Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ministri chystajú odpočty, poväčšine sú so sebou spokojní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministri vlády Roberta Fica (Smer-SD) sú so svojím výkonom v polčase vládnutia prevažne spokojní. Po rokovaní vlády dnes viacerí potvrdili, že chystajú, alebo už pripravili odpočet toho, ako sa im podarilo naplniť úlohy.

Šéfovia rezortov dostali od premiéra list, v ktorom ich žiada, aby predložili, čo sa im podarilo splniť a čo chystajú na najbližšie dva roky.

"Určite sa je čím pochváliť. Odpoveď premiérovi bude veľmi dlhá," povedal minister vnútra a podpredseda vlády Robert Kaliňák (Smer-SD). Rezort už podľa neho splnil viac ako 70 percent úloh. "Sú určite rezervy, ale sme v polovičke," dodal. Spokojný je so znížením dopravnej nehodovosti, kriminality aj so schválenými zákonmi.

Šéf rezortu dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) hovorí, že pre premiéra pripravil veľký materiál. "Ja hodnotím výsledky našej práce pozitívne, lebo všetky hlavné ciele, ktoré sme si dali, sme naplnili," uviedol. Pozitívne hodnotí, že dnes bol ako jeden z prvých schválený operačný program pre budúce programovacie obdobie. "V najbližších rokoch, vrátane tohto, pôjde do budovania infraštruktúry najviac investičných prostriedkov historicky," pochvaľuje si Počiatek. Prácu mu podľa vlastných slov komplikujú pomalé obstarávania a problémy z minulosti.

Aj ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru -SD) vidí veľa vecí, na ktoré môžu byť pyšní. "Môžeme byť spokojní," vyhlásila. Minister práce Ján Richter (Smer-SD) sa známkovať nechcel. Tvrdí, že známky rozdajú voliči v najbližších parlamentných voľbách v roku 2016.

Kriticky sa hodnotí šéf rezortu hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD). "Ja som väčšinou so sebou nespokojný, určite by sa dalo robiť mnoho vecí lepšie," povedal dnes novinárom. Práve Malatinského, ale aj Zvolenskú či ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) médiá spomínajú ako členov kabinetu, ktorým v rámci prípadnej rekonštrukcie vlády hrozí výmena.

"Vôbec toto hodnotiť nebudem, pre mňa to nie je podstatné. Podstatné je, že mám za sebou dva roky a že mám naozaj čo ponúknuť, čím sa pochváliť," reagovala na tieto informácie Zvolenská. V kuloároch sa už skloňujú aj mená dvoch kandidátov, ktorí by ju mohli vymeniť v kresle ministerky.

Prípadná obmena ministrov je podľa Richtera zodpovednosťou a kompetenciou premiéra. Kaliňák rekonštrukciu nevylúčil. "Včas budete informovaní, čo chceme urobiť," vyhlásil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu