Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Súdna rada nemôže zrušiť uznesenie, ktorým schválila kandidátov na sudcu ESĽP

Európsky súd pre ľudské práva
Európsky súd pre ľudské práva

BRATISLAVA - Súdna rada SR tvrdí, že nemôže zrušiť svoje uznesenie, ktorým schválila troch kandidátov na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). Po neformálnom rokovaní členov Súdnej rady, ktoré sa dnes konalo za zatvorenými dverami, o tom informoval jej novozvolený podpredseda Ján Vanko.

Tému kandidátov na sudcu ESĽP pred ostatnými členmi Súdnej rady otvoril Ján Kľučka, ktorý referoval o stanovisku ministerstva zahraničných vecí SR. Presný obsah listu nie je známy, no šéf slovenskej diplomacie už na konci júna verejne hovoril o tom, že Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) nie je spokojné ani s druhým zoznamom kandidátov na sudcu ESĽP.

"Nerád by som vystavoval túto krajinu hanbe, že náš zoznam bude odmietnutý a záleží mi na tom, aby Súdna rada dala také mená, ktoré bude môcť vláda s čistým svedomím schváliť," povedal šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák 24. júna.

"Vláda predložila (parlamentnému zhromaždeniu zoznam kandidátov - pozn. TASR), tak bolo by ideálne, že to stiahne, nám to oznámi, potom by sme mohli voliť nových," povedal Vanko. Ak by sa to stalo, členovia Súdnej rady budú podľa neho zvažovať, či to stačí na to, aby vyhlásili novú voľbu.

Súdna rada vlani v decembri schválila troch uchádzačov o post slovenského sudcu ESĽP. Išlo o druhý zoznam kandidátov predložených Slovenskom, keďže prvý bol vrátený. Na zozname je advokát a prodekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Ondrej Laciak, sudkyňa Okresného súdu Bratislava III Andrea Krišková a súčasná zástupkyňa SR pred ESĽP Marica Pirošíková.

Na prvom zozname boli Pirošíková, prokurátor Marek Tomašovič a bývalý sudca Ústavného súdu SR Ján Drgonec. PZ RE prvý zoznam kandidátov vrátilo s oficiálnym zdôvodnením, že kandidáti nie sú dostatočne dobre kvalifikovaní.

Sudcovi ESĽP za Slovensko Jánovi Šikutovi skončilo funkčné obdobie 31. októbra 2013, no na súde môže pracovať, až kým bude zvolený jeho nástupca.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu