Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zima útočí v plnej sile, sneh a silná víchrica: Kalamita na cestách, problémy aj na D1!

Sneženie na cestách Zobraziť galériu (8)
Sneženie na cestách (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/PRAHA – U našich západných susedov od rána kolabuje doprava a výstrahy pred počasím ohlasujú aj slovenskí meteorológovia. Ak ste už prezuli pneumatiky na autách, počasie vás môže nepríjemne potrápiť. Pozrite sa, čo nás čaká najbližšie dni!

Počasie je skutočne veselé, myslia si české médiá, ktoré od rána upozorňujú na prudké ochladenie, ktoré so sebou prinieslo snehovú chumelicu a problémy na cestách, v dôsledku ktorých musela polícia uzavrieť aj diaľnicu D8. Na mnohých miestach podľa portálu Extra.cz dnes padajú krúpy so snehom a biele sú aj cesty v nížinách. V horských oblastiach českí meteorológovia očakávajú až 20 centimetrov nového snehu. Po niekoľkých teplých jarných dňoch ide skutočne o nečakanú zmenu, ktorá sa vyzúri aj Slovensku.

Aká je situácia u vás? Zaujímavé informácie a fotografie nám posielajte na známu e-mailovú adresu fotky@topky.sk

Od severozápadu k nám bude prúdiť chladný morský vzduch
Zobraziť galériu (8)
Od severozápadu k nám bude prúdiť chladný morský vzduch  (Zdroj: predpovede.sk, radar.bourky.cz, Facebook/Odťahovka)

Kremnické Bane sú pre nehodu kamiónov opäť uzatvorené

Situácia na cestách a najmä na horských priechodoch na strednom Slovensku sa vplyvom počasia stále mení. Aktuálne je napríklad opäť neprejazdný horský priechod Kremnické Bane, a to pre nehodu dvoch kamiónov. Informuje Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici.

Po krátkom uzatvorení je aktuálne sprejazdnený jeden jazdný pruh cesty I/66 od Telgártu v smere na Pusté Pole, časť Besník. Na približne jednu hodinu je pre všetky vozidlá uzatvorený horský priechod Čertovica z dôvodu čistenia vozovky cestármi.

Sneženie na cestách
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

 Aktuálne obmedzenie v jednom jazdnom pruhu platí aj na rýchlostnej komunikácii R1 v smere od Žiaru nad Hronom na Žarnovicu pri odbočke na Revištské Podzámčie. Horský priechod Šturec je uzavretý pre nákladnú dopravu nad 10 metrov a Donovaly sú pre osobnú dopravu už prejazdné.

Popadané stromy a rozvodnené rieky

Silný vietor zasiahol celé Česko už v pondelok. Hasiči zaznamenali 771 výjazdov, ktoré nesúviseli s požiarmi, čo je päťkrát viac, než bežný denný priemer. Najčastejšie rozrezávali a odstraňovali stromy a konáre, ktoré popadali na cesty a bránili tak plynulej premávky. Stromy ale padali aj na strechy domov, chatky, automobily alebo steny budov. V niektorých miestach prerušili elektrické vedenie.

Na cestách v Čechách pribudlo veľa nehôd a meteorológovia varujú aj pred silným vetrom a rozvodnenými riekami. Sneženie by malo počas dňa na niektorých miestach prechádzať v dážď a hrozí zvýšenie hladiny riek. Dážď odprevadí veľmi silný vietor doplnený snežením a slabnúť má až počas stredajšieho dopoludnia.

 

 

Situácia na slovenských cestách sa komplikuje

Podľa najaktuálnejších správ zo Zelenej vlny je už horský priechod Šturec aj Donovaly pre osobné autá prejazdný. Podobná situácia panuje aj na pôvodne nepriechodnom priechode Kremnické Bane. V Bratislave pribudla na Vajnorskej ulici smerom z centra pri Poluse dopravná nehoda. Na ceste z Vrábeľ na Čifáre sa zrazili dve osobné autá a blokovaný je pravý jazdný pruh. Za Čiernym Balogom v smere do Hriňovej sa podľa Stella centra šmáňýkajú kamióny.

V okolí Trenčína hlásia vodiči husté sneženie a cestári boli nútení na diaľnici D1 Horná Streda - Ilava znížiť rýchlosť na 100 km/h. Auto mimo cesty skončilo na D1-tke pri Beluši smerom do Trenčína. Ľavý jazdný pruh pred Bytčou smerom zo Žiliny je na D1 blokovaný. Sneží aj v okolí Popradu.

Podľa Zelenej vlny je pred Viedňou smerom z Bratislavy silný nárazový vietor. Pred Bujakovom smerom do Polomky skončila v priekope auto, ktoré čiastočne blokuje jeden jazdný pruh.

Neprejazdnú cestu hlásia vodiči podľa Zelenej vlny z Budče na Železnú Breznicu, kde sa skrížil autobus. Policajti uzavreli aj cestu medzi Bojnicami a Šútovcami.

Všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý, vlhký až mokrý, informuje Slovenská správa ciest. Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý, vlhký až mokrý. Na cestách v okolí Piešťan a Kremnice je povrch vozovky pokrytý miestami čerstvým alebo kašovitým snehom v hrúbke do jedného centimetra.

Horské priechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý, vlhký až mokrý s výnimkou HP Fačkov, Homôlka, Makov, Havran, na ktorých sa nachádza miestami vrstva čerstvého alebo kašovitého snehu do hrúbky 1 až 2 cm. 
HP Zbojská je uzatvorený pre vozidlá nad 3,5 t. HP Šútovce a cesta I/64 Nitrianske Pravno - Fačkovské sedlo sú uzatvorené pre vozidlá dlhšie ako 10 m. 

Cesta II/549 obec Úhorná – Pačanský kopec bude v úseku od km 17,110 po km 20,667 uzavretá do 31. marca 2015, na uvedenom úseku cesty nie je zabezpečovaná zimná údržba. Uzávierka je označená zvislým dopravným značením. Na ceste I/14 medzi 5 - 6 km nad obcou Dolný Harmanec je uvoľnené zvodidlo nad strmým zrázom. Miesto je vyznačene prenosným dopravným značením. Na ceste I/14 v okrese Turčianske Teplice a na HP Šturec hrozí padanie skál na vozovku. 

Situácia v Leviciach
Zobraziť galériu (8)
Situácia v Leviciach  (Zdroj: Slavomír, tip čitateľa)

Problémy hlási aj Žilinský kraj

Polícia upozorňuje vodičov na husté sneženie v Žilinskom kraji a žiada ich zvýšiť pozornosť, prispôsobiť jazdu poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Jana Balogová.

V Žilinskom kraji sú podľa nej momentálne obmedzenia na ceste 1/72 - horskom priechode Čertovica, ktorý je uzavretý pre nákladnú dopravu. „Horský priechod Brestová (cesta 1/59) je uzavretý pre skrížené kamióny, horský priechod Šturec (cesta 1/14) je uzavretý pre vozidlá nad 10 metrov. Na diaľnici D1 Žilina  - Bytča je pre nehodu osobného auta blokovaný ľavý jazdný pruh. Pri prejazde uvedeným úsekom by mali vodiči zvýšiť pozornosť,“ dodala krajská policajná hovorkyňa.  

Husté sneženie na hornej Nitre 

Husté sneženie od dopoludňajších hodín komplikuje dopravu na hornej Nitre, najmä v okrese Prievidza, informoval TASR dispečer zo správy ciest Lukáš Vlčko, väčšina úsekov je však prejazdná, na cestách je vrstva kašovitého snehu.

 „Cesta I/50 je prejazdná, menšie problémy sú medzi Handlovou a Žiarom nad Hronom, kde sa šmýkajú kamióny s letnými pneumatikami. Prejazdné sú aj cesty I/64 medzi Oslanmi a Novákmi a I/64 medzi Prievidzou a Nitrianskym Pravnom,“ uviedol Vlčko a doplnil, že na ceste I/64 Nitrianske Pravno - Fačkovské sedlo pracujú cestári so strojmi, no sneh tam stále padá.

Prejazdný je horský priechod Vyšehradné, naopak, neprejazdné sú horské priechody Homôlka, pre nákladnú dopravu Skýcov v okrese Partizánske. Aktuálne je pre dopravnú nehodu neprejazdná aj cesta medzi Bojnicami a Šútovcami v Prievidzskom okrese. Rovnako aj cesta medzi Skýcovom a Bošanmi, kde sú tri skrížené kamióny. Ako potvrdila trenčianska krajská policajná hovorkyňa Elena Antalová, na viacerých úsekoch v kraji riadia dopravu aj policajné hliadky.

Víchrica komplikuje dopravu, rušia lety aj vlaky

Holandsko dnes zasiahla silná jarná búrka s rýchlosťou vetra dosahujúcou až 120 kilometrov za hodinu. Na letisku Schiphol v Amsterdame museli zatiaľ zrušiť 80 letov, ďalšie majú veľké meškania. Pre silné vlny prerušili aj lodnú dopravu a v najväčšom európskom prístave Rotterdam uzavreli dva nákladné terminály. Holandskí meteorológovia vydali najvyšší stupeň výstrahy pred povodňami v pobrežných oblastiach.

Víchrica so snežením zasiahla aj susedné Nemecko. Najhoršia situácia je v Porýnsku-Vestfálsku, kde spoločnosť Deutche Bahn zrušila všetky železničné spojenia. Dôvodom sú zničené elektrické trakčné vedenia. Mnoho ciest je zablokovaných popadanými vetvami a stromami. Podobná situácia vládne aj v okolí mesta Mníchov, kde museli zrušiť niekoľko regionálnych železničných spojov.

Výstrahy pred počasím na Slovensku

Slovenský hydrometeorologický ústav upozorňuje na zosilnený vietor, ktorý bude dnes fúkať na celom Slovensku. Na hrebeňoch hôr Banskobystrického, Košického, Prešovského a Žilinského kraja sa očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 25 - 35 m/s (až 126 km/h), čo zodpovedá výstrahe 2. stupňa. Výstraha platí aj na stredu 1. apríla.

Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd vysoká.

Čítajte tiež: Veľká noc poteší najmä otužilcov, zrejme nás čakajú studené sviatky!

Podľa SHMÚ dnes na celom území Slovenska padajú zrážky, na mnohých miestach aj so snehom. Chladný morský vzduch od severozápadu k nám prinesie ochladenie, prehánky a sneženie, ktoré budeme pociťovať až do konca týždňa.

Na Dolný Lopašov pri Vrbovom sa sype sneh
Zobraziť galériu (8)
Na Dolný Lopašov pri Vrbovom sa sype sneh  (Zdroj: Facebook)

 

Lavínové nebezpečenstvo v Tatrách

Vo všetkých Tatrách platí od nadmorskej výšky 1800 metrov mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Fatrách pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň, informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Lavínové nebezpečenstvo môže podľa neho vystupňovať predpokladané sneženie a silný vietor. „Uvoľnenie lavín naďalej hrozí pri veľkom dodatočnom zaťažení iba mierne spevnenej snehovej pokrývky ojedinelých extrémne strmých svahov záveterných orientácií. Najmä na východných, juhovýchodných a južných, vysoko položených tatranských svahoch sa nachádzajú nestabilné, vetrom ubité snehové dosky,“ uviedol Lizuch.

V nižších polohách je snehová pokrývka vlhká až kašovitá, ale v najvyšších polohách Tatier sa na tvrdom premrznutom podklade môžu vyskytovať vetrom sformované snehové dosky a náveje. V zúžených miestach, žľaboch a terénnych nerovnostiach môžu dosahovať hrúbku až 40 cm.

Predpoveď počasia na 1. apríl

Počas dňa bude premenlivá oblačnosť, miestami prehánky. Teploty dosiahnu 5 až 10 stupňov Celzia.  Na západnom Slovensku prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 5 až 2 a najvyššie denné 7 až 10 stupňov C. Na strednom Slovensku prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 4 až -1 a najvyššie denné 5 až 9 stupňov C. Na východnom Slovensku prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 4 až 0 a najvyššie denné 5 až 9 stupňov C. 

Počasie na horách: Vo výške 1000 m prevažne oblačno, snehové prehánky, najnižšia ranná teplota -1 a najvyššia denná 3 stupne C. Vo výške 1500 m prevažne oblačno, snehové prehánky, najnižšia ranná teplota -3 a najvyššia denná -1 C. Vo výške 2000 m prevažne oblačno, snehové prehánky, najnižšia ranná teplota -5 a najvyššia denná -4 stupne C. 

Zima útočí v plnej
Zobraziť galériu (8)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu