Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Slovensko zažaluje Európsku komisiu

BRATISLAVA - Slovensko podá žalobu na Európsku komisiu (EK) pre zníženie emisných kvót oxidu uhličitého (CO2).

Rozhodla o tom dnes vláda. Novinárom to oznámil premiér Robert Fico. Slovensko chcelo na roky 2008 až 2012 od komisie povolenky na vypustenie 41,3 milióna ton skleníkových plynov ročne, tá ich však vlani v novembri zredukovala na 30,9 milióna ton.

Zníženie emisných kvót by podľa ministerstva životného prostredia mohlo ohroziť ekonomický rast Slovenska a kritizovali ho aj zástupcovia slovenského priemyslu. Na roky 2005 až 2007 má krajina pridelené emisné kvóty v objeme 30,5 milióna ton.

Rozhodnutie komisie podľa premiéra Fica nezohľadňuje výpadok elektrickej energie po odstavení dvoch reaktorov v elektrárni V1 v Jaslovských Bohuniciach. Dodal, že tiež znevýhodňuje tie štáty, ktoré ešte nemajú zavedené euro.

Plánmi na zníženie emisií Európska únia bojuje proti globálnemu otepľovaniu. Podľa národných alokačných plánov EK rozhodne, koľko CO2 môžu vybrané podniky v rokoch 2008 až 2012 vypustiť. Pokiaľ im tento prídel nestačí, musia si na európskom trhu dodatočné povolenia na emisie CO2 dokúpiť. Predávať ich môžu naopak podniky, ktoré povolenia nevyčerpajú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu