes prišiel o život mladý vojak práve pri výcviku. Pri nešťastí, pri tragickom páde vojenského vrtuľníka. Ďalší dvaja členovia posádky sú ťažko zranení. Práve som dohovoril s ministrom obrany.

Tak ako pred pár dňami pri havárii záchranárov, aj teraz ostáva veľa otázok. A skoro každá začína slovíčkom prečo. Prečo sa to muselo stať? Prečo práve oni? Prečo, prečo, prečo...

Ale žiadna odpoveď nevráti dieťaťu otca a manželke muža. Česť Tvojej pamiatke, Richard,"
napísal prezident.

kpt. Peter Pavlinský (38)
Zobraziť galériu (20)
kpt. Peter Pavlinský (38)  (Zdroj: mosr.sk)

V univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach lekári začali operovať 38-ročného pilota Petra Pavlinského, ktorý utrpel v utorok vážne zranenia pri leteckej havárii vojenského vrtuľníka. Potvrdila to hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová. Doložila, že operácia potrvá niekoľko hodín. Pilot pri havárii utrpel viaceré zranenia chrbtice, trupu a dolných končatín. Lekárom sa pred operáciou podarilo stav pacienta stabilizovať, bol pri vedomí a komunikoval.

Palubný technik na palube havarovaného stroja bol ppráp. Tibor Šoltés. Je už po operácii, leží v prešovskej nemocnici a je pri vedomí. Obaja muží sú ženatí, majú po dve deti.

ppráp. Tibor Šoltés (36)
Zobraziť galériu (20)
ppráp. Tibor Šoltés (36)  (Zdroj: mosr.sk)

Pád vojenského vrtuľníka Mi-17 počas cvičného letu je potvrdením náročnosti vojenského povolania a nebezpečia nielen v boji, ale aj pri príprave profesionálnych vojakov. Zdôrazňuje sa to v stanovisku, ktoré poskytol prezident Zväzu vojakov Slovenskej republiky Tomáš Švec. Zväz informáciu o nešťastí prijal s veľkou ľútosťou. Rodine zosnulého vojaka vyjadrujú úprimnú sústrasť a skoré vyzdravenie vojakom, ktorí pád vrtuľníka prežili.

Piloti majú nalietaných málo hodín, na výcvik ide nedostatok peňazí 

Hoci až dôkladné vyšetrovanie ukáže skutočnú priamu príčinu utorkovej (28.7.) nehody, faktom je, že všetky havárie vojenských vrtuľníkov na Slovensku, ktorých sme boli svedkami v ostatných rokoch, majú spoločný menovateľ. Je ním výrazný nedostatok peňazí na výcvik a teda veľmi nízky priemerný ročný počet nalietaných hodín. Uviedol to Jaroslav Naď z Inštitútu pre stredoeurópsku politiku (CEPI) na margo nehody vojenského vrtuľníka Mi-17 pri obci Hradisko v okrese Prešov.

Podľa jeho slov piloti nalietajú menej ako polovicu z toho, čo by mali v zmysle absolútnych minimálnych štandardov NATO. "Nečudujme sa preto, že počet havárií našich vrtuľníkov je taký vysoký, naši piloti totiž trénujú oveľa menej, ako by mali a najmä chceli a potrebovali," zdôraznil Naď. Dodal, že nízky priemerný ročný počet nalietaných hodín je problém aj u pilotov lietadiel ako transportných, tak aj bojových.

V rámci V4 sme podľa jeho slov na tom druhý najhorší, za Maďarmi. "Poliaci majú, samozrejme, veľmi vysoký počet nalietaných hodín a štandardy. Ale Česi, Maďari a Slováci sú na tom plus-mínus rovnako," vysvetlil s tým, že V4 je na tom v počte nalietaných hodín oveľa horšie, ako sú na tom západné krajiny. 

Naď upozornil, že problém nedostatočného výcviku nie je novinkou. "Tento problém bol už veľakrát definovaný vojakmi a upozorňovali naň rôzne vlády aj v poslednej Bielej knihe v rámci strategického hodnotenia obrany," dodal pre TASR.

Na miesto tragédie priletel v noci minister obrany

Na miesto leteckej tragédie nad obcou Hradisko v okrese Prešov, kde v utorok popoludní okolo 14-tej hodiny spadol vojenský vrtuľník pochádzajúci z leteckej základne v Prešove, prišiel v noci na dnes minister obrany SR Martin Glváč, ktorý prerušil súkromnú dovolenku. Prezrel si miesto nešťastia a informoval sa o tom, aký bude ďalší postup vyšetrovania nehody. Spolu s ním prišli nad obec Hradisko i veliteľ vzdušných síl Ozbrojených síl SR Miroslav Korba a druhý zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR Pavol Macko.

Zábery z miesta tragédie

Havária Mi-17

Pre médiá minister M. Glváč uviedol, že ráno bude pokračovať vyšetrovanie nešťastia. Tiež povedal, že každú podobnú informáciu prijíma veľmi ťažko, rodine mŕtveho kapitána vrtuľníka vyjadril úprimnú sústrasť a dvom zraneným mužom poprial veľa šťastia a zdravia. 

Celá posádka vrtuľníka bola podľa neho veľmi skúsená. Piloti mali nalietaných 1300 a palubný technik 900 letových hodín. Vrtuľník Mi-17 tiež patril k jedným z najmodernejších. Vyrobený bol v roku 1985, v roku 2011 prešiel generálnou opravou a jeho životnosť bola do roku 2020. Aj preto nechcel minister špekulovať o tom, či išlo o technickú poruchu, ktorá mohla spôsobiť pád stroja.

Vrak vojenského vrtuľníka Mi-17,
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

Veliteľ vzdušných síl OS SR Miroslav Korba sa vyjadril, že celú posádku veľmi dobre poznal a niektorých dokonca učil lietať. "Celú posádku veľmi dobre poznám. S každým z nich som lietal, takže je to vec, s ktorou sa nedá vyrovnať. Ja sám teraz nedokážem odhadnúť, čo sa mohlo stať, a tých možností je veľmi veľa," povedal veliteľ Vzdušných síl OS SR Miroslav Korba. "V priestore vykonávali výcvik, ktorý robili bežne. Neviem odhadnúť, čo sa mohlo stať," povedal Korba. 

Podľa neho posádka nehlásila technický problém a nemá informáciu o tom, že by sa pokúšali núdzovo pristáť. Uviedol, že je zaužívaným pravidlom, že keď sa lietadlo alebo vrtuľník nehlási viac ako desať minút, vyšle sa za ním letecká pátracia záchranná služba. Keď tá v utorok štartovala, ešte sa podľa Korbu nevedelo, čo sa stalo. 

Generálmajor Pavel Macko
Zobraziť galériu (20)
Generálmajor Pavel Macko  (Zdroj: SITA)

Glváč navštívil miesto havárie vrtuľníka Mi-17 

Minister obrany SR Martin Glváč v utorok večer osobne prišiel na miesto havárie vojenského vrtuľníka Mi-17. Tragická nehoda sa stala popoludní na východnom Slovensku pri obci Hradisko. "Urobili sa na mieste úkony, ktoré boli nevyhnutné. Zabezpečil sa priestor, aby ráno mohli odborníci z leteckého úradu a z komisie pokračovať vo vyšetrovaní nehody. Ihneď po tejto havárii boli až do vyšetrenia nehody pozastavené lety na vrtuľníkoch Mi-17, okrem leteckej pátracej záchrannej služby," uviedol na mieste havárie minister obrany Martin Glváč. 

(Sprava) Minister obrany SR Martin Glváč a veliteľ vzdušných síl brigádny generál Miroslav Korba
Zobraziť galériu (20)
(Sprava) Minister obrany SR Martin Glváč a veliteľ vzdušných síl brigádny generál Miroslav Korba  (Zdroj: SITA)

"Chcel by som vyjadriť úprimnú sústrasť rodine pilota, ktorý zahynul, a veľa zdravia dvom zraneným vojakom. Dúfam, že ich zdravotný stav sa bude len a len zlepšovať. Ide o dvoch najskúsenejších pilotov a palubného technika, ktorí sa zúčastnili operácií v zahraničí," dodal minister Glváč. 

FOTO vojakov z havarovaného
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Foto: TASR)

FOTO vojakov z havarovaného
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Foto: TASR)

FOTO vojakov z havarovaného
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Foto: TASR)

FOTO vojakov z havarovaného
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Glváč navštívil zraneného vojaka

Minister obrany SR Martin Glváč v noci na dnes navštívil v košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) jedného z dvoch ťažko zranených vojakov, ktorí v utorok (28.7.) prežili pád vojenského vrtuľníka pri obci Hradisko v okrese Prešov. S 38-ročným vojakom, ktorý utrpel vážne zranenie chrbtice a trupu, sa krátko zhováral.

"Je pri vedomí a na to, čo sme mali možnosť vidieť hore (na mieste havárie), môj subjektívny názor je veľmi dobrý a teším sa z toho," uviedol minister k stavu pacienta. Zraneného vojaka podľa lekárov čaká dnes dopoludnia náročná operácia. "Prebehol komplexný diagnosticko-terapeutický proces, podarilo sa nám pacienta stabilizovať a pripravujeme ho na operáciu," uviedol pre novinárov lekár Rastislav Burda. Pacient je pri vedomí a komunikuje.

Vrak vojenského vrtuľníka Mi-17,
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

Šéf rezortu obrany potvrdil, že druhý zranený 36-ročný vojak, ktorý leží v prešovskej nemocnici, sa už v utorok podrobil operácii a je pri vedomí. "Vyzerá to naozaj lepšie, ako sme mali informácie. Je po operácii, prebral sa a ostatné veci sú, myslím si, informácie v prvom rade pre rodinu a ja by som ich nerád komentoval," povedal Glváč. 

Podľa hovorkyne Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove Renáty Cenkovej má pacient združené poranenia brucha, panvy a dolných končatín. Minister obrany pred návštevou košickej nemocnice pricestoval na miesto havárie vojenského vrtuľníka Mi-17. Na Slovensko sa predčasne vrátil z dovolenky v Chorvátsku. 

  

Vrak vojenského vrtuľníka Mi-17,
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

Vrtuľník Mi-17 vzlietol z prešovskej základne v utorok (28.7.) o 13.30 h. Posádka si precvičovala pristátie v teréne, keď s ňou tesne po 14.00 h stratila spojenie riadiaca veža. Krátko nato vzlietol na miesto vrtuľník leteckej pátracej záchrannej služby, ktorému sa podarilo miesto nehody lokalizovať. Na miesto bola vyslaná aj hasičská jednotka, ktorá zabezpečila zahasenie požiaru vraku. Pri páde zomrel 40-ročný kapitán vrtuľníka, ďalší pilot a palubný technik sú hospitalizovaní v prešovskej a košickej nemocnici.

Vrak vojenského vrtuľníka Mi-17,
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: PádVrtuľník PrešovMartin GlváčHradisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu