Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Baumax na Slovensku končí: Spoločnosť reaguje na správy, je to falošný poplach?

Je to naozaj pravda? Zobraziť galériu (2)
Je to naozaj pravda? (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Po 20 rokoch dáva slovenskému trhu zbohom?! Obrovský obchodný reťazec Baumax chce opustiť Slovensko a jeho pobočky má prevziať konkurenčná nemecká spoločnosť, šíri sa médiami. Aký osud čaká jeho zamestnancov?

Na verejnosť unikla informácia, o ktorej sa doteraz šepkalo iba v kuloároch. Hospodárskym novinám sa podarilo zistiť, že spoločnosť Baumax chce údajne po 20 rokoch odísť zo Slovenska. Dôvodom by mohli byť finančné problémy. Podľa denníka už túto novinku vedenie Baumaxu oznámilo svojim zamestnancom s tým, že predajne Baumaxu by mala prevziať nemecká spoločnosť OBI.

Baumax hovorí o fámach

Hovorkyňa spoločnosti však informácie dementovala a označila ich za fámy. „Baumax na Slovensku svoje pobočky stále prevádzkuje a nič sa nemení. Vaše otázky sa týkajú fám, ktoré nemôžeme komentovať," uviedla pre Topky Monika Voglgruber z centrály spoločnosti. Podobné stanovisko zaujal aj slovenský hovorca Baumaxu Miroslav Chmelár, ktorého sme takisto kontaktovali.

Baumax na Slovensku končí:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

O tom, že by spoločnosť OBI mala v rámci expanzie záujem o zahraničné pobočky Baumaxu, minulý rok písali nemecké aj rakúske médiá, uvádza denník HN. Podľa analytika spoločnosti Home Credit Michala Kozuba už „Obi pôsobí vo viacerých trhoch strednej Európy, a tak sa logicky snaží využívať túto pozíciu.“  Nemyslí si však, že by OBI chcela prevádzkovať desiatky obchodov na Slovensku. OBI by však doplnil sortiment ostatných konkurenčných hobby marketov ako Hornbach či Bauhaus, ktorý vo štvrtok na Slovensku otvára svoju prvú pobočku.

Ako ďalej uvádzajú Hospodárske noviny, Baumax trápia finančné problémy a svoje dcérske spoločnosti sa v dlhodobom horizonte snaží v zahraničí rozpredávať. Nedávno totiž reťazec odišiel z maďarského trhu a jeho chorvátske pobočky sa dostali do finančných ťažkostí. Podľa Kozuba je však slovenský trh spolu s českým a rakúskym pre spoločnosť Baumax kľúčový a zabezpečuje mu až 70 percent tržieb. „Ale to nič nemení na tom, že tento trh je veľmi náročný a prejsť do zisku nie je až také ľahké,“ dodal Kozub.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu