Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Toto je pas, ktorý mal pri sebe zadržaný separatista: Poznáte ho, narodil sa v Žiline!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Miroslav Roháč)

BRATISLAVA - Poznáme pas muža, ktorého zadržali Ukrajinci! Jedná sa o 45-ročného Miroslava Roháča z Banskej Bystrice, ale tento raz nejde o bývalého vojaka slovenskej armády. Narodil sa v Žiline a jeho totožnosť teraz preveruje ministerstvo vnútra.

Vaše tipy

Pas už preveruje ministerstvo vnútra. "Momentálne preverujeme zverejnené informácie, či tento pas bol vydaný na Slovensku," povedal nám riaditeľ tlačového odboru ministerstva vnútra Ivan Netík.

Toto je pas, ktorý
Zobraziť galériu (2)

Poznáte tohto muža? V prípade akýchkoľvek informácií nám dajte vedieť na tipy@topky.sk

Predvolali ukrajinského konzula

Ukrajinci do tejto chvíle nepotvrdili informáciu o tom, že by pri Donecku zadržali Slováka, bojujúceho na strane proruských separatistov. Po dnešnom rokovaní vlády to povedal šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

"Predvolali sme ukrajinského konzula na ministerstvo, aby sme požiadali o ďalšie informácie, pretože fakt je, že najskôr bola takáto informácia zverejnená a následne na naše opakované dopyty viac než 24 hodín nie sme schopní dostať potvrdenie tejto informácie," vyhlásil Lajčák.

Ak by to však aj bola pravda, podľa Lajčáka to nemôže poškodiť povesť Slovenska v zahraničí. "Každý sa nejako formuje, každý je vystavený nejakej informácii, nejakej propagande, nikto nemôže garantovať za každého občana svojej krajiny," dodal minister zahraničných vecí.

Pri ukrajinskom meste Doneck v utorok údajne zadržali muža zo Slovenska, ktorý bojoval na strane proruských povstalcov. Ruská agentúra RIA Novosti cituje námestníka ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka, podľa ktorého Slováka identifikovali ako Miroslava Roháča, pochádzajúceho zo Srbska. Zadržaný mal pri sebe slovenský pas a na kyjevské letisko priletel 3. júla.

Ukrajinskí vojaci ho zatkli počas bojov v meste Ilovajsk, asi 35 kilometrov východne od Donecka. Slovák podľa Heraščenka povedal, že bojovať na Ukrajinu neprišiel ako žoldnier, ale z presvedčenia. V povstaleckých milíciách mal údajne na starosti mínomet. V Ilovajsku podľa Roháča bojovali viacerí Srbi, ich ďalší osud mu však nie je známy.

Zatiaľ nie je potvrdené, že zadržaný cudzinec na Ukrajine je Slovák

V prípade zadržaného cudzinca na Ukrajine neprišlo podľa riaditeľa Tlačového odboru slovenského rezortu diplomacie Petra Suska k žiadnemu významnému posunu.

"Snažíme sa aj vzhľadom na protichodnosť niektorých indícií, ktoré sú uvedené v základnej informácii, o verifikáciu ich pravdivosti cestou nášho zastupiteľského úradu v Kyjeve, ktorý kontaktoval oficiálne ukrajinské úrady so žiadosťou, aby ich potvrdili," vysvetlil.

Ako dodal, ministerstvo zatiaľ nemá od Ukrajiny spätnú väzbu. Nie je preto potvrdené, že ide o slovenského občana. Poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko v utorok informoval o tom, že občana Slovenskej republiky, mínometného ostreľovača z radov proruských militantov, zadržali v meste Ilovajsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

"Občan Európskej únie srbského pôvodu, ktorý má občianstvo Slovenskej republiky a je obyvateľom mesta Banská Bystrica, bol zadržaný neďaleko depa lokomotív v meste Ilovajsk. Mal slovenský pas na meno Miroslav Roháč s pečiatkou potvrdzujúcou, že 3. júla 2014 prekročil ukrajinskú hranicu na kyjevskom medzinárodnom letisku Žuľany," priblížil Heraščenko.

Hovorca Ozbrojených síl SR Štefan Zemanovič potvrdil, že Slovák s menom Miroslav Roháč nie je slovenským vojakom. Banskobystričan s týmto menom bol z tejto správy šokovaný a nahnevaný. Bývalý vojak je doma a konštatoval, že pravdepodobne môže ísť o krádež jeho identity. Uviedol, že na Ukrajine nikdy nebol a pas, aj keď dva roky neplatný, má doma.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu