Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na slovensko-ukrajinskej hranici vybudovali systém varovania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

TREBIŠOV - Vyše 1,572 milióna eur stojí Systém včasného varovania Ukrajina - Slovensko, ktorý má slúžiť obyvateľom z oboch strán slovensko-ukrajinskej hranice a varovať pred ohrozením povodňami či inými mimoriadnymi udalosťami. O projekte dnes na tlačovej besede informovali za slovenskú stranu generálna riaditeľka sekcie krízového riadenia Ministerstva vnútra SR Lenka Hmírová a za ukrajinskú stranu zástupca vedúceho administratívy Zakarpatskej oblastnej štátnej správy Rivis Michajlo.

Na vybudovanie systému partneri získali príspevok 1,4 milióna eur z európskych zdrojov v rámci programu cezhraničnej spolupráce. Systém je založený na použití siete elektronických sirén riadených nezávislým rádiokomunikačným spôsobom. Nainštalovali 61 sirén, z nich 36 je umiestnených v obciach na východe Slovenska a 25 na území Ukrajiny. 

„Systémy v tejto fáze fungujú samostatne, no dispečingy sú vzájomne prepojené, ak dôjde k mimoriadnej situácii, centrá sa navzájom informujú,“ povedal vedúci oddelenia vyrozumenia a varovania Integrovaného systému krízového riadenia ministerstva vnútra SR Miroslav Medo. Doložil, že okrem včasného varovania obyvateľstva systém zabezpečí aj vyrozumenie príslušných štátnych orgánov a inštitúcií v zmysle platnej legislatívy a havarijných plánov. Podľa Meda na základe výstrahy už starostovia obcí a primátori miest vedia, ako majú postupovať. 

„Našou snahou bolo vybudovať moderný systém včasného varovania v najviac ohrozených obciach v najvýchodnejšej časti Slovenska a západnej časti Zakarpatskej oblasti. Na slovenskej strane je systém už plne funkčný. Novinkou je systém diaľkového ovládania z úrovne kraja – z varovacieho a vyrozumievacieho centra na okresnom úrade v Košiciach – z centrály Integrovaného záchranného systému, ktorý funguje 24 hodín denne,“ povedala Hmírová. 

Význam inštalovaného výstražného systému včasného varovania je v tom, že ak na Ukrajine vznikne povodňová vlna na riekach Uh, Latorica a Tisa, na slovenskej strane sa o tom dozvieme oveľa skôr ako doteraz a budeme sa môcť na ňu pripraviť. 

„Sirény pokrývajú 35 percent územia Zakarpatskej oblasti a budú varovať vyše 331 000 obyvateľov. V ďalšej etape chceme týmto systémom pokryť aj ďalšie časti,“ povedal Michajlo. Doložil, že varovanie obyvateľstva v ohrozenej časti na Ukrajine zabezpečí novovybudované centrum civilnej ochrany v Užhorode. 

Na slovenskej strane sú sirény nainštalované v 36 obciach a zabezpečia včasné varovanie vyše 42 000 ľudí. Hmírová uviedla, že budú systém rozširovať o projekt do Prešovského kraja a okresu Humenné a pôjde o výstavbu 46 sirén. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu