Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na Pražskom Václavskom námestí lúpil Slovák, polícia ho zadržala už v lete

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA – Česká polícia zadržala muža podozrivého z marcového prepadnutia pobočky ČSOB na pražskom Václavskom námestí. Lupič vtedy v pobočke banky nechal kufrík so štyrmi kilogramami plastickej trhaviny. Policajti Slováka zadržali už v lete, ale informovali o tom až dnes.

Podozrivý muž, ktorý často navštevoval kasína, bol zadržaný na Slovensku, do ČR bol vydaný v auguste napísal server iDNES.cz. "Šesťdesiattriročný muž čelí obvineniu zo spáchania trestného činu lúpeže a nedovoleného ozbrojovania. Za tieto skutky mu hrozí až 12-ročné väzenie," informovala policajná hovorkyňa Jana Rösslerová.

Lupič prepadol banku na Václavskom námestí 19. marca. Zhruba hodinu po poludní položil pred úradníčku kožený kufrík so slovami, že v ňom má bombu. Požadoval vydanie 1,5 milióna korún, ktoré chcel použiť na hazardné hry. Keď mu úradníčka povedala, že toľko peňazí pri sebe nemá, kufrík nechal na mieste.

Policajti následne uzavreli časť Václavského námestia až po pasáž Rokoko, ako aj Vodičkovu a Jindřišskú ulicu. Budovu, v ktorej je pobočka banky, evakuovali. Pyrotechnik zistil, že v kufríku je skutočne trhavina, ktorú policajti odviezli za mesto a zlikvidovali. "Expertízy ukázali, že v kufríku bolo asi dvadsať malých náloží priemyselnej plastickej trhaviny Danubit a rozbušky. V prípade explózie by jej následky zasiahli v širokom okolí desiatky až stovky osôb," dodala podľa iDNES.cz Rösslerová.

Podľa polície zadržaný muž odmieta vypovedať. Vyšetrovatelia však zistili, že výbušniny si zaobstaral nezákonne a do českej metropoly ich priviezol v športovej taške. Deň pred lúpežou sa ubytoval v hoteli neďaleko banky, pričom na rezerváciu použil stratený občiansky preukaz iného muža. "Po prepade utekal do vestibulu metra, kde si sňal parochňu a nalepovacie fúzy. Potom odišiel do hotela, kde sledoval dianie na Václavskom námestí," dodala Rösslerová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu