Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slovenská polícia je na vlkov pripravená: Ak budú motorkári problémoví, vyhostíme ich!

Noční vlci a ich líder Alexander Zaldostanov
Noční vlci a ich líder Alexander Zaldostanov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Polícia a ministerstvo vnútra sú na príchod ruských motorkárov z klubu Noční vlci na Slovensko pripravení. Ako povedal hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov, ak budú motorkári porušovať na našom území zákony, sú naše úrady pripravené ich z krajiny vyhostiť.

"Situáciu polícia neustále monitoruje a je v kontakte s políciami susedných štátov. V prípade narušenia verejného poriadku alebo dopravných priestupkov budú príslušné zložky pripravené zasiahnuť," povedal Lazarov.

V médiách sa dnes objavili informácie, že motorkári z ruského klubu Noční vlci po vstupe na územie Európskej únie mieria do Bratislavy, kde sa majú spojiť s inými motorkárskymi skupinami z Balkánu a smerovať následne do Nemecka. Jazdou z Moskvy do Berlína si chcú pripomenúť porážku nacistického Nemecka v roku 1945. Pôvodne plánovali prejazd Bieloruskom, Poľskom, Slovenskom, Rakúskom a Českou republikou a doraziť do hlavného mesta Nemecka mali 9. mája. Ich cieľom má byť Treptovský park, kde sa nachádza pamätník Červenej armády. Pri vstupe na územie Európskej únie mali však na hranici Poľska a Bieloruska problémy, keďže poľské orgány ich nechceli vpustiť na svoje územie. Poľská premiérka Ewa Kopaczová už predtým celé podujatie označila za provokáciu. Momentálne sa podľa médií Noční vlci nachádzajú v Maďarsku, pričom nie je jasné, ako sa na územie tejto krajiny dostali. 

Šéf klubu Aleksandr Zaldostanov, známy ako Chirurg, je osobným priateľom ruského prezidenta Vladimíra Putina a vzťahujú sa na neho protiruské sankcie prijaté USA a Kanadou. Klub Noční vlci je známy ruským nacionalizmom a otvorene podporoval napríklad anexiu Krymu Ruskom a následné proruské povstanie na východe Ukrajiny. Jeho členovia sa tiež hlásia k pravoslávnej viere, čo ich podľa vlastných slov odlišuje od ostatných motorkárskych klubov, ktoré sú zapletené v kriminálnych aktivitách. 

Ruskí motorkári "Noční vlci" sú údajne v Ostrave a tiež na ceste do Bratislavy

 Motorkári z ruského klubu Noční vlci sú údajne v Ostrave, kde v spolupráci s ruským konzulátom pripravujú akcie v rámci dnešných osláv 70. výročia oslobodenia mesta. Organizátor jazdy Andrej Bobrovskij to dnes povedal vo vysielaní rozhlasovej stanice Govorit Moskva. Ruský konzulát v Ostrave však informáciu poprel, motorkári podľa neho do Ostravy nedorazili, informoval server Novinky.cz.

O prítomnosti ruských motorkárov v Česku nevie nič ani policajné prezídium ČR, povedal jeho hovorca David Schön. Bobrovskij podobne ako ďalší z jeho motorkárov nedostal schengenské vízum. Novinky.cz uviedli, že traja členovia klubu Noční vlci boli v stredu v Poľsku, ale iba s jednou motorkou z Prahy, a jeden je preukázateľne v Maďarsku.

Motorkári dnes na svojom blogu uviedli, že sa napriek prekážkam a zákazom do EÚ dostali a smerujú do Bratislavy. Informoval o tom ruský server Gazeta. LiveNews.ru cituje motorkára Alexeja Galického, ktorý je v Budapešti. Tvrdí, že "chalani sú na plánovanej ceste. Cieľ je Bratislava. Majú sa tam stretnúť s bikermi z Balkánskeho polostrova".

Galickij uviedol, že motorkári z klubu "oficiálne vošli do Európskej únie cez Maďarsko. V ničom nenarušujeme zákony EÚ. Miestom zrazu bude Bratislava, odkiaľ budeme pokračovať podľa vopred naplánovanej trasy."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu