Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čaplovič šermoval nožom pri Riešení židovskej otázky!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: minedu.sk)

BRATISLAVA - Minister školstva vyrobil poriadny trapas. Na prezentácii novej knihy so židovskou tematikou rozkrájal tortu s nápisom Riešenie židovskej otázky. Toto gesto vyvolalo vlnu pobúrenia. Čaplovič si zrejme neuvedomil citlivosť tematiky.

Nová kniha má slúžiť učiteľom ako doplnok k existujúcim materiálom o holokauste. Na hodinách dejepisu by mala pomáhať žiakom druhého stupňa základných škôl a gymnázíí.

Opýtali sme sa na reakciu ministra Čaploviča, pretože rozkrájanie torty vyvolalo búrku nevôle. Mnohí to chápu ako zneúctenie obetí holokaustu.

Tortu spolu so žiakmi zabezpečovala škola na ktorej sa uskutočnilo uvedenie doposiaľ chýbajúcej učebnice do života. A určite to robila v tom najlepšom úmysle symbolicky rozkrojiť citlivú tému, ktorej je nevyhnutné venovať pozornosť už počas štúdia na základných školách, napísali z ministerstva školstva.

Slaná torta Riešenie židovskej otázky v tvare knihy
Zobraziť galériu (4)
Slaná torta Riešenie židovskej otázky v tvare knihy  (Zdroj: minedu.sk)

Autor knihy Martin Korčok z Múzea židovskej kultúry si nemyslí, že to bol nevkus. „Uvedenie učebnice o holokauste bolo jedinečným podujatím s výraznou symbolikou. Symbolicky sme vybrali školu, ktorá je historickým pamätníkom smutných udalostí. A symbolicky tam bola aj torta, ktorá však bola slaná, pretože holokaust patrí do našej neslávnej a tragickej histórie. Zároveň by sme radi poďakovali tak škole, ako aj žiakom, ktorí do podujatia dali ozaj všetko. Nachystali famózny kultúrny program a tiež symbolickú slanú tortu. Osobne ma mrzí, ak niekto nepochopil symboliku a veľmi povrchne vníma reálny prínos učebných textov pre našu mladú generáciu.“

Dušan Čaplovič s Pavlom Mešťanom krája tortu Riešenie židovskej otázky
Zobraziť galériu (4)
Dušan Čaplovič s Pavlom Mešťanom krája tortu Riešenie židovskej otázky  (Zdroj: minedu.sk)

Aj keď tortu zabezpečila samotná škola, Čaplovič ju bez problémov rozkrájal dokonca s riaditeľom Múzea židovskej kultúry Pavlom Mešťanom.

Opýtali sme sa ako hodnotí tento akt politický analytik. „Krájanie torty s názvom Riešenie židovskej otázky je absolútne nevhodné. Je to vrchol nevkusu. Takáto tragická epizóda slovenských dejín mala byť inak odprezentovaná. Mohli skôr do programu vložiť hudobnú vložku alebo niečo odrecitovať, pretože je to pietna téma,“ povedal nám Grigorij Mesežnikov.

„Možno sa nedá odoporieť akcii dobrý úmysel, ale rozhodne to nevyznelo dobre. Od ministra školstva to bolo veľmi neobratné gesto,“ zakončil politológ.

Čuduje sa tomu aj iný politológ. "Osobne som zostal z fotografií torty, ktorú krájal minister veľmi zaskočený a v prvom momente som si dokonca myslel, že ide o nechutnú fotomontáž. Označenie torty týmto nápisom bolo, podľa môjho názoru, nevhodné a nevkusné. Ak si iný možný výklad tohto nápisu neuvedomili žiaci, ktorí túto tortu pripravili, mohli si to uvedomiť aspoň dospelí, ktorí sa tejto slávnosti zúčastnili," povedal analytik Tomáš Koziak

Minister si zrejme neuvedomil vážnosť témy. Tortu rozkrájal spolu s riaditeľom Múzea židovskej kultúry Pavlom Mešťanom v škole v Novom Meste nad Váhom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu