Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ročný pobyt odsúdeného vo väzení stojí štátnu pokladnicu viac ako 14 tisíc eur!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Denný pobyt väzňa za mrežami nás vlani vyšiel na 38,92 eura, takže ak odsúdený strávil celý rok vo väzení, jeho pobyt stál 14 205 eur. V slovenských väzniciach bolo v roku 2013 priemerne 10 133 väznených osôb. Informácie vyplývajú zo správy o vlaňajšom plnení koncepcie rozvoja väzenstva do roku 2020, ktorú by dnes na 102. schôdzi mala schváliť vláda.

Na väzenstvo (druhá zložka rozpočtu rezortu spravodlivosti okrem súdnictva) vlani išlo z rozpočtu 148 miliónov eur - bežné výdavky 144 miliónov eur a kapitálové výdavky štyri milióny eur. Keďže sa neskončili niektoré stavebné investície a verejné obstarávania, ktoré boli kryté ešte z rozpočtu kapitálových výdavkov zboru na rok 2013, presunuli do nasledujúcich rozpočtových období 6,8 milióna eur.

Vo väzniciach sa však tvorili aj zisky. Vedľajšie hospodárstva v slovenských väzniciach a zamestnávanie väzňov vlani vynieslo 8,4 milióna eur. Príjmy Zboru väzenskej a justičnej stráže sa podarilo naplniť na 118,9 percenta a dosiahli 15,2 milióna eur. Okrem vedľajších hospodárstiev a zamestnávania väznených osôb to boli ďalšie zdroje, najmä úhrady pohľadávok zboru. 

Kabinet sa bude zaoberať aj Správou o priebežnom stave plnenia prijatých medzinárodných záväzkov SR v oblasti politiky zmeny klímy za rok 2013. Z vládneho materiálu okrem iného vyplýva, že Slovensko si plní svoje medzinárodné záväzky v oblasti adaptácie na zmenu klímy. Správa ministerstva životného prostredia je v poradí už tretím dokumentom, ktorý mapuje spĺňanie medzinárodných záväzkov Slovenska v environmentálnej oblasti.

Najvýznamnejšou udalosťou v tejto oblasti bolo v roku 2013 ukončenie posudzovania Slovenska z hľadiska plnenia záväzkov podľa Kjótskeho protokolu (KP) pred Vynucovacím výborom Komisie pre posudzovanie plnenia záväzkov podľa KP. Ešte v roku 2012 adresoval Slovensku výčitky. V minulom roku boli u nás prioritné hlavne kontrola a znižovanie emisii skleníkových plynov. Úspešní sme hlavne v znižovaní emisií zo stacionárnych zdrojov.

V cestnej doprave sa znižovanie zatiaľ nedarí, preto dokument deklaruje záväzok vyriešiť túto problematiku do roku 2020. Problematické ostáva aj spaľovanie fosílnych palív v domácnostiach aj priemysle. Riešenie v tejto oblasti sa spája hlavne so zavedením nových technológií a výrobných postupov. V rámci plnenia si medzinárodných záväzkov bola prijatá aj Stratégia adaptácie SR na nepriaznivé dôsledky zmeny klímy, ktorú vláda schválila v marci. 

Vláda by na dnešnom rokovaní tiež mala schváliť návrh na prijatie delegácie vlády Českej republiky vedenej Bohuslavom Sobotkom. V Skalici sa 24. apríla uskutoční už druhé spoločné rokovanie slovenskej a českej vlády. Vlády oboch krajín chcú na zasadnutí zhodnotiť úroveň vzájomných vzťahov a dohodnúť sa na konkrétnych spoločných projektoch. Naposledy spolu česká a slovenská vláda rokovali v októbri 2012 v Uherskom Hradišti a v Trenčíne. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu