Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Galko: Za to, že si nevinný Peter odsedel 16 mesiacov, by nemal pykať len jeden policajt

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Za to, že si nevinný muž Peter Végh odsedel za svojho brata Martina 16 mesiacov vo väzení, by nemal pykať len jeden policajt. Mali by sa zodpovedať aj dozorujúci prokurátor a sudca, ktorý muža súdil. Na dnešnom rokovaní parlamentného branno-bezpečnostného výboru to povedal opozičný poslanec Ľubomír Galko (SaS).

"Došlo tu k vážnemu justičnému omylu a vo väzení sedel nevinný. Odbaviť to tým, že nejaký policajt neposlal niekde nejakú analýzu, nepokladám za poctivé riešenie problému. Nesmie sa to len takto odbiť. Je potrebné preveriť trestnoprávnu zodpovednosť prokurátora, ktorý dozoroval, aj sudcu, ktorý súdil," vyhlásil Galko.Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) má iný názor. "Je to individuálne zlyhanie, ktoré sa nedalo predpokladať," zdôraznil Kaliňák. Dodal, že každý vyšetrovateľ je nezávislý a zodpovedá za svoje kroky. "Hlavnú chybu urobil policajt," zopakoval minister s tým, že nedošlo k zlyhaniu systému. Podľa ministra zlyhal len jeden policajt, ktorý bude trestne stíhaný.

Kaliňák vysvetlil, že Kriminalisticko-expertízny ústav Policajného zboru na základe vyhodnotenia vzorky DNA jednoznačne potvrdil, že na mieste činu nebol muž, ktorý si nakoniec trest odsedel, ale jeho brat. Bolo to v čase, keď rozhodnutie o vine ešte nebolo právoplatné. Prípad bol vtedy podľa ministra na súde a povinnosťou povereného policajta bolo postúpiť toto zistenie súdu a prokuratúre s tým, aby trestné konanie nepokračovalo a bol určený iný páchateľ. "K tejto situácii nedošlo a preto vyšetrovateľ inšpekcie ministerstva vnútra vzniesol obvinenie pre zanedbanie dôležitých úloh verejného činiteľa a je vedené trestné stíhanie voči konkrétnemu policajtovi, ktorý túto úlohu zanedbal," povedal Kaliňák. Peter Végh si odsedel 16 mesiacov. Na prípad upozornila televízia Markíza, podľa ktorej polícia chytila v decembri 2010 muža bez dokladov, ktorý chcel vykradnúť novinový stánok v Bratislave. Predstavil sa ako Peter Végh, policajti mu uverili, obvinili ho, bol obžalovaný a súd mu vymeral 16-mesačný trest. Do výkonu trestu v leopoldovskej väznici nastúpil, hoci mal byť nevinný. Markíza porovnala Véghove odtlačky prstov a odtlačky z miesta činu a s pomocou znalca z oblasti daktyloskopie zistila, že odtlačky nie sú totožné a ide o dve odlišné osoby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu