Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Pred rokom bol Kiska zvolený za prezidenta: Na ministerstve zdravotníctva chýbajú schopní ľudia!

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Posledný rok od druhého kola prezidentských volieb bol pre prezidenta Andreja Kisku rokom obrovskej zmeny. "Uvedomil som si, že je to obrovský záväzok nesklamať dôveru ľudí," povedal dnes v relácii O 5 minút 12 na RTVS.

Prvou vecou, ktorou sa hlava štátu začala zaoberať, bolo súdnictvo. "Ústavní sudcovia boli prvá vec, na ktorej som začal pracovať. Začal som sa stretávať s odborníkmi na ústavné právo, pretože som vedel, že po inaugurácii sa budem musieť rozhodnúť, koho menovať a nemenovať," povedal Kiska. Skonštatoval, že súdnictvo sa pohlo správnym smerom a je v ňom cítiť čerstvý vietor. Kiska takisto objasnil aj svoje dôvody, prečo nevymenoval sudcov ústavného súdu. Podľa neho je ústavný súd nesmierne dôležitý a mali by tam byť najlepší ľudia, ktorí ústavnému právu rozumejú. Preto ho prekvapilo, keď mu kandidáti pri osobných rozhovoroch povedali, že ani nechceli kandidovať. Zároveň pred tým, ako opäť rozhodne, chce počkať aj na rozhodnutie druhého senátu. "Ak mi ústavný súd povie, že mám lepšie definovať ku každému jednotlivcovi výhrady, tak to spravím. Ak mi prikáže, že mám zo šiestich kandidátoch vybrať troch, tak aj to spravím. Počkajme ale na to rozhodnutie," skonštatoval prezident.

Kiska sa tiež počas uplynulého roka venoval zdravotníctvu. Praje si, aby peniaze, ktoré Slovensko dáva do zdravotníctva, boli využité efektívne, transparentne a išli na pacienta. Prezident sa stretol aj s ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom. Ako povedal, pýtal sa ho, čo je v zdravotníctve nové, ako chce zmeniť pravidlá, aby sa neopakovali kauzy ako je prípad predraženého CT prístroja. Prekvapilo ho, že minister túto kauzu prehlásil za pseudokauzu. "Situácia v zdravotníctve je zlá. Položil som ministrovi množstvo otázok a nedostal som takú odpoveď, aby som mohol povedať, že zdravotníctvo ide lepším smerom," povedal prezident. Ako sa Kiska vyjadril, chýbajú mu konkrétne kroky, ktorými by minister chcel riešiť situáciu. "Je ťažké riadiť zdravotníctvo, ale je treba spraviť jasný poriadok. Na to treba schopných ľudí, ktorí to chcú a vedia spraviť a ja to dnes na ministerstve zdravotníctva nevidím," uviedol Kiska. Zároveň však povedal, že takisto nemá problém ministrov pochváliť, ak vidí víziu ako problémy v rezorte vyriešiť. Takýmto príkladom je podľa neho rezort školstva. "Počujem konkrétne kroky, aké budú zákony, čo chce riešiť a ako to chce riešiť," zhodnotil Kiska prácu ministra školstva Juraja Draxlera.

Kiska takisto objasnil svoje dôvody, prečo sa nezúčastní na oslavách 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny v Moskve. "Ja som z toho smutný, že sa diskusia o oslavách tak významného výročia vedie v polohe, či a kto by mal alebo nemal ísť do Moskvy. Dôležitá otázka je, komu vzdať úctu. Som presvedčený, že tú úctu si zaslúžia vojaci, ktorí tu padli. Tí manželia, synovia, tí, ktorých doma čakali mamy, deti a oni položili život za oslobodenie našej krajiny," uviedla hlava štátu. Zároveň je podľa neho oslava v Moskve vojenská prehliadka, oslava vojenskej sily a politiky Moskvy. Armáda, ktorá tam bude pochodovať je tá, ktorá sa podľa Kisku zúčastnila anexie Krymu.

Kiska si uvedomuje, že nasledujúci rok jeho mandátu bude rokom predvolebným. Ako povedal, je si vedomý, že bude plný útokov. Podľa prezidenta bude jeho úlohou upokojovať situáciu a upozorňovať, že slušnosť a korektnosť by mali byť základnými atribútmi v politike. "Bude to rok plný emócií a ja sa pokúsim pomôcť, aby sme to prežili v pokoji. Budem apelovať na základné morálne princípy a budem nezávislým a nestraníckym prezidentom," povedal prezident.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu