Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Z centra Košíc chcú vyhnať prostitútky a žobrajúcich asociálov: Aj pouliční muzikanti to budú mať ťažšie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Už toho bolo dosť! Povedali si poslanci košickej mestskej časti Staré mesto a podporili návrh poslanca Otta Brixiho, ktorý navrhol nové Všeobecno záväzné nariadenie, aby v centre mesta neotravovali žobrajúci asociáli a kňažky lásky neponúkali návštevníkom svoje služby. Nové pravidlá budú platiť aj pre pouličných umelcov. VZN začne platiť od 1. mája.

„Bolo toho už priveľa. Najmä mladé otravné Rómčatá neustále prepadávali turistov a pýtali peniaze. Nechutné sú i ľahké devy, ktoré verejne otravovali a ponúkali svoje služby, dokonca i pred deťmi,“ hovorí Košičanka Margita. Návštevníci mesta mali tiež zlé skúsenosti aj keď sedeli na letných terasách. Žobráci a prostitútky sa neštítili otravovať ich aj pri konzumácií nápojov alebo jedla.

Zvláštnou kapitolou sú pouliční umelci. Mnohí spríjemňujú svojou hudbou,  pobyt v meste, ale nájdu sa i takí, ktorí svojou hrou len otravujú a k umeniu to má ďaleko. Aby bola kvalita zachovaná, tak MČ stanovila i nové podmienky pre pouličných umelcov. Tí musia požiadať o registráciu a povolenie na miestnom úrade. O registráciu aktivity trvajúcu po sebe idúce 4 mesiace musí požiadať osobne účinkujúci starší ako 15 rokov naj neskôr v deň začatia aktivity.

Aktivity možno vykonávať na verejných priestranstvách v mestskej časti v dňoch pondelok až nedeľa od 09,00 h do 22,00 h. Účinkujúci v rámci svojej aktivity musí dodržiavať tieto záväzné podmienky: nevykonávať rušivú hudobnú aktivitu vo vzdialenosti menšej ako 30 m od predškolských, školských a kultúrnych zariadení, detských a športových ihrísk, cintorínov, kostolov, modlitební a polikliník, neobmedzovať aktivitou chodcov, dodržiavať verejný poriadok a čistotu, nevzbudzovať verejné pohoršenie neslušným alebo hlučným správaním, nekonať výtržnosti, neznečisťovať verejné priestranstvo a neobťažovať okoloidúcich, nefajčiť a nepožívať alkoholické nápoje, účinkujúci mladší ako 15 rokov musia byť v sprievode dospelej osoby,

Mestská časť môže právnickej osobe alebo fyzickej osobe oprávnenej na podnikanie, ktorá poruší toto nariadenie, uložiť pokutu podľa osobitného predpisu. Mestská polícia môže uložiť sankciu v zmysle zákona o priestupkoch a porušovateľa môže z verejného priestoru vykázať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu