Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Český kardinál, ktorý vybavil prijatie Bezáka u pápeža: Už čoskoro ho rehabilituje!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Foto: L'Osservatore Romano)

BRATISLAVA - Za stretnutím slovenského arcibiskupa Róberta Bezáka s pápežom Františkom je kardinál Miloslav Vlk. Český kardinál prehovoril o tom, kto vybavil schôdzku Bezáka s pápežom, koľko spolu hovorili a kto nakoniec rozhodne o celej kauze obľúbeného slovenského arcibiskupa.

Pápež František prijal slovenského arcibiskupa v piatok. Správa obletela médiá aj celé Slovensko. O Bezákovom prípade hovoril so Svätým Otcom minulý štvrtok aj prezident Andrej Kiska. Podľa prezidentových slov o ňom hovorili dlho. Stretnutie sprostredkoval český kardinál Miloslav Vlk. V rozhovore pre Katolický týdeník prezradil, že o celej kauze je dobre informovaný.

Podľa jeho slov prišli za ním ľudia z Bezákovho okolia, aby ho oboznámili s celou situáciou. Neskôr sa začal angažovať priamo. "Od začiatku roku 2014 som sa angažoval priamo. Absolvoval som rôzne návštevy, napríklad osobné rokovania u susbstitúta vatikánskeho Štátneho sekretariátu Mons. A. Beccia, ktorému som obsah celého nášho rozhovoru potvrdil aj písomne. Žiadal som, aby sa Štátny sekretariát ujal riešenia celého prípadu," hovorí Vlk pre české médium.

Český kardinál, ktorý vybavil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: L'Osservatore Romano)

Keď sa nič nehýbalo, išiel Vlk sám za pápežom Františkom. Po svätej omši v penzióne svätej Marty s ním o celej veci hovoril. Neskôr napísal žiadosť o stretnutie pápeža s Bezákom. To sa mu naplnilo a pápež Bezáka prijal 10. apríla, teda minulý piatok.

Aká bola schôdzka s pápežom

Stretnutie trvalo 20 minút a pápež pozorne počúval, čo Bezák hovorí. Nakoniec mu sľúbil, že si celú vec naštuduje a potom rozhodne. "Chcel, aby som tam s ním išiel," prezradil Vlk na margo stretnutia. "Nebol som ani zapísaný na zoznam audiencie, ale keď Svätý otec zistil, že som prítomný, pozval ma ďalej."

Český kardinál Miloslav Vlk
Zobraziť galériu (3)
Český kardinál Miloslav Vlk  (Zdroj: TASR, SITA)

Kauza je podľa neho pred skorým vyriešním. No Bezák by sa na Slovensko podľa neho nemusel vrátiť. "Mám dojem, že Mons. Bezák sa na Slovensko nevráti," povedal Vlk Katolíckemu týdeníku a dodal, že pápež mu dal morálnu satisfakciu a určí vhodné pôsobenie, čo bude aj jeho rehabilitácia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu