Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Galko podal za prenájom budovy pre MV SR trestné oznámenie

Ľubomír Galko (vľavo) a Richard Sulík
Ľubomír Galko (vľavo) a Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Za prenájom budovy v centre Bratislavy Ministerstvom vnútra (MV) SR podal poslanec Národnej rady SR za SaS Ľubomír Galko trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestných činov porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, zneužívania informácií pri obchodnom styku a machinácií pri verejnom obstarávaní. Informoval o tom dnes na brífingu.

"Som veľmi zvedavý, ako pri vyšetrovaní pristúpi polícia k vlastnému ministrovi. Pevne verím, že tak ako ku každému inému občanovi," poznamenal Galko. Zároveň vyzval ministra vnútra Roberta Kaliňáka zo Smeru-SD, aby prenájom budovy, ktorý považuje za škandalózny, zrušil. "Ak majú občania veriť, že skutočná reforma ESO nie je len marketingovým výtvorom jeho poradcov, ale je skutočným šetrením, ako jej predkladateľ musí mať najväčší záujem na jej čistote a transparentnosti," vyhlásil Galko. 

Podpredseda SaS sa zároveň pýtal, prečo musia mať ministerskí úradníci kancelárie v centre mesta a či by im nestačili na periférii, kde sú ceny za prenájom kancelárskych priestorov nižšie. Odpoveď, že musia komunikovať s ostatnými úradmi, ktoré sídlia v centre, ho neuspokojila. "Pán minister Kaliňák, verte mi, že telefóny, maily a dokonca aj klasická pošta fungujú aj mimo centra Bratislavy," odkázal Galko. 

Podľa neho je však skutočným škandálom odhalenie postáv, ktoré za týmto prípadom stoja. "Súdruhovia urobili chybu a nezladili si verzie. Kým podnikateľ Roman Fečík tvrdí, že ministerstvo reagovalo na inzerát pôvodného vlastníka, úradníci Roberta Kaliňáka zase vyhlasujú, že sa rozhodli až podľa Fečíkovho inzerátu, ktorý našli pomocou internetového prehliadača. Tento nesúlad výrazne napomáha podozreniu, že celý prenájom je jedným koordinovaným kamarátšaftom," povedal poslanec. 

Ministerstvo vnútra podanie trestného oznámenia nekomentovalo, šéf jeho tlačového odboru Ivan Netík poznamenal, že na jeho posúdenie sú orgány činné v trestnom konaní. Dodal, že rezort neplánuje prenájom budovy zrušiť a ministerstvo trvá na tom, že postupovalo transparentne. "Po tom, čo sme prieskumom v rámci vlastných budov zistili, že nemáme dostatočné priestorové kapacity pre novú sekciu, urobili sme prieskum trhu a vybrali najlacnejšiu a najefektívnejšiu ponuku. Ponúknutá cena je nižšia, ako sú ceny na trhu v danej lokalite. Navyše je budova vybavená mobiliárom aj parkovacími miestami, za čo sa pri iných budovách platí navyše," povedal Netík. V prenajatej budove bude podľa neho sedieť minimálne 150 úradníkov novej sekcie európskych programov, ktorá bude mať na starosti eurofondy a budú komunikovať s inštitúciami a organizáciami verejnej správy sídliacimi v centre alebo v širšom centre mesta. Poznamenal, že ide o štandardný postup, ktorý je zaužívaný aj v iných krajinách. 

Ministerstvo vnútra SR si budovu na Panenskej ulici prenajalo na deväť rokov za 28.000 eur mesačne. Podľa informácií z ministerstva v nej budú sídliť zamestnanci operačných programov Efektívna verejná správa 2014-2020, Kvalita životného prostredia 2014–2020 a Ľudské zdroje. Majiteľom budovy s úžitkovou plochou 1767 metrov štvorcových je spoločnosť Anziano, s.r.o., ktorá ju podľa listu vlastníctva kúpila v máji tohto roku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu