Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Smútok v bratislavskej ZOO: Kvôli návštevníkom zahynuli dve lemurie samice!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – V bratislavskej Zoologickej záhrade (ZOO) zomreli dve samičky druhu lemur kata. Obe uhynuli na tráviace ťažkosti z nevhodnej stravy, ktorú im pravdepodobne dali návštevníci. ZOO preto návštevníkov upozorňuje, aby zvieratká nekŕmili. Agentúru SITA o tom informovala Katarína Matejovičová zo ZOO Bratislava.

Na otravu jedlom doplatila samička Zojka, ktorá sa narodila v roku 2006 i jej mláďa, samička, ktorá sa narodila iba pred necelým rokom a bola prvým odchovaných mláďaťom tohto druhu v bratislavskej ZOO. „Opakovane žiadame ľudí, aby zvieratá nekŕmili, upozorňujú ich na to i tabuľky pri výbehoch. No ľudia zákazy nerešpektujú, čoho smutným dôkazom je úhyn dvoch jedincov tohto vzácneho druhu,“ uviedla k smutnej udalosti v ZOO Matejovičová. Návštevníci totiž zvieratká kŕmia hranolčekmi, popcornom, koláčmi či čokoládou, čo im škodí, pripomenula riaditeľka ZOO Bratislava Miroslava Šavelová. Zvieratká v ZOO pritom majú stanovenú kŕmnu dávku, ktorá obsahuje všetky živiny pre ich zdravý vývin a na ktoré sú navyknuté. 

Zo straty lemurých samičiek sú nešťastní i ich chovatelia. Tí totiž hneď spozorovali, že s lemuricami nie je čosi v poriadku. Samičky boli apatické, mali nafúknuté brušká a nejedli. Ani okamžitý veterinárny zásah však už samičkám lemura nepomohol. Zo straty samičiek bol však vystresovaný aj samček Riško, ten sa našťastie k nevhodnej strave nedostal.

V skupine lemurov je totiž dominantná práve samica, ktorá vo voľnej prírode rozhoduje o presune skupiny za novými zdrojmi potravy či o teritóriu, ktoré bude skupina obývať. Práve samice sú tie, ktoré majú právo žrať ako prvé a to pravdepodobne samčekovi Riškovi zachránilo život.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu