Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

NDS chce vedieť o migrácii živočíchov na slovenských diaľniciach

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Národná diaľničná spoločnosť, a.s. (NDS) si dala vypracovať migračnú štúdiu vybraných druhov živočíchov na prevádzkovaných úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest.

Štúdia dodá česká firma HBH Projekt spol. s r.o. do troch rokov takmer za 198-tis. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Predpokladaná cena bola 450-tis. eur bez dane. NDS oznámila výsledok verejnej súťaže, ktorú vyhlásila začiatkom tohto roka, vo Vestníku verejného obstarávania. V tendri prijala päť ponúk, ďalšie štyri ani ich výšku neprezradila. 

Nadchody pre zvieratá sa podľa NDS budujú preto, aby sa predišlo stretom zveri a motoristov na diaľniciach. "Tieto zvieratá majú svoje vychodené trasy, ktoré nie sú limitované ani hranicami štátov, diaľničnými poplatkami, či lesným poriadkom. Je preto potrebné zmapovať územia, ktoré sú prirodzeným prostredím pre zvieratá, aby výber miesta pre budovanie nových ekoduktov bol efektívny," informoval hovorca NDS Marcel Jánošík.

Štúdia sa týka migrácie viacerých druhov zvierat ako jeleň európsky, srnec obyčajný, prasa divé, muflón lesný, daniel škvrnitý, medveď hnedý, rys ostrovid, vlk obyčajný, los mokraďový a mačka divá. "Po vypracovaní štúdie o tri roky podlieha výstavba jednotlivých ekoduktov ešte ďalším procesom, napríklad posúdenie vplyvov na životné prostredie, územné, stavebné povolenie či technická štúdia," dodal Jánošík. 

Národná diaľničná spoločnosť, a. s. vznikla 1. februára 2005 na základe zákona. Jej 100-percentným vlastníkom je štát, v mene ktorého koná Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Spoločnosť eviduje základné imanie takmer 3,145 mld. eur. K hlavným činnostiam spoločnosti patrí prevádzka, opravy, údržba a výstavba diaľnic a rýchlostných ciest. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu