Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na Slovensko dorazí to najlepšie, čo má britská RAF: Ťahákom bude bojová stíhačka!

(Zdroj: RAF)

SLIAČ - Návštevníci Medzinárodných leteckých dní SIAF 2014 si v dňoch 30. – 31. augusta si naozaj prídu na svoje. Okrem majstrovstva pilotov na sliačskej oblohe sa môžu tešiť hlavne na niekoľko zaujímavých prekvapení. Hlavným z nich budú stroje britského kráľovského letectva.

RAF pristaví na Leteckej základni Sliač najvýkonnejšie a najspoľahlivejšie viacúčelové stíhacie lietadlo Eurofighter Typhoon a dvojmiestne bojové lietadlo s meniteľnou geometriou krídel Tornado GR4.

Eurofighter Typhoon je moderné dvojmotorové viacúčelové stíhacie bojové lietadlo, ktoré vyvinuli Veľká Británia, Nemecko a Taliansko. Lietadlá sú v službe Royal Air Force (Veľká Británia), Luftwaffe (Nemecko), Aeronautica Militare (Taliansko), Ejército del Aire (Španielsko), Österreichische Luftstreitkräfte (Rakúsko) a Al-Quwwat al-Jawwiyya al-Sa'udiyya (Saudská Arábia). Lietadlo prvýkrát vzlietlo 8. augusta 1986 a patrí k najmodernejším stíhacím lietadlám vo Veľkej Británii. Typhoon FGR 4 je viacúčelové bojové lietadlo.

 

Stíhačka využíva najnovšie letecké technológie a vymoženosti. Predné pomocné krídla slúžia na vytvorenie lepšieho vztlaku, pre lepšiu obratnosť a stúpavosť. K prvkom pre lepšiu obratnosť patria aj „zárezy" na nábežnej hrane oboch hlavných krídel, čo zabezpečuje dobrú manévrovateľnosť lietadla.

Tornado GR4 je dvojmiestne bojové a prieskumné lietadlo s meniteľnou geometriou krídel, vyvinuté medzinárodným konzorciom Panavia. Patrí k stíhačkám, ktoré sú schopné pôsobiť v malých výškach, vo dne alebo v noci aj za zlého počasia. V prevádzke Kráľovských vzdušných síl je viac ako tridsať rokov. Mnohými vylepšeniami sa drží na čele všetkých bojových lietadiel.

Lísty na najväčšie a najúspešnejšie letecké dni na Slovensku si môžete zakúpiť už dnes. Stačí kliknúť na tento odkaz.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu