Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rebríček svetovej prosperity ukázal pravú tvár Slovenska: Zažívame pokles, toto je výsledok!

Slovensko je nádherná krajina. Zobraziť galériu (3)
Slovensko je nádherná krajina. (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Slovensko klesá! Ukázal to najnovší rebríček prosperity, ktorý vydal britský ekonomický inštitút. Minulý rok sme na tom boli lepšie. Výsledky ukazujú, že sme na tom rovnako ako Kostarika alebo Kuvajt. Horšie dopadli napríklad Taliani a naši južní susedia z Maďarska. Naopak, Česi, Poliaci a Rakúšania sú pred nami.

Prosperita Slovenska sa zhoršuje. Vyplýva to z údajov londýnskej organizácie Legatum Institute, podľa ktorej je Slovensko 38. najprosperujúcejšou krajinou spomedzi 142 krajín sveta. V porovnaní s minulým rokom sa naša pozícia v rebríčku zhoršila o dve priečky.

Podľa indexu prosperity, ktorý inštitút zostavil pre tento rok, sa najlepšie žije v Nórsku, Švajčiarsku a v Kanade. Legatum Institute svoj index zostavuje na základe tradičných ekonomických ukazovateľov, ale aj na základe pocitu spokojnosti obyvateľstva.

Toto je aktuálny rebríček prosperity svetových štátov. Slovensko je 35.
Zobraziť galériu (3)
Toto je aktuálny rebríček prosperity svetových štátov. Slovensko je 35.  (Zdroj: topky)

Prosperita Slovenska je podľa hodnotenia na podobnej úrovni ako na Cypre či v Izraeli. Zo susedov sú na tom lepšie Poliaci, Česi a Rakúšania. Tesne za nami je Maďarsko, Ukrajina je na 63. mieste. Česko sa umiestnilo na 29. mieste, Rakúsko s 15. pozíciou v svetovom rebríčku. Naopak, o niečo horšie skončilo Maďarsko, ktoré obsadilo až 41. miesto.

Inštitút negatívne ohodnotil stav slovenskej ekonomiky či mieru osobnej slobody. V oblasti ekonomickej prosperity sme podľa neho až na 67. mieste spomedzi 142 ohodnotených krajín. Naopak, relatívne dobre sme na tom vraj v oblasti vzdelania či zdravia. Podľa prieskumu pritom až 78,7 % Slovákov verí, že je v krajine rozšírená korupcia.

Rebríček svetovej prosperity ukázal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

Z Európy je najlepší systém vládnutia vo Švajčiarsku, naopak vo východnej Európe to v tomto smere škrípe. Zle to vyzerá na starom kontinete najmä s nezamestnanosťou - 11,6 % oproti svetovému priemeru 7,7% značí veľké sklamanie.

S tým súvisí aj pocit, že tvrdá práca prináša výsledky. Myslí si to iba 68%. Vo svete má tento pocit až 86%, čo je priepastný rozdiel. V Európe to nie je ružové ani po ekonomickej stránke, zaznamenala totiž pokles. Výnimkou je Island, ten zaznamenáva nárast už niekoľko rokov posebe. Najhoršie je na tom stále subsaharská Afrika.

Rebríček svetovej prosperity ukázal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

Podľa tohtoročného hodnotenia inštitútu vypadli Spojené štáty Americké z prvej dvadsiatky ekonomicky najprosperujú­cejších krajín a posunuli sa až na 24. pozíciu. Ich miesto obsadili Nový Zéland a Južná Kórea. V celom rebríčku obsadilo Nemecko dvanáste miesto, o dve pozície nižšie sa nachádza Veľká Británia.

Japonsko skončilo na 21. mieste, Čína na 51. priečke a Rusko skončilo až na 61. mieste spomedzi hodnotených krajín. Najhorší pocit prosperity majú podľa indexu v Čadskej republike, Stredoafrickej republike a Kongu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu