Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Muži zákona zverejnili verziu pokuty pre hrdinu, ktorý zachraňoval dieťa: Bolo to inak!

Pán Daniel má inú verziu udalosti, akou disponuje polícia. Zobraziť galériu (3)
Pán Daniel má inú verziu udalosti, akou disponuje polícia. (Zdroj: Facebook)

NITRA – Na sociálnej sieti sa pred dvoma dňami objavil príbeh muža, ktorý sa snažil pomôcť chlapčekovi po záchvate, no keď prekročil na konci dediny rýchlosť, dostal pokutu. Podľa slov pána Daniela sa snažil policajtom vysvetliť, že viezol dieťa k lekárke, no tí mu napriek tomu udelili finančnú pokutu a keďže nemal hotovosť, zadržali mu aj vodičský preukaz.

Polícia sa vzhľadom na tlak verejnosti k situácii vyjadrila. Zo stanoviska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre vyplýva, že okolnosti tejto udalosti sú iné, ako tvrdí pán Daniel. „V čase, keď policajti vodiča kontrolovali, sa vo vozidle nachádzal iba vodič a chlapec vo veku asi 10-12 rokov, o ktorom tvrdil, že je jeho syn a vezie ho do Topoľčian k lekárovi. Policajti sa vodiča spýtali, či ide o urgentný, život ohrozujúci stav, pričom on uviedol, že iba nestíha, a preto sa ponáhľa na vyšetrenie. Žiadne iné osoby sa v aute nenachádzali.“

Pán Daniel priznal, že vo vozidle bol aj jeho syn a po odovzdaní chlapca po záchvate spolu so synom pokračoval v ceste. Tvrdil však zároveň, že vďačná matka mu dala 10 eur a že bola prítomná, keď ho polícia zastavila.

Sám priznáva, že rýchlosť prekročil a že dotyční policajti si plnili svoje povinnosti. Nahnevalo ho však, že keď sa im snažil vysvetliť, aké mal na to dôvody, odmietli ho vypočuť a dali mu pokutu. Peniaze zaplatí, no chce sa proti pokute odvolať na Ministerstve vnútra SR.

Policajti, ktorí zastavili auto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

K stanovisku polície sa opäť na sociálnej sieti súhlasí s činnosťou polície, no v určitom smere si stále trvá na svojom: „Ja som porušil pravidlá, to áno a aj som im povedal, že si to uvedomujem a aké príčiny ma k tomu viedli. Morálny, etický kódex, uvedomelosť a hlavne zdravie toho dieťaťa v ten čas boli nad všetkým. A prosil som, aby sa do auta pozreli aj páni z motorizovanej jednotky. NEPOZRELI! Nezaujímal som ich ja, ani môj dôvod, iba pokuta, peniaze.“

Ďalej sa bráni: „Mám 20 ročné skúsenosti ako vodič aj ako dobrovoľník a bez vážnejších priestupkov. Rýchlosť som prekročil po zvážení a po tom, čo som uvidel značku: koniec dediny. Bola to chvíľka, pár sekúnd k nej. A niekde pri nej, resp. schovaný za domom stáli.“

Polícia vyzvala dotyčnú lekárku, ktorá chlapca po záchvate ošetrila alebo jeho matku, aby sa „ozvali a svojím vyjadrením prispeli k objasneniu tejto udalosti“. Podľa ich informácií, pán Daniel prekročil rýchlosť o 33 km/hod na Topoľčianskej ulici v obci Drážovce pri Nitre v pondelok o 5:34 ráno.

Policajti, ktorí zastavili auto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Vyjadrenie pána Daniela na sociálnej sieti:

„Anjeli na cestách. Pani policajti, opäť ste sa blysli, 5.50 hod. Matka s dieťaťom, kúsok za Dražovcami pri Nitre. Dieťa na zastávke dostalo kŕčový kolaps. Čo sa dalo, sme pomohli, kúsok som odtiaľ stál. Dieťa stabilizované. Matka opisuje, jej dieťa v slzách, že to máva často. Len chceli k babke a zabudla injekciu. Ponúkol som na svojom označenom vozidle prevoz do nemocnice do NR alebo Topolčian. Povedali, že tu blízko majú rodinnú známu p.Dr., ktorej už volali. Čas príchodu sanitky z NR alebo z TO a možnosť ho dostať 4 km k doktorke, ktorá ho pozná a podá mu injekčne liek, som zhodnotil v prospech prevozu. Frčíme. V tom ma zastaví polícia, lebo som na konci dediny prekročil rýchlosť. Presne vedeli, kde stáť. Vysvetľoval som, prosil a potom som už len nechápavo krútil hlavou. Ani do auta nepozreli. Vzali mi VP, lebo som nemal 66 eurovú hotovosť pri sebe a od laku ani doklady som nevedel nájsť. Dieťa prevzala ich známa, veľmi milá a rozcuchaná pani doktorka. A mamička? Vtlačila mi do rúk 10 eur so slovami: Ďakujem. Desiatnik som vrátil a pokračujem v ceste ďalej. Veziem syna do BB.“

Stanovisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre:

Krajské riaditeľstvo PZ v Nitre postup policajtov preveruje. Podľa vyjadrenia policajtov sa celý služobný zákrok udial inak, ako uvádza vodič.

Vodič tvrdí, že vo vozidle sa nachádzala matka s malým dieťaťom.

V čase, keď policajti vodiča kontrolovali, sa vo vozidle nachádzal iba vodič a chlapec vo veku asi 10-12 rokov, o ktorom tvrdil, že je jeho syn a vezie ho do Topoľčian k lekárovi. Policajti sa vodiča spýtali, či ide o urgentný, život ohrozujúci stav, pričom on uviedol, že iba nestíha, a preto sa ponáhľa na vyšetrenie. Žiadne iné osoby sa v aute nenachádzali.

Vodič ďalej uvádza: V tom ma zastaví polícia, lebo som na konci dediny prekročil rýchlosť. Presne vedeli kde stáť.

Policajti nestáli na ceste, ale boli v služobnom motorom  vozidle, z ktorého merali rýchlosť. Dňa 4.8.2014 v čase o 05.34 v obci Drážovce na ceste I/64 na Topoľčianskej ulici vodič nedodržal stanovenú rýchlosť v obci (50 km/h) a prekročil túto rýchlosť o 33km/h. Následne ho policajti so služobným motorovým vozidlom predišli a zastavili medzi obcami Drážovce a Podhorany. Priestupcovi bola uložená pokuta vo výške 60 eur. Keďže vodič nemal hotovosť na zaplatenie pokuty, bol mu vydaný blok na pokutu nezaplatenú na mieste a v zmysle zákona zadržaný vodičský preukaz. 

Riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre vzhľadom na tieto rozdiely žiada matku dieťaťa a lekárku, aby sa polícii ozvali a svojím vyjadrením prispeli k objasneniu tejto udalosti. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu