Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Po dôchodcoch a študentoch mieri Fico na chudobných: Vieme, koľko ušetríte na účtoch za plyn!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Robert Fico vymyslel po vlakoch zadarmo ďalšiu novinku. Najchudobnejším domácnostiam sa bude od roku 2016 preplácať časť výdavkov za plyn. O všetkom sa stále ešte rokuje, ale opozícia už teraz bije na poplach. Podľa nej si Fico tesne pred voľbami iba kupuje voličské hlasy. Nám sa podarilo zistiť, koľko na výdavkoch za plyn ušetrí dotknutá domácnosť.

Vyplácať by sa to malo formou vratiek za predošlý rok. Peniaze z vratiek za rok 2015 by sa mali objaviť na účte už v roku 2016. "My máme pripravený už mechanizmus na budúci rok, ktorý začne platiť 1. januára 2016. Chceme ľuďom do určitej miery vracať časť penazí, ktoré použijú v priebehu roka na vykurovanie," povedal Fico pre RTVS.

Opatrenie vracať peniaze za plyn je súčasťou Ficovho sociálneho balíčka. O všetkom momentálne prebiehajú diskusie, ale už teraz vieme, že opatrenie sa bude týkať iba najchudobnejších domácností.

"Toto opatrenie je  súčasťou sociálneho balíčka vlády, chceme takto odľahčiť domácnostiam so štandardným odberom plynu ich rozpočty. Čakáme na rozhodnutie ÚRSO o cenách plynu na rok 2015, od ktorých sa odvinie aj vládny mechanizmus vratiek na rok 2016. V každom prípade bude výber zohľadňovať kategorizáciu odberateľov plynu. Vratky z plynu budú adresné a budú sa týkať len domácností so štandardným odberom plynu, čo presne určí kategorizácia. Určite na vratky nebudú mať nárok tzv. bazenári," potvrdila nám hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková.

Vieme, koľko si prilepší každá domácnosť, ktorá dostane nárok uplatniť si vratky za plyn. Malo by ísť až o 10 %. "Platí tu záväzok, že súhrnne sa cena plynu pre domácnosti zníži minimálne o 10%," dodala Žiaková.

Zaplatia to dividendy

Premiér postupne plní sľuby, ktoré dal na zjazde Smeru. V 15-bodovom balíčku už stihol zvýšiť minimálnu mzdu či odobril vlaky zadarmo pre študentov a dôchodcov. Teraz prišiel na radu plyn. Štát by to mal zaplatiť prostredníctvom dividend, ktoré dostáva.

 

O definitívnom návrhu sa však stále rokuje, kompetentní majú na to rok. "V súčasnosti rokujeme o mechanizme na úrovni ministerstva. MH SR musí najskôr počkať na výnos ÚRSO (Úradu pre reguláciu sieťových dovetví), aby sme vedeli aké budú stanovené ceny za plyn, potom situáciu zanalyzujeme a pripravíme návrh finálneho mechanizmu. Máme na to takmer rok, preto by sme dnes prvé návrhy neradi prezentovali, nakoľko sa ešte môžu upravovať," tvrdí ministerstvo hospodárstva.

Objavili sa špekulácie, že Fico chce témou plynu prekryť omnoho závažnejšie kauzy - napríklad, kto je vlastníkom poisťovne Dôvera, kam tečú mnohomiliónové zisky. Polovičným vlastníkom je Penta a druhým cyperská spoločnosť Prefto, za ktorou stojí podľa mediálnych informácií údajný sponzor Smeru Juraj Široký.

Cena elektriny pre domácnosti sa v roku 2015 zníži

Cena elektriny pre domácnosti na Slovensku sa v roku 2015 zníži v priemere o 5,03 % a plyn bude lacnejší o 1,14 %. Informoval o tom včera na tlačovej konferencii v Bratislave predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík.

"Priemerná cena elektriny pre domácnosti od 1. januára 2015 poklesne o 5,03 %. Znamená to, že odberateľ v sadzbe D1 ušetrí viac ako 6 eur ročne, v tarife D2, ktorú používa väčšina odberateľov, usporí ročne 34 eur a v sadzbe D5, ktorá slúži na vykurovanie, ušetrí ročne v priemere až 158 eur," avizoval.

Cena plynu za dodávku pre domácnosti v budúcom roku sa podľa neho v priemere medziročne zníži o 1,14 %. Priemerné ceny za dodávku plynu malým podnikom v roku 2015 poklesnú o 5,8 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu