Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Výstraha SHMÚ: Na Slovensku bude v pondelok veterno

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na pondelok 14. apríla varovanie pred vetrom 1. stupňa.

Sila vetra bude v nárazoch dosahovať 17 až 25 metrov za sekundu. Varovanie platí pre celé územie Slovenska od 11:00 do 18:00.

Vo Vysokých Tatrách trvá 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

Dnes ráno bolo na horách zamračené, v najvyšších polohách Malej Fatry so slabým snežením. Nástup studeného frontu je zjavný, teploty sa pohybovali od -7 ° C do + 2 ° C. Za poslednú periódu sneženia pripadlo do 15 cm nového snehu, ktorý je vplyvom vetra nerovnomerne rozmiestnený, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

V severne orientovaných žľaboch Vysokých Tatier je vetrom prenesený sneh do snehových dosiek a vankúšov menších rozmerov až do hrúbky 40 cm. Dnes fúkal prudký vietor severozápadných smerov do 50 km/h, v Nízkych Tatrách v nárazoch do 75 km/h. Snehová pokrývka je zrána na mnohých miestach tvrdá až zľadovatená. V nižších polohách je vlhká až mokrá. Súvislá snehová pokrývka sa nachádza od výšky približne 1 700 m na južných a 1 500 m na severných svahoch.

Vo vysokohorskom teréne Vysokých Tatier trvá od nadmorskej výšky 2 000 m mierne lavínové nebezpečenstvo, to znamená 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Západných a Nízkych Tatrách je malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň. Snehová pokrývka je vo všeobecnosti dobre spevnená, ale na vyššie položených strmých svahoch Vysokých a čiastočne Západných Tatier je len mierne spevnená. Nový sneh z poslednej periódy sneženia je nerovnomerne rozmiestený.

Táto vrstva sa nestihla ešte dostatočne previazať s tvrdým, prevažne firnovým podkladom. V severne orientovaných tienistých žľaboch sa vytvorili menej stabilné snehové dosky a vankúše, obzvlášť kritické sú severné žľaby vo Vysokých Tatrách. Uvoľnenie lavín je možné pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch. Ojedinele sa môžu vyskytnúť spontánne lavíny menších rozmerov. Veľké a stredné spontánne lavíny sa nepredpokladajú. Popoludní sa môžu vplyvom oteplenia vyskytnúť menšie lavínky a splazy. Lavínové nebezpečenstvo zotrváva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu